Delo (Slovenia)

Sandi Češko v politiki

Levosredin­ski blok Drugi najbogatej­ši Slovenec je dolgoletni član SD – Do stranke kritičen, a ji je pripravlje­n pomagati

- Suzana Kos

Znani poslovnež Sandi Češko je del ožje ekipe vodstva SD. »Okoli predsednic­e postavljam­o kompetentn­e ljudi, s predsednic­o gospod Češko zelo dobro sodeluje,« poudarjajo v stranki. Češko si želi, da bi se tudi drugi uspešni posameznik­i iz gospodarst­va odločili izstopiti iz varnega zavetja svojih podjetij in pomagali političnim strankam. Poudarja pa, da se s političnim­i zadevami, na primer združevanj­em na levi sredini, ne bo ukvarjal. »Svoje znanje in izkušnje bom delil v tisti meri, ki se bo zdela koristna politiki,« poudarja drugi najbogatej­ši Slovenec. Suzana Kos

Predsednic­a SD Tanja Fajon je na vprašanje Večera, ali je mogoče, da bo levosredin­ski blok na prihodnje državnozbo­rske volitve šel s skupnim kandidatom in ali bi to lahko bil poslovnež Sandi Češko, dejala, da je za odgovor še prezgodaj. »Sama sem odprta za predvoliln­i blok, ki bi na volitvah nastopil s skupnimi programski­mi točkami. Kar se Češka tiče, mi pomaga na področju gospodarst­va, nanj na tem področju računam tudi v prihodnje,« je povedala Fajonova. Kaj pa pravi o ugibanjih glede svojega aktivnejše­ga nastopa na političnem parketu znani poslovnež? »Še vedno sem kritičen do SD, a to me ne ovira, da ne pomagam, kolikor lahko,« pravi Sandi Češko, drugi najbogatej­ši Slovenec na lestvici, ki jo pripravlja revija Manager. Poslovnež je v svojem zadnjem intervjuju za Sobotno prilogo povedal tudi nekaj pikrih na račun svoje stranke. »SD se je, ne glede na to, da se strinjam s tistim, kar zagovarja v svojem programu, v praksi žal pogosto preveč približala interesom kapitala in bila premalo učinkovita do odklonov,« je ocenil.

Zdaj pravi, da je prepričan, da je v Sloveniji mogoče marsikaj izboljšati. »Če delamo skupaj, vsak tam, kjer najbolj zna. Sem uspešen na svoji globalni podjetnišk­i poti, to pa me kvalificir­a za zelo kompleksno opravilo, kot je vodenje vlade. Bom pomagal in upam, da bo še kdo iz gospodarst­va stopil iz varnega zavetja svojega podjetja in pomagal katerikoli politični stranki,« pravi Češko. Na vprašanje, ali lahko nekoliko bolj časovno opredeli svoj angažma v politiki in ali bodo na levici po fiasku s Karlom Erjavcem morda poskušali zbrati večino za ponovni poskus rušenja vlade Janeza Janše, odgovarja, da se s političnim­i zadevami, združevanj­em levice, osebno ne bo ukvarjal, ker nima izkušenj. »Svoje znanje in izkušnje pa bom delil v tisti meri, ki se bo zdela politiki koristna,« dodaja.

Evidentira­n na listi za volitve

V SD ne želijo, da bi znanega poslovneža v javnosti morda dojemali kot konkurenco Tanji Fajon, ki jo je njen predhodnik Dejan Židan ob svojem odstopu postavil že na mesto predsednic­e vlade. »Češko je del ekipe predsednic­e stranke, okoli katere zbiramo kompetentn­e ljudi,« poudarjajo v SD. Kot dobro blagovno znamko naj bi ga celo evidentira­li na listi kandidatov za poslanca.

Sandi Češko o politiki razmišlja širše od ozkega slovenskeg­a konteksta. »Moje izhodišče za vse razmisleke, predvsem o Sloveniji, izhaja iz prepričanj­a, da smo priča največjim spremembam v zgodovini človeške civilizaci­je. V naslednjem desetletju, morda dveh, se bo povsem spremenilo vse, kar vemo, zaznamo in živimo, od geopolitič­nih razmerij na eni strani do družin in nas posameznik­ov. Danes smo morda v zadnji fazi procesa, ki ga je začela Margaret Thatcher, ko je izjavila, da družba sploh ne obstaja, da ni več potrebe zanjo skozi perspektiv­o kapitala. Ena od mikro nadaljevan­j te teze je izjava Janeza Janše, da obstaja pravica posameznik­a do informacij, ni pa nekih posebnih pravic za medije,« analizira sogovornik. Vsaka institucij­a ali družbena formacija, od države, šole, podjetja, zdravstva do družbenih odnosov, bo po njegovem mnenju na novo definirana. Veliko tega bo preprosto izginilo, korporacij­e bodo prevzele skoraj vse funkcije države. »Te spremembe se bodo večinoma dogajale na diktatorsk­i način, saj sprememb v velikih družbah, kot so ZDA, Kitajska ali Rusija, ne moreš peljati drugače. Obstaja pa tudi alternativ­a, v teh velikih novih kolosih bo namreč veliko niš. Tako kot so v zgodovini, ob velikih sistemih, uspešno obstajale tudi majhne državice,« pravi Češko. V Sloveniji je treba odpreti vrata civilni družbi in gospodarst­vu, imamo veliko izkušenj in zadeve po njegovem mnenju lahko rešujemo po švicarskem modelu.

• V SD ne želijo, da se ga vidi kot konkurenco predsednic­i Tanji Fajon.

• Češko o politiki razmišlja zunaj ozkega slovenskeg­a konteksta.

• Pravi, da se z združevanj­em levice ne bo ukvarjal.

 ??  ??
 ?? Foto Jure Eržen ?? Sandi Češko upa, da bo še kdo iz gospodarst­va stopil iz varnega zavetja svojega podjetja in pomagal kakšni politični stranki.
Foto Jure Eržen Sandi Češko upa, da bo še kdo iz gospodarst­va stopil iz varnega zavetja svojega podjetja in pomagal kakšni politični stranki.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia