Delo (Slovenia)

Od skupine smrti do skupine velikih poražencev

Po osmini inala Anglija je z Raheemom Sterlingom, doslej strelcu pri vseh treh njenih zmagah, dobila močnega aduta

- Gorazd Nejedly

Osmina inala na euru je obrnila na glavo nogometne napovedi. V njej so krajšo potegnili največji favoriti in vsi iz tako imenovane predtekmov­alne skupine smrti (F): najprej so se od naslova evropskega prvaka poslovili Portugalci, za njimi prvi favoriti in svetovni prvaki Francozi, nazadnje pa še Nemci.

Pogrom velikih reprezenta­nc iz skupine F je odprl vrata strokovnim analizam, ki zajemajo domala vse dele oblikovanj­a nogometne igre in moštva. Tako rekoč se v spodrsljaj­ih ali povsem običajnih porazih, ker portugalsk­i proti Belgijcem ali nemški proti Angležem le nista presenetlj­iva, lahko učijo in naučijo vsi drugi. Največ kar poraženci.

Uresničila se je le ena napoved in sicer ta, da se bodo vse tri favorizira­ne selekcije uvrstile v osmino inala. V skupini je bila Madžarska prevelik avtsajder.

Po izkupičku zmag si velika trojka niti ni zaslužila česa več, v štirih tekmah je vsaka zmogla le po eno zmago. Pozitivno razliko v golih so imeli le Francozi (7:6), Nemci (6:7) in Portugalci (7:7) pač ne.

Toda tudi statistika ima še bolj poglobljen­e podrobnost­i in po teh si je velika trojka morda zaslužila več: vse tri so bile od tekmecev boljše v treh pomembnih statistika­h: Portugalci od Belgijcev v strelih (19:5), posesti žoge v odstotkih (56:44) in številu ter natančnost­i podaj (88:84), Francozi od Švicarjev (21:11, 53:47, 89:86), Nemci od Angležev (7:5, 53:47, 86:84).

Angleži, ki jih tako rekoč ni v vrhu statistik, so doslej imeli ob Čehu Patriku Schicku ključnega igralca prvenstva: Raheema Sterlinga, strelca pri vseh treh angleških zmagah.

Skupna točka vseh je bila, da se izkušeni selektorji Didier Deschamps, Joachim Löw in Fernando Santos v veliki večini zaupali starejšim igralcem in poskušali s postopnim uveljavlja­njem mlajših sil vzdrževati ravnovesje med zahtevami po zmagah, tekmovalno­sti, všečnosti in visokim ritmom v igri ter dvigovanje­m forme. Morda so za malenkost izstopali trikolori, ki so imeli po imenih z naskokom najmočnejš­o zasedbo in tudi sposobno za igre najvišjega ritma za daljše obdobje. Največja slabost je bila slabša dnevna forma ali značajsko neusklajen­ost izražena v odgovornos­ti in disciplini posameznik­ov.

Tekmovalne­ga sistema ali srečnih okoliščin ni mogoče obiti. Na roke je šel, na primer, Ukrajincem, ki so se kot srečni tretjeuvrš­čeni prebili med šestnajst najboljših in tako rekoč dobili sanjsko priložnost za preboj med osem najboljših, ker so imeli v Švedih na papirju najboljše možne tekmece. In so jo tudi izkoristil­i. Danska se je po dveh porazih (tudi zaradi tragedije s srečnim koncem za Christiana Eriksena) z eno samo bleščečo tekmo pobrala, a v osmini inala potrdila, da je lahko favorit iz ozadja. Italija je osvojila srca navijačev. Selektor Roberto Mancini je s svojim ocenami, ki so bile doslej praviloma previdne, analitične, zadete v polno in spoštljive do tekmecev, še oplemeniti srčno »squadro«, ki morda nima zvezdnika višjega formata, a je imela tudi z žilavimi Avstrijci najbolj izražen moštveni duh. Kakovost, združeno v znanju posameznik­ov, širini igralskega kadra in moštvenega duha, so razkrili tudi Belgijci, Španci in taktično morda doslej najbolj usposoblje­ni Angleži. Čehi so bili proti Nizozemcem »višegrajsk­i«, kljubovaln­i in pogumni, Švicarji tudi srečni...

 ??  ?? Raheem Sterling je najboljši strelec Anglije.
Raheem Sterling je najboljši strelec Anglije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia