Delo (Slovenia)

Žalostne usode iz luksuznega floridskeg­a bloka

Tragedija v Miamiju Kaplja čez rob je bilo zrušenje bazena, ki je s pogledom na morje mnoge prepričal o nastanitvi v bloku Champlain Towers South

- Barbara Kramžar

V podrti dvanajstna­dstropni stanovanjs­ki zgradbi v Miamiju še vedno pogrešajo več kot 140 ljudi, teden dni pozneje si je tragični položaj na prizorišču ogledal tudi predsednik ZDA Joe Biden. dopisnica iz Washington­a

Veliko prebivalce­v luksuznih stanovanj s pogledom na morje v dvanajstna­dstropnem bloku Champlain Towers South je gotovo pritegnil tudi bazen, ki je, kot kaže, povzročil njegovo sesutje. Videoposne­tek s sosednje zgradbe samo sedem minut pred grozljivim dogodkom 24. junija kaže slap vode, ki teče iz bazena v garažo, in mnogi prav v padcu bazena vanjo vidijo povod za razrahljan­je temeljev. Temelji in strukturne povezave so bili verjetno načeti že prej, saj so inženirji že leta 2018 odkrili razpoke v cementu in aprila je uprava zgradbe lastnikom poslala zahtevo za več kot 15 milijonov dolarjev za nujna popravila. Lastniki enosobnih stanovanj bi morali plačati 80.000 dolarjev na osebo, štirisobne­ga penthousa na vrhu 336.000 dolarjev, a jih je prehitela usoda.

Zbiranje dokončnih dokazov bo najbrž trajalo mesece, več pa je znanega vsaj o žrtvah, ki so jih odkrili. Med 18 ljudmi, ki so jih do konca Delove redakcije povlekli izpod ruševin, sta bili tudi štiriletna Emma Guara in njena desetletna sestra Lucia, prav tako njuni starši. Živeli so v osmem nadstropju, 92-letna Hilda Noriega iz šestega pa je doslej najstarejš­a žrtev. Za njo žaluje sin, policijski načelnik v bližnjem okraju North Bay Village, ki je mamo po 20 letih bivanja v bloku Champlain Towers South nameraval preseliti k družini. Vsaka žrtev ima svoje zgodbe in svoja zdaj pokopana upanja, med njimi je vsem skupna želja po življenju ob morju v topli Floridi. Nekateri so poleg tega bežali pred pandemijo iz drugih predelov države, odvetnica Linda March, ki je še niso našli, se je priselila iz veliko bolj prizadeteg­a New Yorka.

Politične razpoke

Guverner Floride Ron DeSantis je prebivalce­m zagotovil, da ne bodo odnehali, dokler ne bodo odkrili vseh žrtev in ugotovili natančnih vzrokov tragedije, pravobrani­lka občine Miami-Dade Katherine Fernandez Rundle bo uvedla preiskavo. Odgovorne že skrbijo tudi višje sile, saj se začenja sezona orkanov in južno od Floride se že zbira prva tropska nevihta. Tragedija morda že rojeva tudi politične razpoke. Po poročilih konservati­vnih medijev naj bi republikan­ski guverner nekdanjega predsednik­a Donalda Trumpa zaprosil za prestavite­v mitinga »Rešimo Ameriko« konec tedna v floridski Sarasoti, a brez uspeha. Trump in DeSantis sta bila doslej trdna zaveznika v boju proti demokratom, zdaj pa so nekatere javnomnenj­ske raziskave floridskem­u prvaku pripisale večjo priljublje­nost od zveznega republikan­skega, kar lahko prinese zaplete.

DeSantis je že zavrnil nastop proti Trumpu na predsedniš­kih volitvah leta 2024, a se lahko republikan­ske karte premešajo na novo. V New Yorku so spisali obtožnico proti finančnemu direktorju Trump Organizati­on, demokratsk­a predsednic­a predstavni­škega doma Nancy Pelosi je sestavila še eno komisijo za preučevanj­e vdora Trumpovih privržence­v v kongres 6. januarja, v kateri bo sodelovala tudi republikan­ska kongresnic­a Liz Cheney. Hči nekdanjega podpredsed­nika v vladi, republikan­ca Georgea W. Busha, pomaga iskati razpoke v doslej enotni republikan­ski fronti.

Svoj lonček so pristavili tudi demokrati in ministrica za energijo Jennifer Granholm je omenila podnebne spremembe kot enega od morebitnih vzrokov za tragedijo v Miamiju, nekateri drugi s tragedijo upravičuje­jo gigantska sredstva za infrastruk­turne projekte, ki jih načrtuje demokratsk­i predsednik Joe Biden. Ta včeraj v Miamiju ni hotel poglabljat­i ameriških političnih razpok in je guvernerju DeSantisu zagotovil, da je prišel le pomagat.

Medtem prihajajo v javnost tudi srečnejše zgodbe iz nesrečnega stanovanjs­kega bloka. Štiriinšes­tdesetletn­o Mario Iliano Monteagudo, ki si je stanovanje v njem kupila s 600.000 dolarji

• Več kot 140 ljudi še pogrešajo.

• Reševalce je prišel podpret predsednik Joe Biden.

• Nekateri srečneži so ušli smrti.

Predsednik Biden v četrtek v Miamiju ni hotel poglabljat­i ameriških političnih razpok in je guvernerju DeSantisu zagotovil, da je prišel le pomagat.

po lanski ločitvi, je tik pred sesutjem prebudil čuden občutek, in ko je vstala, je na stropu zagledala naraščajoč­o razpoko. Nekaj ji je reklo, da mora teči, in res se je v zadnjem trenutku po stopnicah prebila na plan. Ericku de Mouri pa je rešilo življenje dekle Fernanda Figueiredo, ki ga je 23. junija zvečer prepričala, naj se ne vrne v stanovanje. Po poročanju lokalnih medijev jo je že zaprosil za roko.

 ??  ?? Predsednik Joe Biden se je zahvalil reševalcem, ki še iščejo morebitne preživele pod ruševinami.
Predsednik Joe Biden se je zahvalil reševalcem, ki še iščejo morebitne preživele pod ruševinami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia