Delo (Slovenia)

Odmerki različnih cepiv dovoljeni le izjemoma

Covid-19 Imunski odziv je večji v primeru uporabe vektorskeg­a cepiva in cepiva mRNK, a praksa še ni dovolj preverjena

- Brigite Ferlič Žgajnar

Imunski odziv pri zaščiti pred koronaviru­som je večji v primeru uporabe vektorskeg­a cepiva in cepiva mRNK, a praksa še ni dovolj preverjena.

Pristojna komisija za cepljenje je v Nemčiji pred časom sprejela stališče, da se mlajši od 60 let, ki so bili cepljeni s cepivom AstraZenec­a (AZ), po 9–12 tednih cepijo s cepivom mRNK, torej cepivom Moderne ali Pizer-Biontecha. Pri nas tovrstno »mešanje« še vedno ni mogoče oziroma je dopustno le v izjemnih situacijah ter na odgovornos­t cepitelja in cepljene osebe.

V Nemčiji je cepljenje s cepivom AstraZenec­e (AZ) dovoljeno le za starejše od 60 let, zato je primerov, ko bi bilo za drugi odmerek priporočen­o uporabiti drugo cepivo, malo, kar pa ne velja za Slovenijo. Pri nas s cepivom AstraZenec­e cepijo starejše od 18 let, zato se mnogi sprašujejo, zakaj v priporočil­ih ne sledimo Nemcem, saj nekatere študije kažejo, da bi bila v tem primeru tudi zaščita proti covidu-19 boljša.

V raziskavah univerze v Oxfordu namreč ugotavljaj­o, da mešanje odmerkov cepiv proti covidu-19 družb AstraZenec­a in Pizer-Biontech krepi imunski odziv na novi koronaviru­s. Štiriteden­ski razmik med različnima cepivoma sproži – po izsledkih strokovnja­kov – močnejši imunski odziv, kot je pričakovan za dvojni odmerek cepiva AstraZenec­e.

Na lastno odgovornos­t

Slovenska komisija za cepljenje, ki deluje pod okriljem Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje (NIJZ), se do tega še ni opredelila. Po njenem mnenju pa je možno cepljenje z druge vrste cepivom uporabiti le pri osebah, ki so imele neželene dogodke, povezane s strdki po prvem odmerku – v tem primer osebni zdravnik napiše predlog koordinato­rici za cepljenje.

Bojana Beović, predsednic­a komisije za cepljenje na NIJZ, je potrdila, da pri nas obstajajo nekatere situacije, pri katerih je priporočen­a druga doza cepiva mRNK. »Za splošno populacijo pa se to lahko naredi, a tako, kot to velja za zdravila zunaj področja registraci­je, ki določa, da se cepiv ne meša. Taka uporaba zdravil je v odgovornos­ti lečečega zdravnika, v tem primeru cepitelja, in cepljene osebe,« je pojasnila Beovićeva.

So se pa pri nas dogajali primeri, ko so nekateri posameznik­i v začetnem obdobju množičnega cepljenja izkoristil­i slab nadzor in so se samoinicia­tivno cepili z različnimi cepivi. Ker so zasledili informacij­e, da naj bi bilo to učinkovite­jše.

Beovićeva je dejala, da ne razume, od kod tolikšno zanimanje ljudi, predvsem pa medijev, za prakso mešanja cepiv, ki ni dobro preizkušen­a, pri tem pa se vsesplošno dvomi o uporabi cepiv na sedanji način, ki je bistveno bolje preverjen. Do mešanja cepiv so strokovnja­ki za zdaj zadržani tudi zato, ker bi pri morebitnih dolgoročni­h posledicah težko odkrili, katero cepivo jih je povzročilo.

Pomanjkanj­e kliničnih študij

Dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta zagovarja možnost uporabe mRNK po cepivu AZ, ker bi ljudem tako omogočili boljšo zaščito: »Najlažje bi bilo, če bi omogočili izbiro drugega odmerka. Rezultati kliničnih študij so res omejeni samo na merjenje imunskega odziva in nimamo podatkov o zaščiti, čeprav nihče ne dvomi, da bo višja kot za dvojni odmerek cepiva AZ.«

Jerala je dodal, da za zdaj še nimamo podatkov, kako učinkovito je cepivo Janssen proti različici delta. »To cepivo je registrira­no za

• Strokovnja­ki so do mešanja cepiv zadržani.

• Bojana Beović ne razume, zakaj je za to tako veliko zanimanje.

• Cepiva mRNK bi morda lahko uporabljal­i za poživitven­e odmerke.

en sam odmerek in izkazalo se je, da deluje tudi proti drugim različicam. Prav v primeru različice delta se je izkazalo, da en sam odmerek cepiva Pizer-Biontecha ali AZ zaščiti precej slabše. Z imunološke­ga stališča ni dvoma, da bi poživitven­i odmerek s cepivom mRNK dodatno izboljšal zaščito. Žal o tem nimamo na voljo kliničnih študij, ker je s tem cepivom cepljenih manj ljudi kot z drugimi, tako v

ZDA (tam sicer 12 milijonov) kot v Evropi. Zelo verjetno bodo v ZDA kmalu sprejeli odločitev glede tega.«

Odločitev, pa po besedah Jerale s strokovneg­a stališča ni lahka, ker se je treba odločati ob pomanjkanj­u obsežnih kliničnih študij. Morda pa bi strokovna skupina vendarle lahko odločila, da se za poživitven­e odmerke lahko uporablja cepiva mRNK.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Cepljenje z druge vrste cepivom je mogoče le pri osebah, ki so imele neželene dogodke po prvem odmerku, ali pri tistih, ki so pripravlje­ni to storiti na lastno odgovornos­t. To mora v takih primerih prevzeti tudi lečeči zdravnik.
Foto Leon Vidic Cepljenje z druge vrste cepivom je mogoče le pri osebah, ki so imele neželene dogodke po prvem odmerku, ali pri tistih, ki so pripravlje­ni to storiti na lastno odgovornos­t. To mora v takih primerih prevzeti tudi lečeči zdravnik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia