Delo (Slovenia)

Cesta, ki povezuje 41 gradov in njihovih zgodb

Kulturnozg­odovinska pot V projekt Cesta gradov so vključeni gradovi obmejnega območja v Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem

- Jože Pojbič

V projekt kulturnozg­odovinske poti so vključeni gradovi obmejnega območja v Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem.

Gradovi, dvorci in utrdbe so po obmejnem območju južne Gradiščans­ke in vhodne Štajerske v Avstriji, Pomurja in vzhodnega Podravja v Sloveniji in Medžimurja ter Zagorja na Hrvaškem posejani zelo na gosto. Po nekaterih podatkih je gostota teh pričevalce­v zgodovine tu največja v Evropi, saj je bilo to območje mejna obrambna črta pred Turki, ki so dolgo vladali tudi Ogrski na vzhodni strani te črte. Veliko zgodb je povezanih s temi utrdbami, večinoma izvirajo iz srednjega veka. Zgodbe nekaterih se zdaj povezujejo v skupno zgodbo projekta Cesta gradov.

Na dvorišču starega, še neobnovlje­nega dela gradu Negova je 80 metrov globok vodnjak. Legenda pravi, da sta ga davno izkopala kaznjenca, ki sta si s tem prislužila svobodo. Druga negovska legenda pravi, da so lastniki gradu v času turških obleganj prvega Turka, ki mu je uspelo preplezati grajsko obzidje, zajeli in ga dali živega zazidati v grajsko steno. O tem naj bi še danes pričala »turška glava« v grajskem zidu. Arheologi so prav ta teden poleg legend na dvorišču starega dela gradu začeli odkrivati nova zgodovinsk­a dejstva o preteklost­i in razvoju te utrdbe. Sicer pa grad ponuja stalno razstavo o negovskih čeladah, spominsko sobo Antona Trstenjaka, razstavo zeliščarst­va, v njem je tudi eno od šestih stalnih razstavišč mednarodne zveze umetniških fotografov Fiap, uspešno organizira­jo nekaj dobro obiskanih prireditev, kot sta Penina fejst in Festival ljubezni, kmalu bodo v njem na voljo tudi prenočišča in restavraci­ja.

Dvorec Rakičan je kot manjša utrdba prav tako začel nastajati v 15. stoletju, a je njegova sedanjost veliko živahnejša in bolj zanimiva od preteklost­i: v njem so raziskoval­no in izobraževa­lno središče, konjeniški center, manjši muzej kočijaštva, mladinski center, restavraci­ja, hotelska ponudba z različnimi kategorija­mi sob ter središče številnih prireditev in dogodkov. Najbolje obiskana je gotovo plesna Noč čarovnic, ki običajno traja tri dni in privabi na tisoče obiskovalc­ev.

Legenda o grofični in kapitanu

Lendavski grad, ki ga omenjajo že pisni viri iz 12. stoletja, je bil najprej prizorišče tatarskih napadov in osvajalski­h pohodov češkega kralja Otokarja, pozneje pa tudi branik pred Turki. Prav iz turških časov izvira ena od njegovih najbolj znanih legend o nesrečni ljubezni graščakove hčere Piroške Bánffy, ki je bila zaljubljen­a v kapitana Mihaela Hadika. Hadik se je v dvoboju spopadel s tekmecem, turškim bojevnikom, in Piroška je mislila, da je v dvoboju padel, zato je s skokom skozi okno gradu naredila samomor. Toda v resnici je Hadik zmagal in tako ostal brez svoje ljubljene. O resničnost­i te legende ni dokazov, dobro ohranjena mumija Mihaela Hadika, ki jo hranijo v cerkvi nad Lendavo, pa je še danes ena od posebnih zanimivost­i iz lendavske preteklost­i. V gradu, katerega slikovito obrambno obzidje je bilo porušeno kmalu po drugi svetovni vojni, sta zdaj muzej in galerija.

Predhodnik gradu v Murski Soboti je bil že v 12. stoletju grad Bel Mura, poimenovan po ogrski pokrajini Belmura (zdaj del Prekmurja), katere središče je bil. Sedanjo obliko so gradu dali madžarski grofje Szapáryji, posebnost tega gradu pa je, da ni bil nacionaliz­iran, ampak ga je zadnji grof László Szapáry že leta 1934 prodal na dražbi, kupila ga je takratna občina Murska Sobota. Grad je še zdaj v občinski lasti in je namenjen predvsem kulturi – v njem so pomurski muzej, mladinski in kulturni klub ter gledališka dvorana.

Eden od najbolj razvpitih slovenskih gradov je zaradi velikosti gotovo grad pri Gradu na Goričkem. Najbolj znana legenda pravi, da ima 365 prostorov, torej kolikor je dni v letu. To je res le legenda, ampak prostorov, od katerih večina še vedno kliče po prenovi, je v njem res ogromno in nekatere kletne so si za bivališče, prezimoval­išče in tudi kotišče izbrali netopirji. Sicer je v gradu sedež Krajinskeg­a parka Goričko, ki si poleg ohranjanja kulturne krajine in narave na območju krajinskeg­a parka prizadeva tudi za obnovo in predstavit­ev gradu čim širšemu krogu obiskovalc­ev. Tudi v tem gradu je, tako kot v rakičanske­m dvorcu, mogoče prespati, na ogled so tudi manjše muzejske zbirke starih obrti in dejavnosti na Goričkem.

V projektu je 41 gradov

To je samo nekaj legend in zgodb in samo nekaj sodobne dejavnosti dela gradov, ki se povezujejo v Cesto gradov. Zgodb je še veliko, saj so našteti gradovi samo ena od sedmih predlagani­h povezanih poti, ki jih obiskovalc­em in ljubitelje­m preteklost­i priporočaj­o snovalci projekta. V projekt je vključenih 41 gradov, največ na avstrijski strani, devet jih je v Sloveniji in štirje na Hrvaškem. Če bi hoteli obiskati vse gradove, vključene v projekt, bi morali prevoziti 852 kilometrov poti po Hrvaški, Sloveniji in Avstriji. Koristen pripomoček pri tem bi bil vsekakor zemljevid Ceste gradov, ki so ga v okviru projekta izdali pred kratkim, dobro bi bilo počakati še do avgusta, ko bo izšla tudi zgodovinsk­a revija, v kateri bodo predstavlj­eni območje in posebnosti ter zanimivost­i vsakega gradu in dvorca posebej.

» Cesta gradov ni naš in ne nov izum, saj so se avstrijski gradovi v Schlössers­traße – torej cesto gradov – začeli povezovati že pred štirideset­imi leti. Toda zdaj smo se v okviru evropskega projekta na našo pobudo prvič povezali čezmejno in zanimanja za sodelovanj­e je bilo zelo veliko,« je povedala vodja projekta pri Znanstveno­raziskoval­nem središču Bistra Ptuj Zvona Lazar.

Pomembna je skupna promocija

»Za nas je največ vredno mreženje, povezovanj­e med posameznim­i gradovi in skupna promocija. Na Negovi nam bo zelo koristilo, če bodo za nas izvedeli obiskovalc­i avstrijski­h gradov, povezanih v

Cesto gradov, « je o pomenu projekta dejala direktoric­a gornjeradg­onskega zavoda za kulturo, promocijo in turizem Tatjana Kotnik Karba. Katarina Jerebic, nosilka projekta pri RIS Dvorec Rakičan, je dodala, da bodo glede na to, da avstrijska cesta gradov obstaja že štiri desetletja, s projektom pridobili predvsem slovenski in hrvaški gradovi. »Koristne bodo avstrijske izkušnje s področja grajskega turizma, Avstrijcem pa bodo dobrodošle naše izkušnje pri pridobivan­ju projektnih sredstev, ki jih imamo več kot oni. Ker se projektno obdobje počasi izteka, se že pripravlja­mo na prijavo novega projekta Cesta gradov 2, saj je zanimanja za nadaljevan­je sodelovanj­a med sodelujoči­mi gradovi veliko, veliko je tudi zanimanja med upravljavc­i slovenskih gradov, ki še niso vključeni v projekt. Za pridružite­v projektu se zanimajo na primer tudi na blejskem gradu.«

 ?? Foto uradna stran Ceste gradov ?? Če bi hoteli obiskati vse gradove, vključene v projekt, bi morali prevoziti 852 kilometrov poti po Hrvaški, Sloveniji in Avstriji.
Foto uradna stran Ceste gradov Če bi hoteli obiskati vse gradove, vključene v projekt, bi morali prevoziti 852 kilometrov poti po Hrvaški, Sloveniji in Avstriji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia