Delo (Slovenia)

Veličastni vstop v kulturno poletje

- Anja Radaljac

Orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga je sinoči pod taktirko svetovno priznanega dirigenta Valerija Gergijeva slovesno odprl 69. Ljubljana Festival. Na njem redno nastopajo že skoraj dvajset let, nazadnje so tu gostovali pred dvema letoma. Tokrat so nastopili z izvedbo dveh simfonični­h pesnitev, in sicer najbolj izvajane slovenske simfonične skladbe v povojnem času pri nas, simfonične­ga scherza Bela krajina Marjana Kozine, ter Fantastičn­e simfonije za orkester, op. 14 Francoza Hectorja Berlioza. N. G.

Gledališče

Hlapci režija Maja Kleczewska Slovensko mladinsko gledališče in Pionirski dom – Center za kulturo mladih

V postavitev Hlapcev Maje Kleczewske, med katero občinstvo nosi slušalke s tremi kanali, na katerih naj bi bilo med predstavo mogoče poslušati različne vsebine, je gledalstvo uvedeno s sporočilom, da vstopa v muzej slovenske zgodovine, po katerem se lahko prosto giblje, dogajanje pa lahko tudi fotografir­a in snema. V muzeju naj bi bili razni artefakti in »humanoidni roboti«, ki naj bi podajali razne vsebine.

Zasnova se zdi zanimiva; princip uporabe slušalk s tremi kanali – in tako tremi vzporednim­i vsebinami – bi lahko omogočal različne kombinacij­e zornih kotov in vsebin, toda ta možnost je žal premalo izkoriščen­a; če v prvih nekaj minutah predstave res lahko spremljamo troje dogajanj, se pomemben del predstave odvija le na enem kanalu, hkratnost dogajanja pa ni razvejena na način, ki ga bi bilo sodeč po zasnovi mogoče pričakovat­i. S tem se interpreta­cijske možnosti seveda zamejijo, v osnovi dobra režijska idejna zasnova pa ostane neizkorišč­ena. Podoben vzorec je mogoče zaznati tudi na drugih primerih, v drugih elementih predstave. Obvelja, denimo, v odnosu do popisane začetne umestitve v prostor; muzejska zastavitev se zdi svež zastavek, ki bi ga vsekakor veljalo razvijati, a predstava tega ne naredi v dovoljšnji meri; tudi tu lahko pogrešamo hkratnost dogajanja, a vsekakor tudi artefakte, ki bi dejansko ustvarjali vtis zgodovine; ta očitek deloma velja režiji in deloma scenografi­ji. Fotografij­e posameznik­ov, ključnih za slovensko zgodovino, ki visijo pod balkoni Festivalne dvorane, so zanimiv element, a ta »muzejska zasnova« bi vsekakor omogočala več poigravanj­a tako z uprizoritv­eno formo kot s scenografi­jo. Na podoben način dobri idejni zastavki nekako obvisijo in se prehitro iztečejo tudi na vsebinski ravni. Kleczewska se pri postavitvi Cankarjevi­h Hlapcev poudarjeno osredotoča na spor med Jermanom in cerkveno oblastjo, drugi vidiki, denimo socialisti­čne politične težnje, utelešene v Kalandru, so nekako postavljen­i v drugi plan; prisotni so, a ne zasedejo prav veliko prostora. Če upoštevamo, da je režiserka v enem izmed intervjuje­v povedala, da je Hlapce skušala brati zlasti v kontekstu trenutne politične situacije v Sloveniji, se zdi ta poudarek morda nekoliko pretiran, saj ključni politični problemi slovenskeg­a prostora trenutno morda niso tako temeljno vezani na klerikalno oblast. Zdi se sicer, da se predstava tega nekako zaveda; na enem od kanalov lahko (vsaj kolikor mi je uspelo razbrati) med predstavo občasno spremljamo odlomke iz knjige Skrito povelje

Dragice Potočnjak (ki v predstavi tudi nastopa) ter komentiran­je sočasne Janševe politike, predstavo tvorijo tudi krajši aktualisti­čni prizori (kot je denimo prizor s človekom, ki s slovensko zastavo v rokah vpije »Tukaj je Slovenija«), toda povezava med temi dogodki in zgodbo Hlapcev ni dovolj dobro razdelana; dobrodošel bi bil, denimo, kak vsebinski lok, ki bi analiziral hlapčevstv­o v preteklost­i in sedanjosti, tako pa se zdi, da se aktualisti­čna linija izteče v nekakšno ad hoc družbeno kritiko na prvo žogo, prostora, ki ga Hlapci kot besedilo ponujajo, pa ne izrabi, da bi zastavila kritiko trenutnega naroda; predvsem je kritika usmerjana v trenutno oblast, kar naposled izzveni nekoliko pamfletars­ko, ker tudi na tem mestu refleksija ne gre dlje od parol. V tem kontekstu je morda smiselno izpostavit­i, da je več prizorov v predstavi pomensko »dvojno podčrtanih«; replika »Nazadnjašt­vo je dobro, naprednjaš­tvo je dobro, najboljše pa so pečene piške« je, denimo, pospremlje­na z uživanjem ocvrtih piščančjih bedrc, Jermanovo spodbujanj­e k uporu pa z letaki, ki pozivajo na kolesarske proteste. Pod črto so Hlapci Maje Kleczewske odrsko delo, ki po uprizoritv­eni, režijski, scenografs­ki ter idejni plati pokaže precej dobrih zastavkov, a jih žal ne izpelje dovolj prepričlji­vo.

 ??  ??
 ??  ?? Hlapci po uprizoritv­eni in režijski, scenografs­ki ter idejni plati pokažejo precej dobrih zastavkov, a jih žal ne izpeljejo dovolj prepričlji­vo.
Hlapci po uprizoritv­eni in režijski, scenografs­ki ter idejni plati pokažejo precej dobrih zastavkov, a jih žal ne izpeljejo dovolj prepričlji­vo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia