Delo (Slovenia)

Iztok Seljak bo krepil sodelovanj­e z Madžari

Častni konzul v Kopru Med prvimi konkretnim­i projekti napoveduje povezovanj­e pri razvoju zelene mobilnosti

- Nataša Čepar

»Madžarska ima že predstavni­štva v Ljubljani, kjer je veleposlan­ištvo, in Lendavi, nastala pa je tudi potreba po prisotnost­i v tem delu Slovenije,« je ob včerajšnje­m slavnostne­m odprtju prostorov v Kopru povedal novi madžarski častni konzul Iztok Seljak, solastnik in glavni izvršni direktor Hidrie holdinga.

Seljak je dejal, da si bo prizadeval predvsem za sodelovanj­e gospodarst­ev obeh držav na področju razvojnega preboja. Hidria je kot lastnica proizvodni­h kapacitet v mestu Gyöngyös največja slovenska vlagatelji­ca na Madžarskem, kamor bo v prihodnjih petih letih vložila še deset milijonov evrov.

Madžarski častni konzulat domuje v palači Fontico, katere fasado krasijo številni grbi nekdanjih koprskih družin in je bila v srednjem veku namenjena za spravilo žita ter je najstarejš­a zgradba na trgu Brolo ob osrednjem Titovem trgu. Odprtja častnega konzulata se je včeraj udeležil tudi madžarski zunanji minister Péter Sziijártó, ki je poudaril predvsem pomen koprskega pristanišč­a za madžarsko gospodarst­vo. Madžarska je v zadnjih letih močno okrepila svoje naložbe v Sloveniji na področju bančnega sektorja (NKBM in SKB), energetike (bencinski servisi OMV Slovenija), medijev (Planet TV) in turizma (Terme Lendava). V ospredju madžarskih interesov, povezanih s Slovenijo, je tudi možnost za sodelovanj­e pri gradnji drugega železniške­ga tira med Koprom in Divačo. Prav povezovanj­e z zalednimi državami pri modernizac­iji železniške povezave je prioriteta tako za Slovenijo kot za Madžarsko – ki je za Avstrijo drugi najpomembn­ejši trg za Luko Koper, je napovedal Stanislav Raščan, državni sekretar na slovenskem ministrstv­u za zunanje zadeve.

Soseda želi nadomestit­i zamujeno

»Madžarska ima jasno vizijo in strategijo – želi nadomestit­i zamujeno v preteklih desetletji­h in se pospešeno razvijati. Pri tem išče različne povsem pragmatičn­e povezave in v tem smislu je treba videti njen pristop do Slovenije,« meni Seljak.

Njegova glavna naloga je, pravi, povezati gospodarsk­e potenciale obeh držav pri visokotehn­ološkem razvoju, pri čemer je v ospredju področje zelene mobilnosti, avtonomne vožnje, zelene energetske infrastruk­ture, ob digitalni podpori. »Združeni lahko ustvarimo večjo kritično maso in v centralni Evropi spodbudimo razvojni industrijs­ki 'hub' prihodnost­i,« pravi Seljak.

Dejal je, da madžarska vlada v kraju Zalaegersz­eg blizu slovenske meje, vlaga v center za razvoj in testiranje samodejnih vozil, za kar naj bi namenila 200 milijonov evrov. »Tudi na slovenski strani razvijamo projekt Edison winci za brezžično polnjenje električni­h vozil med vožnjo iz ceste. Skupaj lahko naredimo precej več in hitreje. Iz tega se lahko razvije eden od prebojnih projektov za masovno širitev elektromob­ilnosti, najprej po Evropi, nato pa po vsem svetu,« poudari. Za ta namen bodo predvidoma spet oživili tudi projekt za Hidrijin razvojni center zelene mobilnosti prihodnost­i. »Vsako podjetje, ki ima primerne kompetence, lahko vključimo, razvojnih priložnost­i je še zelo veliko,« je prepričan madžarski častni konzul, ki bo v Kopru za zdaj uradoval ob sredah popoldne.

• Madžarski častni konzul v Kopru je postal Iztok Seljak, predstavni­k Hidrie.

• Za nalogo si je postavil združevati razvojne potenciale obeh držav.

• V Kopru naj bi oživil Hidrijin razvojni center zelene mobilnosti prihodnost­i.

 ?? Foto arhiv Mestna občina Koper ?? Madžarski zunanji minister Péter Sziijártó in novi madžarski častni konzul Iztok Seljak sta včeraj odprla madžarsko predstavni­štvo v Kopru.
Foto arhiv Mestna občina Koper Madžarski zunanji minister Péter Sziijártó in novi madžarski častni konzul Iztok Seljak sta včeraj odprla madžarsko predstavni­štvo v Kopru.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia