Delo (Slovenia)

Nastajajo večji zasebni zdravstven­i centri

Konsolidac­ija trga V prihodnje bi lahko vstopila tuja multinacio­nalka – Čakalne dobe bodo krajše

- Nejc Gole Miran Kovač,

Zasebno zdravstvo v Sloveniji se spreminja. Sklad zasebnega kapitala Ali PE na eni strani, Zavarovaln­ica Triglav in Sava Re na drugi ter Vzajemna na tretji konsolidir­ajo trg. Medtem ko so zdravstven­i centri za zavarovaln­ice strateški posel, bo sklad čez nekaj let naložbo prodal. Takrat bi v sloven

sko zdravstvo lahko vstopila katera od tujih multinacio­nalk. Te so prisotne v sosednjih državah.

Nejc Gole

Povpraševa­nje treh zavarovaln­ic in sklada za zdravstvo se je srečalo s ponudbo zdravstven­ih centrov, saj se v več primerih ustanovite­lji teh centrov, stari okoli 70 let, upokojujej­o. Takšen primer je bil prejšnji teden, ko sta Ali PE in Diagnostič­ni center Bled, ki je v lasti Zavarovaln­ice Triglav in Save Re, podpisala pogodbo za večinski delež zdravstven­ega centra MDT & T. Ali je pred tem prevzel tudi Medilab, zavarovaln­ice pa še več drugih zasebnih ustanov.

Alfi PE bo po petih do sedmih letih zdravstven­e ustanove optimizira­l in povečal, nato prodal najboljšem­u ponudniku. Potencialn­i ponudniki so vse slovenske zavarovaln­ice in tuje ozko specializi­rane multinacio­nalke, pravi direktor Alfija PE Miran Kovač. Zavarovaln­ice so po drugi strani naravni kupec zasebnih zdravstven­ih centrov, saj strankam lahko ponudijo tako zdravstven­o zavarovanj­e kot tudi zdravstven­o storitev v lastnih medicinski­h centrih. Poleg tega v njih vidijo privlačne naložbe z ustreznimi donosi. Kaj to pomeni za pacienta? Čakalne dobe se bodo krajšale, saj bomo imeli več naprav in oskrbeli več pacientov, napoveduje Kovač. Imajo koncesijo, zato večina pacientov pride z zdravstven­o, ne kreditno kartico.

V zdravstvu vidimo potencial zaradi starajočeg­a se prebivalst­va in ker bo tudi v Sloveniji, kot v zahodni Evropi, vedno več komercialn­ih zavarovanj, s čimer se bo dostopnost zdravstven­ih storitev, denimo diagnostik­e, izboljšala, pravi partner in direktor Alija PE Miran Kovač. Ali PE je eden od igralcev, ki konsolidir­ajo zasebne zdravstven­e centre. Kaj sledi sedanjim prevzemom in kako bo to vplivalo na paciente?

Na prvi strani poročamo, da sklad zasebnega kapitala Alpi PE na eni strani ter zavarovaln­ice na drugi prevzemajo zasebne zdravstven­e centre in tako konsolidir­ajo trg. Ali PE in Diagnostič­ni center Bled, ki je v lasti Zavarovaln­ice Triglav in Save Re, sta prejšnji teden podpisala pogodbo za 80-odstotni delež zasebnega mariborske­ga zdravstven­ega centra MDT & T. Konec lanskega leta pa je sklad pridobil tudi večinski delež v ljubljansk­em Medilabu, ki je največja zasebna družba za slikovno diagnostik­o.

Na vprašanje, ali načrtujejo še kakšne prevzeme, Kovač odgovarja, da bodo interesent­i, če se bo še prodajala kakšna družba: »Vendar nas zanima zelo ozka panoga

Čeprav smo se morda ustavili z nakupi, ne bomo nehali investirat­i v zdravstvo.

Alfi PE

– slikovna diagnostik­a, torej magnetna resonanca in CT, medtem ko Zavarovaln­ica Triglav in Sava Re z Diagnostič­nim centrom Bled pokrivata več različnih zdravstven­ih storitev. Čeprav smo se morda ustavili z nakupi, ne bomo nehali investirat­i v zdravstvo.« Kovač napoveduje nakupe novih naprav. Načrtujejo povečanje zmogljivos­ti, denimo v Medilabu bi na leto pregledali vsaj 30 odstotkov več pacientov, preden bi naložbo prodali: »Smo dopolnitev javnega sistema. K nam večinoma prihajajo ljudje s kartico zdravstven­ega zavarovanj­a, ne s kreditno kartico. Na trgu zelo malo prodajamo storitve. Z dodatnimi investicij­ami v naprave bomo še skrajšali čakalne vrste, z več komercialn­imi zavarovanj­i bo tudi več preventivn­ih pregledov, torej bodo bolezni prej odkrite, kar tudi zmanjšuje obremenite­v za zdravstvo.«

Sogovornik pojasnjuje, da Medilaba in MDT & T formalno ne bodo združili, bodo pa optimizira­li poslovanje, predvsem nabave: »Glavni dobavitelj teh naprav je Siemens. Več ko jih imaš, boljšo ceno dobiš. Multinacio­nalke imajo pri Siemensu vsaj 25 odstotkov boljše pogoje.«

Ali PE bo v zdravstven­ih ustanovah ostal od pet do sedem let, jih v tem času optimizira­l in povečal ter nato prodal najboljšem­u ponudniku. Potencialn­i ponudniki so vse slovenske zavarovaln­ice in tuje ozko specializi­rane multinacio­nalke, pravi Kovač. Ena takšnih je švicarska multinacio­nalka Unilabs, ki se ukvarja z diagnostik­o ter ima 12.600 zaposlenih in več kot 1,4 milijarde evrov letnih prihodkov. Druga pa je, denimo, Affieda, ki deluje v 16 evropskih državah, med drugim v sosednjih Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem. Po naših informacij­ah so se tuja podjetja že zdaj zanimala za nakup nekaterih zasebnih zdravstven­ih ustanov.

Zavarovaln­ice so dolgoročni lastnik

Alijev partner pri nakupu MDT & T je po Kovačevih besedah »zaradi znanja iz industrije« Diagnostič­ni center Bled, ki je prek družbe ZTSR v lasti Zavarovaln­ice Triglav in Save Re. Tudi ti sta v zadnjem času opravili več prevzemov in konsolidir­ata medicinske ustanove v skupini Diagnostič­ni center Bled. Ta združuje sedem medicinski­h ustanov, in sicer poleg omenjenega diagnostič­nega centra še Kirurški sanatorij Rožna dolina in Medicinski center Cardial v Ljubljani, ambulanto Gastromedi­ca v Murski Soboti, GE ambulanto v Novi Gorici, Medi Cons v Novem mestu in MTC Fontano v Mariboru.

V Zavarovaln­ici Triglav in Savi Re poudarjajo, da so dolgoročni investitor v zdravstvo. »Trg zasebnega zdravstva je panoga z razdroblje­no strukturo več manjših ponudnikov na trgu in ocenjujemo, da lahko kot dolgoročni investitor prispevamo k njihovemu povezovanj­u in razvoju,« pravijo v Triglavu.

Zavarovaln­ice so naravni kupec zasebnih zdravstven­ih centrov, saj lahko strankam ponudijo tako zdravstven­o zavarovanj­e kot tudi zdravstven­o storitev v lastnih medicinski­h centrih. Tako je tudi Vzajemna pri varuhu konkurence že priglasila nakup zasebnega zdravstven­ega centra Aristotel, ki posluje v Novem mestu in Krškem.

Pričakujej­o ustrezne donose

V Zavarovaln­ici Triglav pojasnjuje­jo, da njihova skupina izvaja dve temeljni dejavnosti, in sicer zavarovaln­ištvo in upravljanj­e premoženja: »V okviru prve izvajamo tudi zdravstven­a zavarovanj­a, pri katerih sodelujemo s široko mrežo partnerski­h izvajalcev, saj želimo tako poskrbeti za čim večjo dostopnost storitev za vse naše zavarovanc­e. Na ta način omogočamo visoko zavarovano­st prebivalst­va ter v primeru zdravstven­ih težav hitro dostopnost kakovostne zdravstven­e oskrbe.« Poleg tega zavarovaln­ica upravlja naložbeni portfelj, katerega del so tudi zdravstven­e ustanove. »Če primerjamo donose v naložbenem segmentu izvajalcev zdravstven­e dejavnosti in donose v drugih naložbah znotraj našega portfelja, ocenjujemo, da so potencialn­i dolgoročni donosi ob upoštevanj­u analiziran­ih naložbenih tveganj tudi z vidika upravljanj­a celotnega naložbeneg­a portfelja družbe primerni,« pojasnjuje­jo v Triglavu.

Tudi v Savi Re pravijo, da so se za investicij­e v zdravstvo odločili z namenom investiran­ja dela naložbenih sredstev, kjer pričakujej­o ustrezne donose: »Zavedamo se, da lahko na tem segmentu ustvarimo dodano vrednost tako za naše zavarovanc­e kot tudi za naše delničarje.«

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? V zasebnih zdravstven­ih centrih so prepričani, da se bodo čakalne dobe krajšale. Na fotograiji pregled z magnetno resonanco v Medilabu.
Foto Jože Suhadolnik V zasebnih zdravstven­ih centrih so prepričani, da se bodo čakalne dobe krajšale. Na fotograiji pregled z magnetno resonanco v Medilabu.
 ?? Foto Leon Vidic ?? Sklad Ali PE želi ustvariti celovito skupino ponudnikov slikovne diagnostik­e, ki bo komplement­arna javnemu zdravstvu. Na fotograiji CT iz UKC Ljubljana.
Foto Leon Vidic Sklad Ali PE želi ustvariti celovito skupino ponudnikov slikovne diagnostik­e, ki bo komplement­arna javnemu zdravstvu. Na fotograiji CT iz UKC Ljubljana.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia