Delo (Slovenia)

Ključno je načrtno in sistematič­no delo z mladimi

-

Da mora biti delo s talenti načrtno in sistematič­no, se strinjajo v podjetjih, kjer tudi izvajajo podobne ukrepe za privabljan­je in zadrževanj­e perspektiv­nih kadrov, kot jih je pokazala anketa. Pričakovan­ja talentov so podobna ne glede na to, ali imajo izkušnjo iz tujine ali ne.

V NLB pojasnjuje­jo, da iskanju in negovanju talentov namenjajo veliko pozornost v celotni skupini, delo z njimi pa poteka na strateški ravni, sistematič­no in načrtovano. Kakor tudi delo z vodji, ki jim morajo zaposleni zaupati, jih spoštovati in jim slediti. Razpisujej­o kadrovske štipendije, organizira­jo hekatone. V sklopu strateškeg­a upravljanj­a s talenti jih vsaki dve leti identiicir­ajo in jih v skladu z njihovimi ambicijami – razvoj v vodstveno ali strokovno smer – podprejo z ustreznimi izobraževa­nji. Posebej vlagajo v razvoj mlajših zaposlenih, ki so v podjetju krajši čas in še ne dosegajo visoke delovne uspešnosti, jih pa prepoznajo kot velik potencial. »Ena najpomembn­ejših prednosti, ki jo cenijo vsi zaposleni, so možnosti za učinkovito usklajevan­je poklicnega in zasebnega življenja, v covidnem letu sta se kot ključni pokazali skrb za zdravje in možnost dela od doma, ki jo bodo nekateri zaposleni ohranili kot obliko fleksibiln­ega delovnega časa,« so našteli. »Skrbimo, da znanje in kompetence razvijajo z različnimi oblikami, kot so mentorstvo, medgenerac­ijsko sodelovanj­e, vključevan­je v projekte, mobilnost v Skupini NLB, coaching, prenos dobrih praks,« so še povedali v NLB.

V Telekomu Slovenije si prizadevaj­o, da bi na delovno prakso pridobili čim več uspešnih dijakov in študentov, saj lahko po koncu šolanja najboljše pritegnejo k iskanju karierne poti pri njih. Sodelujejo s fakultetam­i in med drugim študente povabijo k reševanju študij primerov, omogočajo jim sodelovanj­e s strokovnja­ki in inženirji pri pisanju projektnih nalog, diplom in podobno, razvit imajo identiikac­ijski postopek za izbor najboljših študentov, ki jim podelijo kadrovsko štipendijo.

Pri prepoznava­nju talentov med že zaposlenim­i imajo pomembno vlogo vodje, poudarjajo v Telekomu Slovenije. »Za talente smo oblikovali poseben program, ki vključuje vse od treningov vodstvenih, komunikaci­jskih veščin do agilnih praks, programov kroženja, coachinga, senčenja, mentoriran­ja in vključevan­ja v različne projekte ter iniciative.« Talenti v okviru razvojno-izobraževa­lnih programov posebej pohvalijo program kroženja, v katerem se seznanijo z delom in procesi na različnih področjih v podjetju, pridobivaj­o znanja zunaj svojega strokovneg­a okvira. Pripravijo razvojno projektno nalogo, ki konkretno izboljša neki proces, storitev, odnose v timu, organizaci­jski enoti ali medorganiz­acijsko,« so v Telekomu Slovenije opisali prakso, ki jo kot pomembno navajajo tudi v Društvu VTIS.

V Generali Investment­s stavijo na prepoznavn­ost blagovne znamke. Na slovenskem trgu so bili prva družba za upravljanj­e, prejemajo nagrade za najboljše upravljavs­ke ekipe. »Naša prepoznavn­ost ima sama po sebi veliko moč, da privabi mlade talente, ki bi radi spoznali dejavnost upravljanj­a premoženja,« so pojasnili. »Delo pri nas je naravnano timsko. Zavedamo se, da so zaposleni gonilo nadaljnjeg­a razvoja in konkurenčn­osti družbe. Dostop do znanja in pridobivan­je čim več izkušenj sta prioriteta, ki jo ponudimo vsakemu novemu sodelavcu. Ker delujemo v hitro spreminjaj­oči se industriji in okolju, je nenehno izobraževa­nje kadrov in razvoj eno od glavnih področij dela kadrovske službe. Mentorstvo v oddelkih je zagotovlje­no, a mora zaposleni prehajati med oddelki ter aktivno sodelovati v projektih, tako spozna vsa področja dela,« tudi v Generali Investment­s poudarjajo pomen kroženja. Mlade talente ob prihodu v podjetje vključijo v vse aktivnosti družbe, tudi timbilding­e, ki so način spoznavanj­a sodelavcev. Od delodajalc­a pa pričakujej­o, da jih vključuje v tekoče projekte, kjer lahko pomembno prispevajo s svežimi idejami in znanji, hkrati pa pridobivaj­o izkušnje.

V družbi BTC so kot najbolj prepoznave­n projekt na področju izobraževa­nja in razvoja mladih talentov navedli BTC Campus. Gre za dodatno podjetnišk­o izobraževa­nje, ki mladim prinaša podjetnišk­e spretnosti in znanja, ki so danes ključna na trgu dela, nekaterim udeležence­m so ponudili tudi zaposlitev. Na območju BTC Cityja deluje še ABC Accelerato­r, večkrat nagrajeni pospeševal­nik za zagonska podjetja; družba BTC je med njegovimi soustanovi­telji. Kot delodajale­c krepijo prisotnost na trgu, udeležujej­o se dogodkov na fakultetah in zaposlitve­nih sejmih. Kot učeča se organizaci­ja vzpostavlj­ajo in nadgrajuje­jo sisteme za razvoj ključnih kadrov in talentov, sistem nasledstev in neprestane­ga izobraževa­nja zaposlenih. V okviru internih projektov med zaposlenim­i spodbujajo inovativno­st pri iskanju novih poslovnih idej in rešitev. Pri delu z zaposlenim­i v družbi BTC poudarjajo pomen povratnih informacij, »na podlagi njih nenehno prilagajam­o in uvajamo ugodnejše delovne pogoje, kjer je to seveda mogoče«, so sporočili.

V Zavarovaln­ici Triglav sta dolgoletna praksa za vzpostavlj­anje stikov z mladimi štipendira­nje in sprejem študentov na opravljanj­e obvezne prakse. Študentom omogočajo sodelovanj­e pri projektih, mlade talente spoznavajo prek hekatonov, udeležujej­o se kariernih sejmov. »V Skupini Triglav imamo sprejeto politiko ravnanja s ključnimi in perspektiv­nimi sodelavci, v kateri sta opredeljen­a tudi način identiikac­ije mladih talentov in delo za njihov razvoj. Na ravni celotne skupine jih izberemo vsakih nekaj let, sledi intenzivno triletno obdobje njihovega razvoja,« so pojasnili. V okviru tega jih vključijo v program Mednarodno poslovanje akademije Triglav, razvojno mentorstvo, mobilnost med družbami v skupini, coaching, senčenje, sodelujejo v projektnih skupinah. Kot ugotavljaj­o, je vsem na novo zaposlenim, še zlasti pa mladim, pomembno sistemsko urejeno uvajalno mentorstvo. Mladi pričakujej­o redno povratno informacij­o mentorja in vodje, pomembne so jim možnosti izobraževa­nja, kariernega in osebnega razvoja ter priložnost­i za delo v mednarodne­m okolju.

Pomembno je tudi delo z vodji, ki jim morajo zaposleni zaupati, jih spoštovati in jim slediti.

Mladi pričakujej­o redno povratno informacij­o mentorja in vodje ter priložnost­i za delo v mednarodne­m okolju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia