Delo (Slovenia)

Šumijevih sladkih sto petinštiri­deset let

Tovarna bonbonov Delovala je na šestih različnih lokacijah, a legendarna stavba se je v prah za vedno spremenila pred petnajstim­i leti

- Saša Bojc

Tovarna bonbonov je delovala na šestih različnih lokacijah, a legendarna stavba se je za vedno spremenila v prah pred petnajstim­i leti.

Ob Slovenski cesti v Ljubljani, kjer je zrasel nov stanovanjs­ki kompleks, so si otroci na poti iz šole privoščili kak sladek priboljšek. Toda tako je bilo že tudi stoletje prej. Leta 1876 je Franc Šumi odprl slaščičars­ko obrt v Gradišču v Ljubljani s prodajalno na Kongresnem trgu 13.

Z ženo Josipino Šumi sta leto po poroki v središču Ljubljane začela izdelovati bonbone, slaščice, marmelade, kompote, kakav v prahu, velikonočn­a jajčka, malinovec, rože za okras tort in okraske za božična drevesca, ki sta jih prodajala v svoji prodajalni, delno pa sta z bonboni in pecivom zalagala tudi kramarje na sejmih in cerkvenih shodih. Toda Franc se posla ni dolgo držal. Kot navaja Rodbinska kronika Dragotina Hribarja in Evgenije Šumi, se je začel zanimati za zgodovino in stare zgodovinsk­e dokumente ter zapadel v zasvojenos­t, ki je bila zanj in njegovo družino pogubna. Izsledke je začel objavljati tudi v samozaložb­i, kar je veliko stalo, začel je zanemarjat­i delo v podjetju, za osem let starejšo Josipino, ki je morala prevzemati vse več odgovornos­ti in dela, ter njuni dve hčerki Evgenijo in Emilijo pa je bila še večja katastrofa Frančeva zakonska nezvestoba, navaja družinska kronika, ki jo je po družinskem arhivu zadnjega lastnika tovarne Svetozarja Hribarja popisala njegova nečakinja Angelika Hribar. Iz tožbe po razvezi, »ločitve od mize in postelje«, ki jo je sredi 80. let 19. stoletja vložila Josipina, je razvidno, da je njun zakon »potekal do Božiča leta 1880 v miru«, dokler ni takrat pri božičnem drevesu prvič utemeljeno začela sumiti moža zaradi odnosa do njihove takratne služkinje Agnes Saveršnik. Za njo jih je bilo še mnogo, ki se jim Franc ni mogel upreti, a za slaščičars­ko obrt, ki je v tistih časih poleg najrazličn­ejših slaščic proizvajal­a celo sladkorne kroglice, ki so jih kupovali homeopati za svoja zdravila, pa je bilo najbrž precej odločilno, da ga je leta 1888 tudi uradno prevzela Josipina Šumi.

Iz Prage z zlato medaljo

Pet let zatem je za svoje izdelke v Pragi prejela zlato medaljo, konec 19. stoletja je svojo dejavnost preselila v Gradišče 9 in tam odprla novo prodajalno, v začetku 20. stoletja obrtno delavnico že razširila v Tovarno kanditov in slaščičars­kih izdelkov Josephine Schumi v Ljubljani. Kot pravi kustosinja

Slovenskeg­a etnografsk­ega muzeja Adela Pukl, ki je pred štirimi leti za razstavo proučila zgodovino znamke Šumi, je bilo med najbolj presenetlj­ivimi spoznanji dejstvo, da je bila Šumi najstarejš­a tovarna sladkih proizvodov na območju nekdanje Jugoslavij­e; začetki hrvaškega Kraša segajo šele v leto 1911, zgodovina Štarka iz Srbije v leto 1922, le manj znana makedonska Evropa, denimo, je bila ustanovlje­na štiri leta za Šumijem. »Če pa pogledamo širši evropski prostor, naletimo na še večjo zanimivost: Josipina Šumi je že leta 1888 ponujala gumi bonbone, medtem ko je bil Haribo ustanovlje­n šele leta 1920, Hitschler konec 20. let in Ricola leta 1930,« je za primerjavo in naprednost dame iz Ljubljane navedla sogovornic­a. Ker zgodovina Šumija do razstave ni bila strnjena, je bilo raziskoval­no delo zahtevno, podatki pa razpršeni, priznava kustosinja, med najbolj zanimivimi in povednimi pa izpostavlj­a predvsem najstarejš­e časopisne oglase, iz katerih je mogoče razbrati tedanji proizvodni program, tudi homeopatsk­e kroglice. Šumijeva zgodba pa se je sestavila v radoživ mozaik še s pripovedmi oziroma spomini pripadniko­v različnih generacij. »Zanimivo je, da je (bil) Šumi del življenja ljudi, še bolj pa sem bila presenečen­a nad odzivi ob razstavi, češ, ali Šumi res še obstaja. Ljudje poznajo različne Šumijeve bombone, predvsem Visoki C, Šum jabolko ali svilnate lešnike, ob misli na uživanje katerih jih je preplavila nostalgija,« je povedala sogovornic­a.

Ti so že iz časov, ko je bila tovarna že podržavlje­na, do tedaj pa je na čelo tovarne stopilo še nekaj rodov in članov družine Šumi oziroma Hribar. Po Josipinini smrti leta 1917 je tovarno in stavbi na Slovenski 14 in 16 prevzela njena prvorojenk­a Evgenija, poročena z narodno zavednim časnikarje­m in podjetniko­m Dragotinom Hribarjem. Leta 1920 je postala javna trgovska družba, Hribarjeva pa družabnika. V tem času se je proizvodnj­a znatno povečala, ročno proizvodnj­o pa so vse bolj nadomeščal­i stroji. Sredi 30. let je lastnik tovarne postal njun sin Rado Hribar, podatki iz leta 1939, denimo, pa kažejo, da je tovarna s komaj 64 zaposlenim­i proizvedla kar 364 ton izdelkov na leto. Tudi med vojno je nemoteno delovala, le da zaradi pomanjkanj­a surovin v manjšem obsegu. Ko so leta 1944 Rada usmrtili, je tovarno v celoti prevzel njegov brat Svetozar. Po nacionaliz­aciji leta 1945 je tovarna postala mestno podjetje, ki je še dve desetletji zatem povsem avtomatizi­ralo proizvodnj­o. Do tedaj je bilo mnogo dela ročnega in za v večini žensko delovno silo tudi težaškega, ki ga je na oddelku trdih bonbonov za povrhu spremljala neznosna vročina, na preostalih pa predvsem pozimi, kot so za razstavo strnile nekdanje uslužbenke, tudi prepih.

Konec 60. let se je Šumi pridružil tovarni Žito, a je obrat ob Kongresnem trgu v Ljubljani neprekinje­no proizvajal bonbone, čokolado in kekse vse do leta 1974. Potem so proizvodnj­o preselili na Šmartinsko 154, leta 2008 pa v Krško, kjer kot del koncerna Podravka deluje še danes. Sicer pa je Šumi v svoji 145-letni zgodovini deloval na šestih različnih lokacijah, stavba legendarne­ga Šumija pa se je v prah za vedno spremenila pred petnajstim­i leti.

Sredi Ljubljane do sredine 70. let

Šumi se je zapisal tudi v zgodovino oblikovanj­a. Muzej za arhitektur­o in oblikovanj­e v Ljubljani hrani zanimivo gradivo iz 60. in 70. let od logotipa do embalaž, ki sta jih za Šumi oblikovali arhitektki Majda Dobravec Lajovic in Nana Lesnika in so bile predstavlj­ene tudi na Bienalu grafičnega oblikovanj­a. Majda Dobravec Lajovic je leta 1960 oblikovala novo celostno grafično podobo podjetja Šumi, Nana Lesnika, poznejša profesoric­a na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanj­e, pa je med drugim ob svetovnem prvenstvu v hokeju na ledu leta 1966 v Sloveniji oblikovala prav posebno embalažo za bonbone Hokej 1966. Kot pomembna grafična oblikovalk­a se je v zgodovino Šumija vpisala tudi akademska slikarka Saša Kokol.

Sredi 60. let je Šumi kot prvi v Jugoslavij­i začel proizvajat­i žvečilni gumi v obliki cigaret, ki so se otrokom kljub neelastičn­osti pri žvečenju zdeli nadvse imenitni, dve leti zatem so izdelali še enega svojih najbolj legendarni­h bonbonov Visoki C, ki je bil prvi trdi bonbon v takratni Jugoslavij­i s tekočim polnilom z naravnimi zgoščenimi sadnimi dodatki, leta 1971 je prišel v trgovine še zeliščni bonbon Herba z dodanimi naravnimi zeliščnimi aromami in s sladnim ekstraktom, v tem desetletju pa tudi nepozabni Alpski mlečni bonbon s kondenzira­nim mlekom. V 80. letih so začeli prodajati karamelne bonbone z naravnimi zgoščenimi sadnimi dodatki Fru Fru, Iglu ter ŠŠŠum Jabolko s praškastim polnilom, prvi bonbon te vrste v takratni Jugoslavij­i ... Zanimivo pa je, da bi za svojega najljubšeg­a tudi predstavni­ki različnih generacij pogosto izpostavil­i istega.

Po nacionaliz­aciji leta 1945 je tovarna postala mestno podjetje, ki je v dveh desetletji­h zatem povsem avtomatizi­ralo proizvodnj­o.

 ??  ??
 ??  ?? Tovarniški vsakdan je bil nekaj povsem drugega kot lepo zavit bonbon. V 60. letih, denimo, so imele najudobnej­še delo izbranke v zavijalnem oddelku, ki so delale sede. Na čokoladnem oddelku je vladal prepih, na oddelku za bonbone pa neznosna vročina.
Tovarniški vsakdan je bil nekaj povsem drugega kot lepo zavit bonbon. V 60. letih, denimo, so imele najudobnej­še delo izbranke v zavijalnem oddelku, ki so delale sede. Na čokoladnem oddelku je vladal prepih, na oddelku za bonbone pa neznosna vročina.
 ??  ?? Stavbo »starega« Šumija na Slovenski cesti 14 in 16 so podrli leta 2006, tam je zdaj zrasla stanovanjs­ka soseska s hotelom ter trgovinami.
Stavbo »starega« Šumija na Slovenski cesti 14 in 16 so podrli leta 2006, tam je zdaj zrasla stanovanjs­ka soseska s hotelom ter trgovinami.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto Arhiv Šumi ?? Današnja proizvodnj­a obsega okoli 20 ton bonbonov na dan, med njimi je največ karamel.
Foto Arhiv Šumi Današnja proizvodnj­a obsega okoli 20 ton bonbonov na dan, med njimi je največ karamel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia