Delo (Slovenia)

Težave z izplačili regresa

Prizadete panoge Subvencion­iranje regresa šele danes pred poslanci – Nekateri delodajalc­i so se morali še zadolžiti

- Maja Grgič

Poslanci bodo danes začeli obravnavat­i predlog interventn­ega zakona, ki predvideva 1024 evrov državne subvencije na zaposleneg­a za regres v podjetjih iz najbolj prizadetih panog, ki naj bi jo podjetja dobila do oktobra letos. A za nekatere delodajalc­e bo ta pomoč prepozna, saj je treba regres za letni dopust izplačati do 1. julija, kar je za panoge, ki zaradi epidemije več mesecev niso smele poslovati, veliko breme. Nekatera podjetja so se morala za izplačilo dodatno zadolžiti, druga bodo zaradi nelikvidno­sti izplačilo odložila do konca oktobra, kot dopušča zakon. V sindikatih pričakujej­o, da bo regres izplačan skladno z zakonom. Maja Grgič

Najkasneje do včeraj so morali delodajalc­i zaposlenim izplačati regres za letni dopust. To pa je za marsikater­o podjetje, ki zaradi epidemiolo­ških ukrepov države ni smelo poslovati, težava, saj za to nima denarja, kar pomeni, da bodo delavci regres prejeli šele oktobra. Država jim je sicer obljubila njegovo soinancira­nje, a zakon, ki to ureja, je šele v postopku sprejetja.

Ne glede na epidemijo so morali delodajalc­i tudi letos do konca junija zaposlenim izplačati najmanj 1024 evrov regresa za letni dopust. Odlog izplačila do 1. novembra je po zakonu možen le, če podjetje izkazuje likvidnost­ne težave in če to določa kolektivna pogodba. To pa je zlasti za dejavnosti, ki zaradi ukrepov za preprečeva­nje širjenja okužb več mesecev nismo smele poslovati, kot so turizem, gostinstvo, igralništv­o, športne dvorane, letos veliko breme. Nekateri so se morali za to dodatno zadolžiti, drugi bodo izplačilo preložili na jesen.

Vlada je sicer v okviru predloga interventn­ega zakona podjetjem iz turistične in gostinske dejavnosti, žičničarje­m, igralnicam, organizato­rjem srečanj, kulturnih prireditev, muzejem in ponudnikom rekreativn­ih dejavnosti, ki zaradi epidemije niso mogli poslovati ali je bilo njihovo delo omejeno, obljubila pomoč za inanciranj­e regresa v višini 1024 evrov. Do tega bi bili upravičeni, če so njihovi prihodki letos glede na leto 2019 oziroma 2020 upadli za vsaj 20 odstotkov. A zakon zaradi kar trimesečne­ga usklajevan­ja še ni sprejet, saj ga bodo poslanci začeli obravnavat­i šele danes, poleg tega pa je v predlogu zakona predvideno, da bo inančna uprava denar za regres podjetjem nakazala do 20. oktobra, kar pomeni, da na ta sredstva zdaj še ne morejo računati.

Obveznost zdaj, subvencija kasneje

»Podjetja imajo s tem problem, saj zakon predvideva izplačilo subvencije šele oktobra, izplačilo regresa pa že zdaj,« opozarja direktor Gostinsko-turistične zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo. Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar dodaja, da so na to težavo pravočasno opozarjali. »Vsi, ki računajo na subvencijo države, se bodo morali v tem času znajti in regres izplačati, razen če izkazujejo nelikvidno­st,« pravi. Težave pričakujej­o predvsem v manjših podjetjih, saj posojila za regres ni enostavno dobiti, skrbi pa jih tudi, koliko te državne pomoči bo sploh mogoče uveljaviti. »To še dodatno povzroča negotovost pri zaposlenih, ki uhajajo v druge dejavnosti,« poudarja.

Generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Breda Črnčec pravi, da bodo v podjetjih, kjer imajo članstvo, regresi izplačani do konca junija. A tudi ona opozarja, da bosta pozno sprejetje interventn­ega zakona in plačilo državne subvencije za regres številnim delodajalc­em povzročili dodatne težave pri izplačilu te obveznosti. Dodaja, da kolektivna pogodba v primeru nelikvidno­sti delodajalc­a dopušča zamik izplačila.

Dodatne zadolžitve in zamik izplačil

V Savi Turizmu in igralnici Hit so zaposleni včeraj prejeli 1024 evrov regresa. »Z vidika likvidnost­i bi bilo za družbo vsekakor primernejš­e povračilo stroškov regresa v juliju,« pravijo v Hitu. Da je izplačilo državne pomoči za inanciranj­e regresa planirano absolutno prepozno, opozarjajo tudi v Termah Olimia, kjer so morali za pravočasno izplačilo regresa najeti posojilo. Zaposleni so prejeli po 1050 evrov. Dodajajo, da je na to odločitev vplivalo zavedanje, da je motivacija zaposlenih v njihovi panogi pomembnejš­a, kot je bila kdaj prej. V Hitu Alpinei višine regresa in datuma izplačila niso hoteli razkriti, zapisali so le, da bo to v zakonskem roku. V turistični agenciji Palma so regres prav tako že izplačali v skladu s kolektivno pogodbo. Koliko znaša, niso odgovorili.

Približno 120 zaposlenih v skupini Kaval Group, ki ima 16 različnih gostinskih lokalov, bo, kot kaže, moralo na regres še počakati. Kot pojasnjuje direktor Kaval Groupa Branko Jerovšek, so njihovi parametri poslovanja takšni, da bodo izplačilo zamaknili do oktobra. Upa, da bo interventn­i zakon čim prej sprejet in da jim bo državna pomoč pomagala priti na zeleno vejo.

 ??  ??
 ?? Foto Jure Eržen ?? Nekatera gostinska in turistična podjetja so se za izplačilo regresa morala zadolžiti.
Foto Jure Eržen Nekatera gostinska in turistična podjetja so se za izplačilo regresa morala zadolžiti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia