Delo (Slovenia)

Za vse enaki pogoji za vstop

Pot na Hrvaško Barva države pri prehodu meje ni več pomembna

- Mitja Felc

Po novem je za vstop na Hrvaško ne glede na barvo države na zemljevidu Evropskega centra za preprečeva­nje in obvladovan­je bolezni treba izpolnjeva­ti enega od pogojev, ki so začeli veljati včeraj.

Nova pravila, ki so zdaj za vse enaka, so včeraj povzročala zastoje na mejnih prehodih. Za vstop morajo potniki imeti ali veljavno digitalno covid potrdilo s QR-kodo ali negativen hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur, ali negativen PCR-test, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Pri cepivih Pfizerja, AstraZenec­e, Moderne, Gamalejeve­ga inštituta in Sinopharma po drugem cepljenju ni treba čakati 14 dni, vendar potrdilo ne sme biti starejše od 210 dni, pri cepivu Janssna, pri katerem je predviden samo en odmerek, je treba po cepljenju počakati 14 dni, potrdilo pa ne sme biti starejše od 210 dni. Prebolevni­ki morajo biti znotraj šestih mesecev cepljeni z najmanj enim odmerkom kateregako­li cepiva, potrdilo o cepljenju pa ne sme biti starejše od 210 dni. Pri enkratnem odmerku Pfizerjeve­ga ali Modernineg­a cepiva potrdilo velja od 22. do največ 42. dneva po cepljenju, pri enkratnem odmerku cepiva AstraZenec­e pa od 22. do največ 84. dneva po cepljenju.

Hitro ali PCR-testiranje

Na Hrvaško lahko vstopite tudi z opravljeni­m PCR- ali hitrim antigenski­m testom oziroma zdravniški­m potrdilom, da ste prestali okužbo v zadnjih 180 dneh, a najmanj pred 11 dnevi.

Država omogoča tudi opravljanj­e samoplačni­škega PCR- ali hitrega testa takoj po prehodu meje, pri čemer je obvezna karantena do prejetja negativneg­a testa. V primeru nezmožnost­i testiranja se odredi desetdnevn­a karantena.

Izjema pri covid potrdilih za Hrvaško še vedno velja za otroke, mlajše od 12 let, ki potujejo s starši ali skrbniki, ki izpolnjuje­jo pogoje za vstop, za potnike v tranzitu za največ 12 ur, diplomate, čezmejne delavce, za nujna poslovna potovanja in potovanja iz družinskih ali zdravstven­ih razlogov.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Nova pravila za vstop na Hrvaško so včeraj povzročala zastoje na mejnih prehodih.
Foto Jože Suhadolnik Nova pravila za vstop na Hrvaško so včeraj povzročala zastoje na mejnih prehodih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia