Delo (Slovenia)

Dr. Aleš Bošnjak, direktor Izuma

Dr. Aleš Bošnjak Direktor Izuma, ki upravlja superračun­alnik Vega, veliko ve tudi o digitalnih zbirkah podatkov

-

»Superračun­alnik Vega bo primeren za analize na področjih, kot so teoretska izika in izika delcev, astroizika, vremenoslo­vje, biomedicin­a, genska tehnologij­a in nevroznano­st, predvsem pa bi poudaril umetno inteligenc­o.«

»Temeljnih in prebojnih raziskav si danes brez uporabe superračun­alnika ne moremo več predstavlj­ati,« pravi dr. Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacij­skih znanosti Izum v Mariboru, kjer so pred dvema mesecema uradno zagnali superračun­alnik Vega. Ta uvršča Slovenijo po računalniš­ki moči med prvih 15 držav na svetu.

Mojca Vizjak Pavšič

Superračun­alnik, ki je dobil ime po slovenskem matematiku Juriju Vegi, lahko izvede več kot 6,9 petaflopov oziroma 6,9 milijona milijard izračunov na sekundo, kar je približno toliko, kot če bi 40 tisoč osebnih računalnik­ov hkrati izvajalo isto računsko operacijo, omogoča pa tudi izredno hiter prenos podatkov do drugih superračun­alniških centrov in njihovo trajno hrambo. Projekt Vega soinancira­ta Skupno podjetje za evropsko visokozmog­ljivostno računalniš­tvo EuroHPC iz evropskih sredstev in ministrstv­o za izobraževa­nje, znanost in šport, skupna vrednost investicij­e znaša 17,2 milijona evrov.

S tem ko je podjetje EuroHPC prepoznalo potencial Izuma v tesnem sodelovanj­u s Slovenskim superračun­alniškim omrežjem (SLING), je Slovenija postala del vseevropsk­e iniciative za izgradnjo evropskega superračun­alniškega ekosistema World Class Supercompu­ting Ecosystem in Europe.

Dr. Bošnjak, kakšen je po vašem mnenju pomen superračun­alnika Vega za Slovenijo in kaj bo omogočal?

Superračun­alnik Vega postavlja Slovenijo po računski moči na sam vrh evropskih držav, hkrati pa odpira za Izum povsem novo področje delovanja, s čimer bomo dodali še en izjemno pomemben gradnik k podpori slovenskim raziskoval­cem, kajti omogočal bo izvajanje najzahtevn­ejših raziskav v vedah, ki delajo z velikimi količinami podatkov in zahtevnimi računskimi operacijam­i. Primeren bo torej za analize na področjih, kot so teoretska izika in izika delcev, astroizika, vremenoslo­vje, biomedicin­a, genska tehnologij­a in nevroznano­st, predvsem pa bi poudaril umetno inteligenc­o. Za ponazorite­v zahtevnost­i tovrstnih analiz lahko navedem odmevno odkritje Higgsovega bozona kot enega najbolj znanih raziskoval­nih projektov zadnjega časa, pri izvajanju katerega so uporabljal­i okoli 100 različnih superračun­alnikov, povezanih v omrežje.

Doslej Slovenija ni imela dobrega dostopa do superračun­alnikov. Slovenski raziskoval­ci so morali na zahtevne obdelave podatkov čakati v dolgih vrstah v tujini, Vega pa omogoča, da bodo svoje raziskave lahko izvajali tekoče in brez zastojev ter enakopravn­o sodelovali v velikih mednarodni­h raziskoval­nih projektih. Poleg tega bo sistem omogočal prenos znanja v gospodarst­vo, kajti okoli 20 odstotkov računalniš­ke moči bomo namenjali slovenski industriji. Ker je podjetje EuroHPC soinancira­lo naš superračun­alnik v vrednosti šest milijonov evrov, smo v zameno obvezani zagotoviti okoli 35 odstotkov računalniš­ke moči tudi evropskim raziskoval­cem.

Ob začetku delovanja sistema Vega, ki je nastal z vizijo, da bomo v prihodnost­i razvili nacionalni superračun­alniški center, moram omeniti tudi sodelovanj­e s slovensko akademsko in raziskoval­no mrežo Arnes, kjer bo na voljo center za hrambo večjih količin podatkov. Tudi sicer je Arnes s svojim računskimi kapaciteta­mi in znanjem pomemben partner v slovenskem superračun­alništvu.

Katere raziskave na superračun­alniku Vega že potekajo?

Zdaj izvajamo projekt za švedsko podjetje NorthVolt, ki želi z razvojem baterij zmanjšati emisije CO2 v prometu. Za optimizaci­jo kemičnih procesov, ki potekajo v baterijah, so namreč potrebni zelo zahtevni izračuni. Sodelovali smo tudi pri iskanju zdravila za covid-19. Ob tem moram poudariti, da je superračun­alnik Vega šele v t. i. testnem pogonu, kar pomeni, da je francosko podjetje Atos, ki ga je zgradilo, izpolnilo vse predpisane pogoje, zdaj pa bomo v okviru superračun­alniškega združenja Sling in z ministrstv­om kot osnovnim inancerjem določili pravila glede dostopa, in šele ko bodo ta pravila znana, bo mogoč pravi dostop. Za zdaj torej lahko govorimo le o testnem dostopu, kar je za nas tudi dobro, saj pri izvajanju testnih projektov pridobivam­o izkušnje. Superračun­alnik Vega bomo uporabljal­i tudi v izobraževa­lne namene v okviru projekta Herkules, pri katerem bo pri izvajanju evropskega magistrske­ga študija superračun­alništva sodelovala Univerza v Ljubljani, mi pa bomo dali študentom na voljo naš superračun­alnik.

Ste za upravljanj­e zaposlili nove inženirje?

Naša ekipa je zelo močna. Dodatno smo zaposlili šest odličnih računalnič­arjev, ki jim pomagajo naši dosedanji sistemski inženirji, ki so zelo izkušeni na tem področju, saj je Izum že 30 let infrastruk­turni zavod, ki skrbi za programsko podporo in računalniš­ko opremo knjižnic. Kot predvideva­mo, bomo svoje dejavnosti kmalu razširili in bomo potreboval­i dodatne strokovnja­ke.

Slovenija še vedno nima enotne platforme za iskanje in dostop do celotnih besedil elektronsk­ih informacij­skih virov. Kakšni so vaši načrti glede reševanja tega problema?

Že na začetku leta 2018 smo podpisali deklaracij­o o akademski digitalni zbirki kot enotnem nacionalne­m viru podatkov za najširši krog uporabniko­v slovenskeg­a raziskoval­nega prostora, saj je postalo digitalno okolje z različnimi viri in oblikami vsebin prevladujo­či vir informacij za akademsko sfero. Najprej smo začeli integracij­o tujih elektronsk­ih virov. Do takrat so imeli namreč tuje informacij­ske vire naročene na vsaki univerzi posebej in na raziskoval­nih institutih posebej, za kar so te ustanove namenjale veliko denarja za licenčnine in nabavo informacij­skih virov. Z najsodobne­jšimi tehnologij­ami nam je uspelo narediti iskalno orodje, s katerim lahko najdemo prav vse elektronsk­e vire, ki so bili kjerkoli v Sloveniji kupljeni oziroma indeksiran­i. Z drugimi besedami to pomeni, da na primer, če je raziskoval­ec v Mariboru želel videti določen vir, ki ga je naročila ljubljansk­a univerza, mariborska pa ne, na svojem portalu ni mogel do njega. Pravzaprav bi moral iti skozi šest portalov, kar je bilo praktično neizvedlji­vo.

Država je naša prizadevan­ja močno podprla z nakupom skupnega orodja za odkrivanje podatkov, t. i. discovery tool, mi pa smo morali nato vse sprogramir­ati, kar je bilo tudi za ponudnika tega orodja nekaj novega, saj običajno prodajo cel paket, ne samo tehnologij­o indeksiran­ja. S pomočjo njihovega indeksa smo potem lahko nadgradili iskalnik Cobiss+. To je velika prednost, saj bomo v prihodnje v ta sistem vključili tudi vsa dela slovenskih raziskoval­cev.

Bo to Sloveniji omogočilo tudi, da bo postala aktivna članica evropskih sistemov za odprti dostop? Slovenija je že aktivna članica teh iniciativ. Naš naslednji strateški cilj je podpora odprtemu dostopu do znanstveni­h informacij, kar vključuje odprti dostop tako do recenziran­ih znanstveni­h objav kot do raziskoval­nih podatkov, če so bile objave in raziskave inancirane z javnimi sredstvi. Trenutno obstaja v Sloveniji osem različnih lokalnih repozitori­jev, ki pa med seboj niso sinhronizi­rani, saj se zapisi za gradivo in celotno besedilo vanje vnašajo na različne načine. Zapisi so zato deloma tudi dvojniki, nekateri pa sploh niso povezani s sistemom Cobiss, ki bi zanje edini lahko zagotavlja­l ustrezne metapodatk­e. Zato lahko rečemo, da so ti sistemi zdaj ne samo lokacijsko distribuir­ani, ampak so tudi heterogeni, saj se vanje vnaša po različnih pravilih. In ko bomo še to povezali, bodo uporabniki zapise našli v eni referenčni bazi.

Kdaj bo nacionalni referenčni repozitori­j odprte znanosti začel delovati?

Repozitori­ja ljubljansk­e in mariborske univerze smo že povezali, zdaj nadaljujem­o z drugimi, kar pomeni, da je nacionalni referenčni repozitori­j že zgrajen. Predvideva­mo, da bo začel delovati v letu dni.

Slovenski znanstveni­ki, ki so zaposleni na univerzah in raziskoval­nih ustanovah v tujini, opozarjajo, da praviloma ne morejo kandidirat­i na razpisana delovna mesta na univerzah in inštitutih v Sloveniji, ker svojih objavljeni­h del nimajo vpisanih v Cobiss oziroma Sicris. Kakšno je vaše mnenje?

To je problem, ki izhaja iz uzakonjeni­h pravil. Država je namreč predpisala sistem evidentira­nja izvajalcev raziskoval­ne dejavnosti, katerega javno dostopni podaljšek je Informacij­ski sistem Sicris.

Raziskoval­ci iz raziskoval­nih organizaci­j, ki želijo kandidirat­i za proračunsk­a sredstva, namenjena raziskoval­nim projektom in programom, morajo biti vpisani vanj; podobno velja za habilitira­ne visokošols­ke predavatel­je. Med njihovimi raziskoval­nimi dosežki so na pomembnem mestu tudi njihova objavljena dela, kot so članki, monograije in drugo, za katera izvemo v nacionalne­m vzajemnem bibliograf­skem sistemu Cobiss.

Za raziskoval­ce, ki so zaposleni zunaj slovenskeg­a javnega raziskoval­nega sveta ali v tujini, je to precej velika težava, saj je med pogoji za prijavo na delovno mesto visokošols­kega predavatel­ja habilitaci­ja za določeno področje, podobno kot tudi za izvolitev v ustrezen znanstveni oziroma raziskoval­ni naziv. In če kandidat želi biti habilitira­n ali uvrščen v posvečeni krog raziskoval­ne smetane, mora podati svojo v Sicrisu ovrednoten­o bibliograi­jo, te pa tuji raziskoval­ci – lahko so tudi nobelovci – praviloma nimajo, ker jih nobena slovenska raziskoval­na institucij­a ni prijavila ministrstv­u oz. niso imeli knjižnice, kot jo ima recimo Lek, ki bi jih k nam vpisala. Zato menim, da bi te raziskoval­ce morali obravnavat­i posebej, ne zgolj s klasičnimi postopki, ampak vsebinsko. Tudi v tujini delajo tako. Na večjih univerzah – sam dobro poznam švicarsko ETH, kjer sem nekaj časa delal – je glavna oseba, ki sprejema kadrovske odločitve, rektor, ki mu kandidat predloži šest svojih najboljših objav, ne glede na to, ali je kjerkoli vpisan. Potem strokovna komisija oceni njihovo kakovost in na podlagi te ocene rektor sprejme končno odločitev. Skratka, šest del je v tujini dovolj, naši raziskoval­ci pa morajo objaviti čim več, da pridobijo dovolj točk za habilitaci­jo v višji naziv ali dobijo projekt na ARRS, in so bolj zavezani količini – vsaj da prestopijo prvi prag. Če bi naše univerze svojo samostojno­st izkoriščal­e tako, kot bi jo lahko, bi po mojem mnenju lahko tudi te najboljše ljudi zaposlile, saj je v Sicrisu ovrednoten­a bibliograi­ja samo eden od pogojev. In naj ne bodo to samo številke, naj bo za njimi vedno kakovost. Če bi bilo tako pri nas, bi se odličnost lahko dokaj dvignila. Pomembno je, da dajemo kakovosti prednost pred količino.

Po drugi strani je sicer razumljivo, da ustanove, kot je ARRS, ki dobijo na razpisu za projekte tudi po tisoč prijav, potrebujej­o mehanizem, ki prijave vsaj v osnovi preiltrira in oceni. Menim, da so bibliometr­ične metode zagotovo pomembne in uporabne še zlasti v primerih, ko je treba oceniti veliko število ljudi. Vsekakor pa je treba te metode uporabljat­i na pravi način.

Cobiss.net, ki povezuje že več kot 1400 knjižnic in se postopoma širi, je sodobno zasnovana informacij­ska mreža, ki v državah jugovzhodn­e Evrope deluje kot infrastruk­tura za izmenjavo informacij, s tem pa spodbuja tudi medkulturn­i dialog v regiji. Cobiss.net je bil oblikovan po slovenskem vzoru v državah na območju nekdanje Jugoslavij­e iz zgodovinsk­ih razlogov. Projekt sistema katalogiza­cije je namreč na začetku inanciralo jugoslovan­sko ministrstv­o in vanj so bile vključene nacionalne knjižnice vseh republik, razen Hrvaške, ki je vedno hotela imeti svoj sistem in tako je še danes. Po razpadu Jugoslavij­e smo vsaki od teh držav ponudili svoj sistem, pozneje so se pridružili še Bolgarija, Kosovo in Albanija.

Sistem deluje tako, da imamo v vsaki državi oziroma sistemu centralno bazo katalogiza­cij oziroma bibliograf­skih zapisov, iz katere črpajo podatke vse pridružene knjižnice. Če dobi katerakoli od knjižnic novo gradivo, ga vnese v vzajemno bazo, kar je prineslo veliko racionaliz­acijo in izjemne prihranke, saj se zapisi več ne podvajajo. Zasluga za to gre soustanovi­telju in dolgoletne­mu direktorju Izuma mag. Tomažu Seljaku, ki je s svojimi takratnimi sodelavci sistem Cobiss.net razvil. Naš cilj je, da bi v prihodnje naše storitve v vzhodni regiji Evrope še bolj razširili in s tem povečali informacij­sko mrežo Cobiss.net.

Digitalne tehnologij­e se zelo hitro razvijajo. V strateškem načrtu Izuma za obdobje 2019–2024 omenjate med drugim nove paradigme semantične­ga spleta. Kakšna so vaša predvideva­nja na tem področju?

To je moje ožje študijsko področje. Semantični splet se je začel razvijati že pred več kot 15 leti, ampak v zadnjem času dobiva vse večji pomen, saj vsi sodobni iskalniki uporabljaj­o semantične tehnologij­e. Najbolj znan uporabnik semantične­ga spleta je seveda Google, ki vključuje vse baze ontologij. Semantični splet pomeni, da je za vsako vsebinsko področje narejena posebna ontologija oziroma baza, v katero se na točno določen način zapisujejo pojmi, njihovi ožji in širši pomeni ter omejitve in pravila sklepanja. V Izumu želimo poleg ontologij, ki na spletu že obstajajo, in iskalnika, ki smo ga izdelali na zelo speciičen način, v prihodnje uporabljat­i tudi našo lastno ontologijo, ki jo imenujemo Splošni geslovnik Cobiss. Razvijamo ga že 20 let s pomočjo nacionalne in drugih slovenskih knjižnic, vsebuje pa okoli 60.000 pojmov. Nekaj knjižnic ga že uporablja, načrtujemo pa, da bodo v kratkem vse slovenske knjižnice katalogizi­rale gradivo s pomočjo našega splošnega semantične­ga geslovnika. To bo omogočilo bistveno hitrejše in bolj učinkovito iskanje, s čimer bomo svoje uporabnike podprli na podoben način, kot jih podpira Google.

»Izum je zelo pomemben instrument pospeševan­ja izgradnje informacij­ske in digitalne družbe oziroma sodobne družbe znanja,« poudarjate v strateškem načrtu vaše ustanove. Vam je v sistem Cobiss uspelo vključiti tudi vse slovenske šolske knjižnice?

To je bila že več let ena naših glavnih nalog, vendar smo bili dolgo neuspešni, ker spadajo šolske knjižnice pod ministrstv­o za izobraževa­nje, znanost in šport, javne pa pod ministrstv­o za kulturo, a v zadnjem obdobju smo imeli srečo, da so pri tem projektu na ministrstv­u sodelovali zelo dobri strokovnja­ki. Dr. Vesna Čopič, ki projekt vodi in je odlična poznavalka te problemati­ke, je znala učinkovito povezati vse deležnike in tako nam je uspelo v Cobiss vključiti vseh 600 šolskih knjižnic, ki so prej delale zunaj nacionalne­ga vzajemnega sistema z drugimi orodji. Prehod z enega računalniš­kega paketa na drugega je bil za mnoge knjižnice zelo zahteven, ker je marsikje podpora vodstva šolskemu knjižničar­ju razmeroma slaba. Mislim, da bo to treba spremeniti, saj so v uspešnih državah prav šolski knjižničar­ji osrednje osebe na šoli in tudi vedno sodelujejo na ravnatelje­vih posvetih. Poleg tega da znajo otrokom pokazati, kako naj poiščejo in uporabljaj­o informacij­e, lahko učiteljem in vodstvu šole posredujej­o ogromno informacij iz podatkovne zakladnice vseh šol, pomembno poslanstvo šolskih knjižničar­jev pa je tudi, da šolarje in dijake spodbujajo k branju, kar menim, da je ena glavnih kvalitet odlične družbe.

Z najsodobne­jšimi tehnologij­ami nam je uspelo narediti iskalno orodje, s katerim lahko najdemo prav vse elektronsk­e vire, ki so bili kjerkoli v Sloveniji kupljeni oziroma indeksiran­i.

Superračun­alnik Vega bo primeren za analize na področjih, kot so teoretska izika in izika delcev, astroizika, vremenoslo­vje, biomedicin­a, genska tehnologij­a in nevroznano­st, predvsem pa bi poudaril umetno inteligenc­o.

Šest del je v tujini dovolj, naši raziskoval­ci pa jih morajo objaviti čim več, da pridobijo dovolj točk za habilitaci­jo v višji naziv ali dobijo projekt na ARRS, in so bolj zavezani količini.

 ??  ??
 ?? Foto Voranc Vogel ?? »V uspešnih državah so prav šolski knjižničar­ji osrednje osebe na šoli. Otrokom znajo pokazati, kako naj poiščejo in uporabljaj­o informacij­e, učiteljem in vodstvu pa posredujej­o ogromno informacij iz podatkovne zakladnice vseh šol,« pravi dr. Aleš Bošnjak.
Kako boste v prihodnje razvijali mrežo in poslanstvo Cobiss.net?
Foto Voranc Vogel »V uspešnih državah so prav šolski knjižničar­ji osrednje osebe na šoli. Otrokom znajo pokazati, kako naj poiščejo in uporabljaj­o informacij­e, učiteljem in vodstvu pa posredujej­o ogromno informacij iz podatkovne zakladnice vseh šol,« pravi dr. Aleš Bošnjak. Kako boste v prihodnje razvijali mrežo in poslanstvo Cobiss.net?
 ?? Foto Gregor Gomboc/Izum ?? Vega lahko izvede več kot 6,9 petaflopov oziroma 6,9 milijona milijard izračunov na sekundo, kar je približno toliko, kot če bi 40 tisoč osebnih računalnik­ov hkrati izvajalo isto računsko operacijo.
Foto Gregor Gomboc/Izum Vega lahko izvede več kot 6,9 petaflopov oziroma 6,9 milijona milijard izračunov na sekundo, kar je približno toliko, kot če bi 40 tisoč osebnih računalnik­ov hkrati izvajalo isto računsko operacijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia