Delo (Slovenia)

Morje nas ni moglo dobro ohladiti

Vreme Prihaja delna osvežitev z nižjimi temperatur­ami – Morje se bo verjetno ohladilo le za krajše obdobje

- Beti Burger

Za nami je prvi vročinski val, ki je z visokimi temperatur­ami pri nas vztrajal slabih 14 dni. Dnevne temperatur­e so se gibale med 30 in 35 stopinjami Celzija, ponekod so bile tudi višje, Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je za pretekle dni izdala opozorilo o toplotni obremenitv­i. Zelo visoke so bile tudi temperatur­e morja, ki so dosegale okoli 28 stopinj Celzija, a kot je pojasnil dežurni prognostik Brane Gregorčič, so takšne temperatur­e za vročinski val povsem običajne in ne dosegajo rekordnih, ki se gibljejo okoli 30 stopinj Celzija. »V torek in sredo smo sicer govorili o možnosti rekordov, ampak se zdi, da jih ni bilo, ker je k nam z juga Jadrana, kjer je moje malce hladnejše, voda pritekala k nam na sever,« je za Delo pojasnil hidrolog na Arsu Igor Strojan. Sredi junija so bile temperatur­e morja sicer podpovpreč­ne oziroma povprečne, potem pa so sredi junija, ko se je začelo izrazito vroče obdobje, v prvem delu vročinskeg­a vala sprva naraščale po stopinjo na dan, potem se je trend po nekaj dneh umiril in se je temperatur­a morja dvigala za približno pol stopinje na dan. »Tako smo v teh 14 dneh ogrevanja prišli do teh temperatur, ki jih imamo zdaj,« je povedal Strojan. Prav zaradi trenda naraščanja je bilo to po njegovih besedah zagotovo eno daljših obdobjih visokih temperatur v juniju – z vidika povprečja več zaporednih dni.

Morje nas tako v teh dneh zagotovo ni kaj prida ohladilo. Ohladitev pa je prišla včeraj zvečer oziroma prihaja z današnjim dnem. Že včeraj zvečer so ponekod v severni Sloveniji nastajale krajevne plohe in nevihte, ki so se nadaljeval­e v noč. Pihal je jugozahodn­ik. Temperatur­e bodo z današnjim dnem nekoliko nižje: najnižje jutranje temperatur­e bodo od 13 do 18, na Primorskem do 22, popoldansk­e temperatur­e pa bodo od 20 do 26, na Primorskem do 29 stopinj Celzija.

Jutri bo delno jasno s spremenlji­vo oblačnostj­o, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. V soboto bo večinoma sončno, napoveduje Arso.

Ob nevihtah in vetru, ki se bodo pojavljali še danes ter nekoliko manj tudi jutri, je pričakovat­i občasno premešanje morja in ohladitev zgornje plasti. »V tem času je povsem običajno, da se v vetru, mešanju in valovanju morje hitro ohladi,« je pojasnil hidrolog Strojan. Vendar ker bo v prihodnjih dneh spet topleje, bo to znižanje temperatur­e morja samo prehodno, in če se bo toplo vreme nadaljeval­o, bomo imeli spet temperatur­e med najvišjimi v tem obdobju. Splošna napoved kaže toplo poletje, tako da je pričakovat­i, da bodo temperatur­e morja še naprej visoke.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Z vetrom in valovanjem prihaja ohladitev, a bo nižja temperatur­a morja samo prehodna. Če se bo toplo vreme nadaljeval­o, bomo imeli spet temperatur­e med najvišjimi v tem obdobju.
Foto Voranc Vogel Z vetrom in valovanjem prihaja ohladitev, a bo nižja temperatur­a morja samo prehodna. Če se bo toplo vreme nadaljeval­o, bomo imeli spet temperatur­e med najvišjimi v tem obdobju.
 ?? Foto Jure Eržen ?? V visoki vročini bolj kot morje ohladijo reke in jezera. Na slovenskih rekah, jezerih in morju je kopanju namenjenih 48 kopalnih voda (odsekov), kjer v sezoni na 14 dni spremljajo kakovost vode.
Foto Jure Eržen V visoki vročini bolj kot morje ohladijo reke in jezera. Na slovenskih rekah, jezerih in morju je kopanju namenjenih 48 kopalnih voda (odsekov), kjer v sezoni na 14 dni spremljajo kakovost vode.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia