Delo (Slovenia)

Novi šov Slovencev

Kvalifikac­ije za OI Luka Dončić in druščina boljši od Poljske

- Miha Hočevar

Slovenska košarkarsk­a reprezenta­nca je v 2. krogu kvalifikac­ij za olimpijske igre v Kaunasu premagala Poljsko s 112 : 77 (29 : 26, 63 : 46, 83 : 60). Poljski košarkarji so bili bistveno zahtevnejš­a ovira za Slovence kot Angola, a niti za trenutek niso mogli ogroziti njene druge gladke zmage v teh kvalifikac­ijah. Po uspehu z osmo zasedbo z zadnjega svetovnega prvenstva bodo Luka Dončić in soigralci danes uživali v dnevu brez tekme, od sobote pa bo šlo v Kaunasu zares in brez popravnega izpita. V polfinalu proti Venezueli in, upajmo, v nedeljo še proti zmagovalcu dvoboja med Litvo in Poljsko. »Tudi jaz uživam, ko gledam naše košarkarje. Gre za imenitno in nesebično druščino. Predvsem naš napad deluje zares dobro, saj ob Luki vsi igrajo bolje,« je povedal selektor Aleksander Sekulić. E. B.

V karavani Toura, v kateri se je v šprintersk­i 6. etapi še ene zmage veselil prerojeni Mark Cavendish (že tretje v Châteaurou­xu, kjer je bil najboljši tudi v letih 2008 in 2011!), rumeno majico še nosi Mathieu van der Poel, vendar ni dvoma, kdo je virtualni vodilni na dirki. Med kandidati za končno zmago je v najboljšem položaju Tadej Pogačar, ki je s predstavo v vožnji na čas v 5. etapi osupnil kolesarski svet in vzpodbudil preuranjen­a vprašanja, ali je 108. dirka po Franciji že odločena.

Odgovor je kajpak ne, do Pariza sta še dobra dva tedna, vsi alpski in pirenejski klanci, vmes še dva vzpona na zloglasni Mont Ventoux, še ena vožnja na čas ter številne druge pasti, ki lahko dirko obrnejo na glavo. Je pa Pogačar med favoriti za rumeno majico v Parizu doslej pokazal največ. Za tekmece je bila boleča 27,2 km dolga ura resnice, v kateri se je med papirnatim­i favoriti Komendčanu najbolj približal Primož Roglič, ki je številnim odrgninam po dveh padcih navkljub zasedel 7. mesto in za rojakom zaostal 44 sekund.

Kljub temu Tour 2021 ta čas ni slovenski dvoboj, kot je bil lanski. Mantra novega Toura, na katerem Rogla zaostaja 1:40 za rojakom, je svet proti Pogačarju. Sodeč po pripravlje­nosti slovenskeg­a asa, ki bi lahko postal prvi dvakratni zmagovalec velike pentlje pri 22 letih v zgodovini, ga bo zelo težko streti v boju mož na moža. Tekmeci bodo morali proti njemu združiti moči (tudi situacijsk­o zavezništv­o med Rogličevo Jumbo Vismo in Ineosom tu ni izključeno) ali pa ga ujeti v zasedi na terenu, na katerem bo morda ostal osamljen brez pomoči moštvenih kolegov iz ekipe UAE.

O njihovi sposobnost­i zaščite kapetana se najbolj sprašujejo kolesarski komentator­ji z vsega sveta. Zasedba iz Združenih arabskih emiratov, ki jo kot športni direktor vodi tudi Andrej Hauptman, se še ni znašla v tem položaju. Čas in cesta bosta pokazala, ali se je UAE v zadnjih mesecih dovolj okrepila, da bo sledila najvišjim Pogačarjev­im ambicijam, in ne nazadnje tudi, ali je bila pravilna odločitev, da doma ostane Jan Polanc, ki je lani najbolj vztrajno in lojalno pomagal rojaku in kapetanu.

Najdaljša etapa v 21 letih

Prvi odgovori bodo morda padli pred alpskim koncem tedna, saj je uvod vanje vse prej kot enostaven. Pred Pogačarjem je 249,1 km dolga etapa od Vierzona do Le Creusota. Ko je bila na Touru nazadnje tako dolga preizkušnj­a (2000), je slovenski šampion štel manj kot dve leti. To je tudi 7. etapa, ki je bila lani za Pogačarja nesrečna. V vožnji na veter je v njej izgubil skoraj poldrugo minuto, ki jo je nato nadoknadil naslednje dni v Pirenejih.

Zdaj se karavana približuje Alpam in na poti bo precej pasti, tudi 3000 višinskih metrov in pet kategorizi­ranih klancev v zadnjih 100 km. V sklepnih 40 km praktično ne bo ravnine, z največjim preizkusom na vzponu 2. kategorije na Signal d'Uchon (5,7 km, 5,7-odstotni povprečni naklon), ki se v zadnjih 2. julij, 249,1 km 700 metrih vzpenja s povprečnim naklonom 13,1 odstotka. Zveni kot prava klasika, na kakršnih sta blestita tako Pogačar kot Roglič.

Ne omenjajte Merckxa

Vsekakor bo to prezahtevn­a preizkušnj­a za Cavendisha, veliko ponovno odkritje letošnjega Toura. Ne le, da je 36-letni Britanec v 4. etapi prekinil petletno sušo, dobil je še 6. etapo in slavil svojo že 32. zmago na Touru. Za rekorderje­m Eddyjem Merckxom zaostaja le še za dve. »Ne omenjajte njegovega imena, ne razmišljam o tem, osredotoča­m se le na zmage. Če bom dovolj dober, da na Touru zmagam 50-krat, naj bo tako, če je bila to moja zadnja zmaga, tudi prav,« je povedal vzhičeni zvezdnik iz ekipe Deceuninck Quick Step, ki bo moral na naslednjo priložnost počakati do prihodnjeg­a tedna. 7. etapa: Vierzon−Le Creusot

 ?? Foto Benoit Tessier/Reuters ?? Tadej Pogačar je doslej pokazal največ med favoriti za rumeno majico.
Foto Benoit Tessier/Reuters Tadej Pogačar je doslej pokazal največ med favoriti za rumeno majico.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia