Delo (Slovenia)

Skoraj pet minut zdržala s srčnim utripom več kot 180 na minuto

Boks Ema Kozin vrhunsko pripravlje­na pričakuje obračun z neporaženo Zambijko Lolito Muzeya konec tega meseca v Španiji

- Miha Šimnovec

Slovenska boksarska šampionka Ema Kozin že nestrpno odšteva dneve do 31. julija, ko bo v Santa Poli na jugu Španije proti Zambijki Loliti Muzeya ob začasnem naslovu svetovne prvakinje po različici WBC v srednji kategoriji branila tudi šampionski pas združenja WBF. »Šla bom v ring in rekla: 'To je moje!'« je po včerajšnje­m javnem treningu poudarila 22-letna borka iz Šmartnega ob Savi.

Kozinova je že zdaj, če sodimo po njenem telesu in močnih udarcih, ki jih je na sparingu v prostorih ljubljansk­ega Športnega centra Gepard zadala trenerju Redžu Ljutiću, vrhunsko pripravlje­na. »Počutim se res sijajno, kar gre zasluga tudi kondicijsk­emu trenerju Sašu Popoviču, ki me je izvrstno pripravil. V ekipi imamo zdaj tudi nutricioni­sta, skrbi za mojo prehrano,« je zaupala slovenska boksarska »princeska«, kot jo kliče tudi njen dolgoletni trener in od nedavnega še menedžer Rudolf Pavlin, ki ne skopari s pohvalami na račun svoje varovanke.

»Ema tako dobro še ni bila pripravlje­na. To dokazujejo tudi nedavna testiranja, na katerih je med treningom vzdržljivo­sti in eksplozivn­osti slabih pet minut zdržala s srčnim utripom več kot 180 na minuto. Glede na videno na sparingih morda pričakujem celo zmago z nokavtom,« je optimistič­en Pavlin, pri čemer ne podcenjuje izzivalke iz Afrike. O ničemer drugem kot o prepričlji­vem uspehu proti prav tako še neporaženi Loliti Muzeya, ki ima v svoji poklicni statistiki 16 zmag (od teh je polovico dosegla z nokavtom), ne razmišlja niti Kozinova. »Če bom prava, mi zmaga ne more uiti,« je prepričana naša boksarka, ki samozavest črpa tudi iz opaznega napredka v zadnjih mesecih.

Nad Afričanko s posebnimi rokavicami

»Naredili smo dobro podlago. Postala sem hitrejša, pridobila sem na moči, izboljšala sem tudi tehniko ...« je naštela Kozinova, ki je že proučila osem let starejšo nasprotnic­o iz Zambije. »Da je v svojo korist odločila vseh 16 dvobojev, med drugimi tudi tistega za srebrni šampionski pas združenja WBC, je zgovoren dokaz za njeno kakovost. Ogledala sem si posnetke treh njenih obračunov in ugotovila, da rada boksa z razdalje; tako kot jaz. Veliko udarja direkte, nemalokrat pa se po sproženih udarcih med napadom ustavi in stopi korak nazaj,« je o tokratni izzivalki povedala slovenska šampionka, trdno odločena, da čez mesec dni v svojo bilanco vpiše še 22. zmago (11 jih je dosegla z nokavtom, v statistiki pa ima tudi en neodločen izid). Z njo bi si prislužila tako želeni dvoboj z ameriško zvezdnico Claresso Shields (11 zmag, 2 s k.o.), ki se je začela sicer dokazovati tudi v mešanih borilnih športih, ali britansko šampionko Savannah Marshall (10 zmag, 8 s k. o.).

Ne dvomi, da je boljša od Lolite Muzeya, premagati pa jo bo poskušala s posebej za ta obračun izdelanimi rokavicami v barvah slovenske zastave in z napisom Princess

priznane znamke Phenom, ki ima pod svojim okriljem tudi takšna zvezdnika, kakršna sta Mehičan Saul Alvarez in Britanec Anthony Joshua. »To je res lepo priznanje, da te podpira takšen opremljeva­lec. A kar je še pomembneje: v njihovih rokavicah se počutim izvrstno. Moram reči, da so mi kot ulite,« je še dejala Kozinova, ki se počasi približuje še eni zmagi. Do zaključka študija inančne matematike jo namreč loči le še nekaj izpitov in nato diploma ...

»Šla bom v ring in rekla: 'To je moje!' Če bom prava, mi zmaga ne more uiti.«

Ema Kozin

 ??  ?? Ema Kozin je med včerajšnji­m javnim sparingom dodobra namučila trenerja Redža Ljutića.
Ema Kozin je med včerajšnji­m javnim sparingom dodobra namučila trenerja Redža Ljutića.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia