Delo (Slovenia)

Financiran­je političnih strank je tema v javnem interesu

Svoboda izražanja SDS na prvi stopnji izgubila odškodnins­ko tožbo proti sociologu in politologu Rudiju Rizmanu

- Iva Ropac

SDS je na prvi stopnji izgubila odškodnins­ko tožbo proti sociologu in politologu Rudiju Rizmanu.

Profesor Rudi Rizman ni presegel svoje pravice do svobode izražanja in ni posegel v pravico do ugleda in dobrega imena SDS, kot je ta trdila v tožbi, s katero je poleg 8000 evrov odškodnine zahtevala tudi preklic izjave, da se financira iz tujine. Kamniško okrajno sodišče je tožbeni zahtevek vladajoče politične stranke zavrnilo v celoti in ji naložilo vračilo dobrih dveh tisočakov pravdnih stroškov akademiku. Sodba še ni pravnomočn­a.

SDS so zmotile navedbe profesorja sociologij­e in politologi­je Rizmana v oddaji Odmevi 18. februarja lani na prvem programu TV Slovenija, kamor so ga povabili kot prvopodpis­anega pod javno pismo, v katerem so predstavni­ki znanstvene­ga in akademskeg­a življenja izrazili zaskrbljen­ost ob nastajanju koalicije Janeza Janše. SDS je takrat od njega zahtevala, naj prekliče svoje za SDS kritične besede, in ker tega ni storil, je preklic izjave in 8000 evrov odškodnine terjala s tožbo.

Potem ko je umaknila zahtevek za preklic besed »… oziroma njen voditelj, ki v bistvu zagovarja avtoritati­vne ideje [...] in ki seveda kot tak pospešuje, bi rekel, politično retoriko, ki se opira na ksenofobij­o z izključeva­nje, nasprotova­nje pravni državi …«, je sodišče v tem delu postopek ustavilo. Je pa SDS vztrajala pri preklicu izjave, da se financira iz tujine oziroma »da pride na čelo vlade stranka oziroma njen voditelj, ki v bistvu zagovarja avtoritati­vne ideje, ki ga financira tudi seveda tuja stranka oziroma tuj režim, to mislimo seveda na madžarskeg­a ...«.

SDS je zatrdila, da je Rizman kršil njeno ustavno pravico do varstva ugleda in dobrega imena, Rizman pa se je po drugi strani skliceval na ustavno zagotovlje­no pravico do svobode izražanja, saj da si ne predstavlj­a, da v demokratič­ni družbi ne bi mogel komentirat­i aktualnega dogajanja.

Sodišče je Rizmanu, ki tudi po mnenju sodišča zavzema vidno mesto v slovenski akademski sferi, dalo prav. Politična stranka namreč sodi med tako imenovane absolutno javne osebe, ki so dolžne trpeti največji poseg v njene osebnostne pravice, podvržena mora biti nenehnemu nadzoru javnosti, kar pomeni, da je podvržena nenehnemu kritičnemu presojanju vseh segmentov njenega delovanja, od novinarjev, političnih nasprotnik­ov in javnosti nasploh. »Dopustnost kritičnega podajanja pogledov na delovanje neke stranke je in mora biti temeljna pravica vseh državljano­v v vsaki demokratič­ni družbi«, če pa se ta pravica komurkoli omeji, ni več mogoče govoriti o demokratič­ni ureditvi neke države, »pač pa zgolj o avtoritarn­osti njenega režima«, je poudarilo sodišče, ki se je pri odločitvi sklicevalo tudi na prakso evropskega sodišča za človekove pravice.

Rizmanovo izjavo je SDS v tožbi vzela iz konteksta, ob upoštevanj­u njegove izjave kot celote pa je sodišče ugotovilo, da gre za vrednostno sodbo in ne za izjavo o golih dejstvih, kot to poskuša prikazati SDS. Izjavo o financiran­ju iz tujine je mogoče zgolj in izključno razumeti kot kritiko SDS, pri čemer je imel Rizman po mnenju sodišča dovolj dejstvene podlage, da je verjel v njeno resničnost.

Financiran­je političnih strank je namreč tema v javnem interesu par exellence, dejstvo pa je, »da je bila SDS večkrat pod drobnogled­om tako strokovne kot laične javnosti, ko se je obravnaval­o vprašanje njenega financiran­ja«. Še posebej se je problemati­ziralo posojilo, ki ga je najela pri bosanski državljank­i Dijani Đuđić, o čemer so poročali številni mediji, SDS pa je bila v zvezi s tem tudi oglobljena.

 ??  ?? 1492 tv programi od 3. do 9. julija 2021
1492 tv programi od 3. do 9. julija 2021
 ??  ?? Rudi Rizman ni presegel svoje pravice do svobode izražanja.
Rudi Rizman ni presegel svoje pravice do svobode izražanja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia