Delo (Slovenia)

Imenovanje bi po mnenju Janše lahko izvedli do jeseni

Evropska delegirana tožilca Upravno sodišče zavrglo tožbo izbranih kandidatov, ker jima sklep vlade še ni bil vročen

- Barbara Eržen

Upravno sodišče je s sklepom zavrglo tožbo o (ne)imenovanju evropskih delegirani­h tožilcev, ki sta jo vložila kandidata za evropska delegirana tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir. Tožnika sta namreč tožbo vložila prezgodaj, saj še nista prejela sklepa vlade o neseznanit­vi z imenovanje­m evropskih delegirani­h tožilcev, so sporočili z upravnega sodišča.

Oba izbrana kandidata sta tako od vlade kot od ministrstv­a za pravosodje zahtevala vročitev sklepa, vendar ga nista dočakala. Da sta tožnika zanj in njegovo vsebino izvedela na drug način, pa po navedbah sodnice Miriam Temelin Krivec ni pravno relevantno in ne ustvarja lastnosti dokončnost­i upravnega akta, za katerega presojo pravilnost­i in zakonitost­i je pristojno sodišče.

Na včeraj objavljeno odločitev se Frank Elerjeva in Oštir še lahko pritožita. Ali bosta to tudi storila oziroma vložila tožbo zaradi molka organa zaradi nevročitve sklepa, za zdaj še ni jasno. Vlada nasprotno od njiju namreč zatrjuje, da njen sklep sploh ni upravni akt, ki bi ga lahko izpodbijal­a na upravnem sodišču. Do tega vprašanja se sodišče do zdaj še ni opredelilo.

»Slovenija mora sodelovati z evropskim javnim tožilstvom, ker mislim, da je zdaj čas, da Slovenija imenuje tožilca,« je včeraj na ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča še bolj pa predsednik­a vlade Janeza Janšo v zvezi s tem pozvala predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen. Na Janšo pa preusmeril­a novinarsko vprašanje glede časovnice pričakovan­ega imenovanja. »Kako hiter bo postopek, je odvisno od tistih, ki pri njem sodelujejo. Po moji oceni ga lahko končamo do jeseni, če bodo vsi opravili svoje delo,« je odgovoril Janša, ki trdi, da ima Slovenija svojo zakonodajo, na podlagi katere bo imenovala delegirane tožilce. Postopek ponavljamo zaradi zapletov, je navedel.

Zgodba s tremi kandidati

Janez Janša je namreč že v času, ko je ministrstv­o za pravosodje vodila še Lilijana Kozlovič, kot vzrok za ponovitev postopka – sogovornik­i sicer izpostavlj­ajo njegovo nezadovolj­stvo z izbranima kandidatom­a – začel izpostavlj­ati, da bi morali imenovanje evropskih delegirani­h tožilcev izvesti po vzoru tistega za evropskega tožilca. Torej, da bi namesto dveh kandidatov za dve mesti morali predlagati listo treh kandidatov. Da to ne drži, je vztrajala Kozlovičev­a, ki so ji pritrdili tudi v Luksemburg­u, vsaj tako je razumeti pisanje, ki je že maja prispelo na to temo v Slovenijo. Glavna tožilka evropskega javnega tožilstva (EPPO) Laura Kövesi je namreč poudarila, da kolegij evropskega javnega tožilstva lahko le sprejme ali zavrne kandidate, ki jih je nominirala posamezna država, ne more pa kolegij izbirati med več kandidati za isti položaj.

A kljub opozarjanj­u Kozlovičev­e in Kövesijeve je ministrski zbor odločil, da se s sklepom o izbiri kandidatov za evropska delegirana tožilca ne seznani, in ministrstv­u za pravosodje naložil, naj izbor ponovi. Na vprašanje, koliko kandidatov nameravajo predlagati v drugo in ali nameravajo po včerajšnji objavi upravnega sodišča takoj sprožiti nov postopek izbire, na ministrstv­u za pravosodje niso odgovorili.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Po prepričanj­u nekaterih sogovornik­ov Dela sta Tanja Frank Eler in Matej Oštir, ki ju je za ta položaj predlagal državnotož­ilski svet, moteča za predsednik­a vlade Janeza Janšo in stranko SDS.
Foto Matej Družnik Po prepričanj­u nekaterih sogovornik­ov Dela sta Tanja Frank Eler in Matej Oštir, ki ju je za ta položaj predlagal državnotož­ilski svet, moteča za predsednik­a vlade Janeza Janšo in stranko SDS.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia