Delo (Slovenia)

1. julija v Indiji praznujejo državni dan zdravnikov

- rubriko ureja: mirka.velikonja@delo.si

1908S

OS je bil sprejet za mednarodni signal klica v sili. Znak izvira iz nemških vladnih predpisov o pomorskem radiu, sprejetih 1. aprila 1905, svetovni standard pa je postal, ko je bil vključen v predpise o delu prve mednarodne konvencije o radioteleg­rafiji, podpisane 3. novembra 1906, ki je začela veljati 1. julija 1908. SOS je Morsejev signal (· · · – – – · · ·), sestavljen iz treh kratkih, treh dolgih in treh kratkih znakov, ki jih je mogoče odposlati kot en znak. Mnogi še vedno zmotno mislijo, da je SOS okrajšava za Save our Souls (rešite naše duše) ali Save Our Ship (rešite našo ladjo).

1925U

mrl je francoski skladatelj in pianist Erik Alfred Leslie Satie (roj. 1866). Vplivni umetnik pariške avantgarde na prelomu 19. in 20. stoletja je bil predhodnik umetniških gibanj, kot sta minimalize­m in gledališče absurda. Njegov glasbeni slog je večplasten in eklektičen, poleg neogrškega sloga, po katerem je prepoznave­n v svojih najbolj popularnih skladbah, se je zgodaj lotil »anti-glasbenih« oblik, multimedij­skih projektov in prvih surrealist­ičnih prijemov v zgodovini glasbe. Ob skladbah je zapustil vrsto spisov, ki jih je pod psevdonimi prispeval za številne publikacij­e.

1974V

Buenos Airesu je umrl general in državnik Juan Domingo Perón (roj. 1895). Utemeljite­lj politično-socialnega gibanja peronizem je kot predsednik države (med letoma 1946–55 ter od 1973 do smrti) užival naklonjeno­st prebivalst­va pri reformah, četudi je moral vmes tudi v izgnanstvo. Nasledila ga je žena Izabela Evita Perón. V osemnajste­m stoletju je živel Philip Pembroke, član plemiške rodbine, ki ji je bil naslov grofov podeljen davnega leta 1138, in je bil znan duhovitež. Živel je v časih angleške revolucije, ki ji je kot vdan monarhist odločno nasprotova­l. Ko je umrl, so našli njegovo posmehljiv­o oporoko, o kateri se je raznesel glas po vsej Angliji. V njej je poleg drugega zapisal:

»Vso divjad s svojih posestev zapuščam lordu Salisburyj­u. Čeprav velja za velikega lovca, se mu ni prav nikoli posrečilo, da bi ustrelil eno samo žival. Zato sem prepričan, da bo moja divjad še naprej živela v miru in se razmnoževa­la.«

Rojeni

1868 ▶ Peter Jereb (†1951) Skladatelj in orglavec je že v mladosti kazal glasbeni talent, zato ga je stric priporočil p. Angeliku Hribarju, ki ga je učil glasbeno teorijo in usmeril v orglarsko šolo v Ljubljani. Kariero je začel kot pomožni organist v Litiji, bil vojaški glasbenik v Pulju, nato pa občinski tajnik in organist v Litiji. Hkrati je vodil zbor Lipa in skladal. Pisal je tako cerkvene kot posvetne skladbe, izdal zbirko skladb desetih moških in mešanih zborov, mnoge pa so ostale v rokopisih.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia