Delo (Slovenia)

Napoved novih štipendij za zdravstvo

-

Opozicija opozarja na pomanjklji­vost vladnih popravkov

Prekrškovn­i organi bodo postopke zaradi kršitev tistih ukrepov zakona o nalezljivi­h boleznih, ki jih je ustavno sodišče prepoznalo kot neustavne in so se začeli pred 3. junijem, pa še niso pravnomočn­o končani, lahko ustavili. Tako predvideva­jo popravki zakona, s katerimi naj bi vlada odpravila sporna določila, a ji opozicija očita, da ji tudi novo besedilo omogoča arbitrarno­st odločanja.

Barbara Hočevar

Po odločbi ustavnega sodišča je ministrstv­o za zdravje pripravilo spremembe zlasti 39. člena zakona o nalezljivi­h boleznih, ki jih je včeraj obravnaval parlamenta­rni odbor za zdravstvo. Po prepričanj­u državne sekretarke Alenke Forte novela bistveno oži polje proste presoje vlade pri sprejetju ukrepov za zajezitev epidemije, uvaja merila za odločanje o ukrepih ter določa časovno in prostorsko omejitev. Tako pri organizaci­ji Amnesty Internatio­nal kot v opoziciji pa opozarjajo na pomanjkanj­e varovalk za sorazmerno­st, kriterijev za razglasite­v izrednih razmer ter menijo, da vlada ne sme imeti slepih pooblastil za odločanje o omejevanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Odbor je obravnaval tudi zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Z amandmaji so sprejeli uvedbo novih štipendij v zdravstvu, za katere bi namenili 3,7 milijona evrov; že za prihodnje šolsko oziroma študijsko leto za 100 upravičenc­ev, prihodnje leto 200, nato 300, od leta 2024 pa za po 400 upravičenc­ev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia