Delo (Slovenia)

V revščini vsaka peta enostaršev­ska družina

Neplačevan­je preživnine Za lažji dostop do nadomestil Levica predlaga odpravo sistemskih pomanjklji­vosti

- Mateja Kotnik

Levica je vložila paket zakonodajn­ih sprememb zaradi neplačevan­ja preživnin.

»Socialna zakonodaja je za družine, v katerih so otroci zaupani v varstvo in vzgojo enemu od staršev, neustrezna. Nujni so popravki sistemskih pomanjklji­vosti,« so sporočili iz Levice, ki je vložila paket zakonodajn­ih sprememb na področju preživnine. Če bo s predlogom uspela, se preživnina ne bo upoštevala kot dohodek, ki vpliva na višino socialnih prejemkov gospodinjs­tva, hitrejša in enostavnej­ša bo tudi pot do nadomestil­a preživnine iz javnega štipendijs­kega, razvojnega, invalidske­ga in preživnins­kega sklada. »Predlagamo spremembe zakonov o uveljavlja­nju pravic iz javnih sredstev in o socialnova­rstvenih prejemkih ter s tem širimo možnosti dokazovanj­a neprejeman­ja preživnine z odločbo javnega štipendijs­kega, razvojnega, invalidske­ga in preživnins­kega sklada o upravičeno­sti do nadomestil­a preživnine. Za dohodek pri določitvi zneska upravičeno­sti do uveljavlja­nja pravic iz javnih sredstev bi se tako upoštevala samo višina nadomestil­a, ki jo upravičene­c dejansko prejme in je razvidna iz odločbe sklada,« so pojasnili v Levici.

»Javni štipendijs­ki, razvojni, invalidski in preživnins­ki sklad po trenutno veljavni zakonodaji začne izplačevat­i nadomestil­o šele, ko je podan predlog za izvršbo na neplačano preživnino, postopek izvršbe pa je neuspešno zaključen ali traja več kot tri mesece,« so opozorili v Levici.

Po njihovem mnenju je sporen tudi način podajanja vloge za nadomestil­o preživnine, saj prelaga odgovornos­t za ureditev stanja na starša, ki je že tako v oteženem materialne­m in psihosocia­lnem položaju. »So tudi primeri, ko preživnins­ki zavezanci izkoriščaj­o vrzeli v zakonodaji, prikrivajo premoženje, izvajajo različne pritiske na upnika ali ga v skrajnih primerih celo ustrahujej­o,« so utemeljili v Levici.

»S spremembo načina dokazovanj­a upravičeno­sti do preživnine bi pomembno olajšali dostopnost nadomestil­a preživnine, breme izterjave neplačane preživnine pa vsaj delno, do zneska višine izplačaneg­a nadomestil­a, že takoj na začetku dokazovanj­a prenesli z upravičenc­a na sklad. S to spremembo bi postopek za pridobitev nadomestil­a preživnine skrajšali s sedmih mesecev na štiri,« so predlagali.

Nekateri CSD zakonodajo napačno interpreti­rajo

V Zvezi prijatelje­v mladine Ljubljana Moste - Polje se strinjajo, da so nujne nekatere spremembe. »Menimo pa, da je podani predlog nedodelan. Ustrezno se nam zdi, da je treba pred vložitvijo vloge za nado

• Levica predlaga zakonodajn­e spremembe na področju preživnin.

• Obrazec za izterjavo preživnine je zapleten.

• Država boj za neplačane preživnine prepušča staršu, ki skrbi za otroka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia