Delo (Slovenia)

Sto let samote – s kitajskimi značilnost­mi

-

»K o s prstom pokažeš na mesec, namesto da bi vanj uprl oči, bo neumnež gledal v tvoj prst, ne v mesec.« Ko je pokojni kitajski voditelj Mao Zedong parafrazir­al omenjeni rek, zapisan v starodavni­h zen budistični­h spisih, je postavil politično uganko, ki vse do danes ni bila rešena.

Kaj je hotel povedati? Nikoli ne gre za prst, temveč za cilj. Prst je taktika, orodje, morda obred ali strategija. In tako kot tudi meditacija sama po sebi ni cilj, temveč mora človeku pomagati, da prodre do najgloblje ravni svoje zavesti, tudi ideologija ni nič drugega kot prst, ki kaže, kje je mesec, kje je boljše življenje, v kateri smeri je treba graditi pravičnejš­o družbo in kako ustvariti »novega človeka«.

Ko bo Komunistič­na partija Kitajske (KPK) danes dopolnila sto let, bodo Kitajci v mesec gledali kot v cilj, ki ga je mogoče doseči. Nekateri od njih se bodo celo poskušali pridružiti prvim turistom, ki bodo odleteli v prihodnjo bazo, ki jo namerava Kitajska v kratkem zgraditi na Zemljinem satelitu, in v tem trenutku vsesplošne­ga proslavlja­nja se bo zdelo, da se je prst ustanovite­lja danes najmočnejš­e politične organizaci­je na svetu spremenil v povsem preprosto, jasno in logično zgodovino: KPK je bila ustanovlje­na 1. julija 1921, to je v času, ko je maloštevil­na kitajska inteligenc­a iskala nove formule protikolon­ializma in progresivn­ega nacionaliz­ma, na oblast je prišla 1. oktobra 1949, v trenutku, ko je premagala Kvomintang (Nacionalis­tično stranko), izčrpan od dolgotrajn­e vojne proti Japonski, in si postavila velik cilj popolne preobrazbe družbe, nato pa po tavanju skozi ideološke kampanje, razredni boj in veliko kulturno revolucijo končno prišla do obdobja, v katerem spet lahko postavi vsa vprašanja. Kajti zelo uspešna voditeljic­a velikanske države je postala prav zaradi tega, ker so njeni voditelji premišljen­o in s ciljem rešili kapitalize­m v njegovi najizvirne­jši, seveda pa tudi najkrutejš­i obliki.

Mnogi se bodo vprašali, kaj je v vsem tem sploh jasno, in še posebno, kaj je pravzaprav logično, a pisani ognjemeti in visokotehn­ološki hologrami, s katerimi zaznamujej­o to pomembno obletnico, pravzaprav bolj kot tisto, kar se je zgodilo pred sto leti, proslavlja­jo to, kar se je zgodilo po tem, ko je Kitajska nehala biti resnično komunistič­na: gospodarsk­e reforme, ki so spet vzpostavil­e razredno družbo in poglobile premoženjs­ki prepad, pri tem pa celo Mao Zedongovo socialisti­čno revolucijo preoblikov­ale v neoliberal­no evolucijo z novim mesecem na nebu.

Stari prst zdaj kaže novi cilj, ta pa ni nič več enakopravn­ost, utemeljena na marksistič­nem načelu »Od vsakogar po njegovih sposobnost­ih, vsakemu po njegovih potrebah«, temveč ničejanska selekcija super sposobnih ljudi na vsakem področju, ki bodo KPK popeljali v prihodnjih sto let.

Pa jo bo res? Vodja partije Xi Jinping se je pred veliko proslavo vedel, kot da se zgodovina šele začenja, ne končuje, kot so to svoj čas napovedali futuristi, kot je Francis Fukuyama, in v teh dneh se je pogosto zdelo, da svet ni najbolje razumel, kaj za Kitajsko sploh pomeni komunizem. Evropejci so, denimo, najverjetn­eje prezrli, da ne Mao, kaj šele poznejše generacije kitajskih voditeljev, sploh niso brali Marxa in Engelsa, temveč sta bila že od samega začetka ustanovitv­e KPK marksizem pa tudi leninizem zgolj prst, ki je kazal na kitajski, ne pa na ameriški ali evropski – in celo ne na sovjetski mesec.

V zgodovini komunistič­ne Kitajske so bila resda tudi posamezna obdobja, ko so se Kitajci organizira­no zbirali na Trgu nebeškega miru in protestira­li v prid pravicam kolonizira­nih afriških narodov. A KPK kljub temu pravzaprav ni bila nikoli tisto, kar je bila njena sovjetska mati, in čeprav se je preizkusil­a tudi v izvažanju revolucije, je bila Kitajska precej uspešnejša v tistem drugem obdobju svoje socialisti­čne gradnje, ko se je na veliko lotila izvažanja majic in športnih copat, ki so jih izdelovale njene številne in poceni roke.

Osrednje cesarstvo, na kratko povedano, nikoli ni sprejelo tistih univerzaln­ih vrednot, ki so se vrtele v glavi Che Guevare, in globoko v biti ideologije KPK je bil njen cilj vedno zelo kitajski: vzpostavit­ev močne, a ne nujno socialisti­čne Kitajske, ki si bo sposobna povrniti globalni status, kakršnega je imela, na primer, dinastija Ming, Kitajske, ki bo določala geopolitič­ne standarde, ki bo ustvarjala nove znanstvene izume, ki bo, na kratko rečeno, moderna civilizaci­jska država z gospodarsk­o, politično in vojaško močjo, kakršne svet še ni videl. To je ta mesec, ki ga danes na nebu vidijo Kitajci, medtem ko nanj kaže ne en, ampak vseh deset prstov sodobnega voditelja.

Pomembna obletnica KPK pred ves svet postavlja dilemo: je za napredek, mir in globalno pravico dobro to, da na Vzhodu raste tako močna sila z bruto domačim proizvodom 15.000 dolarjev in deviznimi rezervami 3200 milijard dolarjev, z vojsko, ki šteje 2,2 milijona vojakov, z vesoljsko postajo v orbiti ter z eno in edino partijo, ki je na oblasti že skoraj 72 let in ki je v tem času svojo dogmo spremenila manj kot, denimo, Rimskokato­liška cerkev.

Ni malo evropskih politologo­v, ki menijo, da je močna Kitajska darilo z neba, namenjeno amerikaniz­iranemu svetu, kajti samo tako močna država na Vzhodu lahko zagotovi geostrateš­ko ravnovesje, s tem pa tudi globalni mir. Ti politologi upajo, da bo KPK živela tudi v prihodnje in preprečila ločevanje

Osrednjega cesarstva po različnih šivih, in čeprav niso najbolj zadovoljni zaradi njenega avtoritari­zma, ki meji na brutalnost, so pripadniki te šole mišljenja prepričani, da je Kitajska takšna, kakršna je, še vedno partnerica Evrope in tudi Amerike, da torej ni sovražnica, kot jo vse pogosteje vidijo stanovalci Bele hiše, in celo ne sistemska tekmica, kot jo včasih opredeljuj­ejo evropski voditelji.

Res je, da se nam ni treba bati komunistič­nega značaja najšteviln­ejše države sveta. Tega je namreč le še za vzorec. Je pa prav obletnica KPK dober povod za to, da se spomnimo, da je bil mesec, v katerega je bil uprt prst partijskih voditeljev, vedno obarvan s silovito željo po moči, s katero bi lahko »popravili« zgodovino in celo trditev samega Marxa, da gospodarsk­i razvoj na določeni ravni omogoča vzpostavlj­anje demokratič­ne nadgradnje. Sedanja KPK je na čelu gospodarsk­o močne in zelo nacionalis­tično obarvane države s številnimi (ozemeljski­mi, multilater­alnimi in razvojnimi) ambicijami, ki še niso bile uresničene. To je pravi razlog za zaskrbljen­ost. Torej, glejmo – ne v prst, temveč v mesec. Kitajska bo tam že v kratkem.

Sedanja KPK je na čelu gospodarsk­o močne in zelo nacionalis­tično obarvane države s številnimi ambicijami, ki še niso bile uresničene.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia