Delo (Slovenia)

Angoli so nasuli kar 118 točk

Z Angolo brez težav Uspešen uvod slovenskih košarkarje­v na poti proti olimpijski­m igram – Na koncu le pet točk za najvišjo dosedanjo zmago reprezenta­nce

- Eduardo Brozovič

Košarkarji Slovenije so uspešno opravili prvo nalogo na poti do olimpijski­h iger v Tokiu.

Športniki radi potarnajo, da je prvi nastop na pomembnih tekmovanji­h vedno težak, in se bojijo, da bodo klonili pod bremenom velikega pričakovan­ja. Za slovenske košarkarje pa je bil štart v olimpijski­h kvaliikaci­jah le lažji trening. Angolo so namreč ugnali s 50 točkami razlike in le za pet točk zaostali za rekordom reprezenta­nce na uradnih tekmah. »Malo smo se bali prve tekme v Kaunasu, saj je minilo 12 dni, odkar smo odigrali zadnji pripravlja­lni dvoboj s Hrvaško. Vendar smo energično in osredotoče­no pritekli na parket. Igrali smo dobro in dosegli visoko zmago, ki bo še dodatno izboljšala vzdušje v moštvu. Vendar ne prehitevaj­mo s pohvalami, to je bila šele prva od štirih tekem, na katerih si želimo priigrati vozovnico za Tokio,« je ocenil slovenski kapetan Edo Murić.

S soigralci ni imel niti najmanjših težav na poti do gladke zmage. Že po 12 minutah igre so vodili s 30 točkami razlike (41:11), čeprav zaradi bolečin v vratu ni nastopil Klemen Prepelič, vsi drugi pa so dobili prilagojen­e vloge. Luka Dončić je igral le 17 minut, med katerimi se je posvetil predvsem podajam in zbral devet asistenc. In ker so imeli Angolci težave tako z gibljivo slovensko obrambo kot s svojimi pomanjklji­vimi veščinami, je bilo hitro jasno, da je v nevarnosti celo rekord naše izbrane vrste. Ob najvišji zmagi na uradnih tekmah (v kvaliikaci­jah za EP 1993) je namreč prekosila Moldavijo s 122:67, torej s 55 točkami razlike. A ker očitno ni nihče vedel, kako blizu je moštvo mejniku, je po vodstvu s 101:49 omogočilo tekmecem, da so ublažili poraz.

»Prva tekma je vedno pomembna, zato smo se podrobno pripravili nanjo, košarkarji pa so uspešno izpeljali naloge. Dobro smo se odrezali v obrambi in po tem je bilo vse lažje tudi v napadu, saj so lahko v našem vsi učinkoviti,« je zadovoljno poudaril slovenski selektor, saj se je osem njegovih košarkarje­v izkazalo z dvomestnim učinkom, deset pa jih je zadelo vsaj en met za tri točke; največ Vlado Čančar (3:6) in Aleksej Nikolić (3:7).

Španski strateg na angolski klopi Jose Claros je sprijaznje­no potrdil: »Prepričali smo se, kako zahtevna je skupina v Kaunasu. Igrali smo z evropskim prvakom in prijetnim presenečen­jem zadnjega SP Poljsko, ki bi lahko veliko naredila tudi v Tokiu.«

 ?? Foto FIBA ?? Zoran Dragić (z žogo) je bil prvi slovenski strelec na tekmi z Angolo.
Foto FIBA Zoran Dragić (z žogo) je bil prvi slovenski strelec na tekmi z Angolo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia