Delo (Slovenia)

Velika kriza Covid-19 prestopil severnokor­ejsko mejo

-

Severnokor­ejski voditelj Kim Džong

Un je odpustil nekaj najvišjih uradnikov, ki jim ni uspelo uveljaviti strogih severnokor­ejskih ukrepov za varovanje pred covidom-19. To je po mnenju 37-letnega voditelja opustitev uradniških dolžnosti in bo imelo »hude posledice« za obubožan in izoliran narod, poročanje državnih severnokor­ejskih medijev povzemajo tuji mediji. »Ti uradniki so z zanemarjan­jem pomembnih odločitev stranke, ki je pozvala k organizaci­jskim, materialni­m in znanstveni­m ter tehnološki­m ukrepom za podporo dolgotrajn­emu delu za zajezitev pandemije oziroma globalne zdravstven­e krize, povzročili hud incident, ki je ogrozil varnost države in njenih prebivalce­v,« so bile besede Kim Džong Una na sestanku politbiroj­a vladajoče Delavske stranke.

Ni jasno, kdo in koliko uradnikov naj bi bilo odgovornih za nejasni incident, ki ga je severnokor­ejski diktator poimenoval »velika kriza«. KCNA, državna korejska tiskovna agencija, sicer navaja, da so zamenjali nekaj članov zgornjega

kroga vladajoče stranke. Četudi KCNA ne omenja podrobnost­i incidenta, analitiki menijo, da voditelje besede najverjetn­eje kažejo na to, da je koronaviru­s prestopil tudi trdno varovane severnokor­ejske meje, piše britanski

Guardian.

Izbruh covida-19 bi imel v izolirani Severni Koreji katastrofa­lne posledice. Dotrajana zdravstven­a infrastruk­tura verjetno ne bo zmogla poskrbeti za številne bolnike s to hitro nalezljivo boleznijo, ki je povzročila svetovno zdravstven­o krizo, piše CNN.

Severna Koreja uradno sicer ni potrdila nobenega primera okužbe, a kot menijo strokovnja­ki, je tako zato, ker je bila kapaciteta testiranj Pjongjanga zelo majhna.

Tej popolnoma izolirani državi je doslej uspelo zajeziti izbruh okužb s koronaviru­som, in sicer z več drakonskim­i ukrepi za varovanje javnega zdravja. Njene meje so zaprte od januarja 2020, kar pa zelo vpliva na trgovino s Pekingom – to je povzročilo tudi prehrambno krizo.

 ??  ?? Foto AFP
Ni jasno, kdo in koliko uradnikov naj bi bilo odgovornih za nejasen incident, ki ga je severnokor­ejski diktator poimenoval »velika kriza«.
Foto AFP Ni jasno, kdo in koliko uradnikov naj bi bilo odgovornih za nejasen incident, ki ga je severnokor­ejski diktator poimenoval »velika kriza«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia