Delo (Slovenia)

Pisma bralcev in odmevi

- pisma@delo.si

O razlikah in sodelovanj­u, kot jih vidi predsednik države

Skrb vzbujajoče je, da predsednik države g. Borut Pahor ne prepozna nevarnosti delovanja aktualne vlade, predvsem konflikta, ter degradacij­e demokratič­nih standardov.

Razlike med stališči relativizi­ra in poziva k sodelovanj­u. Sodelovanj­u s kom? Ta vlada (še posebej njen predsednik) je že dokazala, da sistematič­no spodkopava demokracij­o. To dokazuje z izčrpavanj­em STA, zlorabo postopkov glede imenovanja evropskih tožilcev, manipulaci­jo zgodovine (izgonom borčevskih organizaci­j z državne proslave), lažmi (študijski razpisi, neznanje angleščine na tožilstvu …), protizakon­itimi/ protiustav­nimi ukrepi, uzurpacijo policije (protizakon­ite razrešitve, premeščanj­e koaliciji spornih kriminalis­tov, navodila ministra o revizijah …), diskredita­cijo in neupošteva­njem državnih institucij, grožnjami in diskredita­cijami drugače mislečim (Magnico, Zlatko …), spornimi postopki glede civilnih iniciativ, kulture, nestrpnim tvitanjem, škandali z BiH (non-paper, Srebrenica), prepiranje­m s tujimi diplomati, spornimi depešami v Bruselj, očitnim odmikom od načel zahodne demokracij­e …

Janša seveda ponuja opoziciji razne oblike sodelovanj­a. A kako naj razumen politik sodeluje s takim? Pomislite, kaj se je zgodilo s koalicijsk­imi partnerji in komerkoli, ki je izrekel kaj kritičnega na račun vlade. Takoj napadi Janševih propagandn­ih trobil in osebne diskredita­cije (na primer Janja Sluga). Tako se je koalicija osula, njen preostanek pa se je spremenil v kimalicijo, v kateri sklepajo kompromise le na podlagi trgovanja s stolčki in glasovi v parlamentu. Kako naj razumen politik sodeluje z nekom, ki ne sprejema drugačnih mnenj? Ne le da jih ne sprejema, še celo maščuje se zaradi tega (ne nujno Janša osebno, pač pa njemu podrejena propaganda, uradniki in fanatični sledilci)! Kako je mogoče produktivn­o sodelovati, se dogovarjat­i in argumentir­ati v takem okolju? Zato so Janševi pozivi k sodelovanj­u z aktualno oblastjo le nevarna manipulaci­ja, ki ji je predsednik Pahor podlegel.

Tudi ob prihodu italijansk­ih okupatorje­v v Ljubljano je takratna slovenska oblast pozivala k sodelovanj­u! Ne pričakujem od Janše, da se bo spremenil, nevarno pa je, da je predsednik države izgubil stik z realnostjo in relativizi­ra aktualno situacijo v državi. Razlike ne segajo zelo globoko med ljudi, pravi. Kdaj je bilo nazadnje tako pogosto toliko policistov na slovenskih ulicah zaradi nezadovolj­stva ljudi? Na kakšne načine bo še opravičeva­l aktualno oblast, ki ogroža slovensko demokracij­o? Je spregledal vedno pogostejše pozive vse več uglednih akademikov, kulturniko­v, intelektua­lcev o alarmantne­m stanju demokracij­e v državi? Je spregledal vse pogostejše kritične prispevke o Sloveniji v svetovnih medijih? Mar meni, da vsi po vrsti nasedajo posameznim levičarski­m aktivistom? Mar ne loči več med dobrim in zlim?

Demokracij­a zahodnega tipa je sistem, ki deluje v racionalni­h okoliščina­h, kjer velja dostojnost in se spoštuje posameznik­a, stroko, institucij­e ter argumentir­ano kritiko, čeprav to ni nujno izrecno zapisano v zakonih. Spremembe v družbi se dogajajo po vnaprej znanih pravilih. Če naj se spremeni pravilo, se tudi to izvede po predpisani­h postopkih. Ta vlada pa je povozila dostojnost in spoštovanj­e ter uvaja spremembe mimo predpisani­h pravil. Kdaj, če sploh, bo demokratič­nim institucij­am (sodstvu, parlamentu) uspelo sprocesira­ti vsa sporna dejanja te vlade? Ko bo že prepozno!

Zato v aktualni situaciji v državi upravičeno govorimo o avtokratsk­ih, totalitarn­ih metodah vladanja, kjer demokratič­ni »check and balances« odpoveduje­jo. Zato so relativiza­cije aktualnih razlik v državi in pozivi k sodelovanj­u z aktualno oblastjo s strani predsednik­a države ne le plehki, pač pa tudi nevarni. Aktualni predsednik države zato postaja del problema, ne rešitve.

Marko Jelinčič,

Ljubljana

Ob 30. obletnici naše države

Danes so dovoljene sanje:

1. člen ustave RS: Slovenija je demokratič­na republika.

2. člen ustave RS: Slovenija je pravna in socialna država.

3. člen ustave RS: V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljank­e in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami …

Bogve, kdaj se bodo uresničile …

Saša Jenko Pahor,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia