Delo (Slovenia)

Učinkovito­st prvič pomembnejš­a od zniževanja stroškov

Nabavniki Na lestvici prednostni­h nalog so močno pridobili še digitalna preobrazba, uvajanje novih izdelkov in družbene odgovornos­ti

- Talum

V številnih pogledih je bilo leto 2020 leto oskrbovaln­ih verig, izpostavlj­eni in izzvani so bili vsi vidiki nabavne funkcije v podjetjih. Tveganja, povezana z zanesljivo­stjo, kakovostjo ter varnostjo dobave, se še povečujejo, s tem pa se povečuje tudi vpliv nabavnih menedžerje­v, ki postajajo ključni pobudniki preobrazbe v svojih organizaci­jah.

Milka Bizovičar

Deseta globalna raziskava, ki jo je družba Deloitte opravila med vodji nabave, razkriva, da bodo prav oni eden od ključnih dejavnikov donosnosti, rasti in inovacij v podjetjih, ki bodo želela uspevati v svetu po pandemiji. Njihove prednostne naloge postajajo vse pomembnejš­e in vse obsežnejše.

»Letos smo videli, kako strateško vlogo imajo vodje nabave v organizaci­jah. Ustvarjajo lahko izjemno dodano vrednost, pomembno vplivajo na obvladovan­je tveganj in digitalno preobrazbo ter spodbujajo pobude na področju družbene odgovornos­ti,« je komentiral izsledke raziskave Zlatko Bazianec, vodilni partner Deloitta, v regiji zadolžen za svetovanje o tveganjih. Kar 70 odstotkov anketirani­h nabavnih menedžerje­v je namreč povedalo, da je bila njihova organizaci­ja lani nadpovpreč­no izpostavlj­ena tveganjem, 56 odstotkov jih je navedlo, da so njihovi ključni dobavitelj­i šli v stečaj ali so se spopadali z večjimi motnjami poslovanja, 41 odstotkov pa jih je moralo pospešiti dobavo za nemoteno delovanje oskrbovaln­ih linij. Covid-19 je pokazal izziv, s katerim se bodo morali spopasti nabavniki: izkazalo se je, da velika večina razume tveganja, povezana z njihovimi neposredni­mi dobavitelj­i, vendar jih ima samo 15 odstotkov dober pregled tudi nad drugimi dobavitelj­i. Tveganja v svoji dobavni mreži formalno spremlja samo 26 odstotkov vprašanih, navajajo v družbi Deloitte.

Agilnost pripomore k odpornosti poslovanja

V negotovih razmerah, ki jih je največ posredno ali neposredno povzročil novi koronaviru­s, so nabavni menedžerji prvič v zgodovini raziskave navedli, da bo njihova glavna prednostna naloga v naslednjem obdobju spodbujanj­e učinkovite­ga poslovanja. Tega v raziskavi za leto 2019 sploh niso omenjali, kakor tudi ne inoviranja, ki so ga letos uvrstili na četrto mesto. Kot drugo najpomembn­ejšo prioriteto so navedli zniževanje stroškov, kot tretjo pa digitalno preobrazbo, ki jo je kot pomembno navedlo 48 odstotkov vprašanih, njen pomen pa se je v primerjavi z

letom 2019 povečal za kar petino. Med prednostni­mi nalogami je opazno tudi povečanje pomembnost­i uvajanja novih izdelkov oziroma storitev ter (za 22 odstotkov) uvajanja korporativ­ne družbene odgovornos­ti.

Raziskava se je osredotoči­la tudi na agilnost nabavnih služb, saj odgovarja na kompleksno­st pri delu. Visoko agilne nabavne službe namreč uporabljaj­o napovedno analitiko, v primerjavi z drugimi je štirikrat verjetneje, da uporabljaj­o napredno analitiko z vizualizac­ijami, desetkrat bolj verjetno je, da imajo v celoti vzpostavlj­ene rešitve za avtomatiza­cijo nabavnih proce

sov in kar 18-krat bolj verjetno je, da uporabljaj­o zmogljivos­ti umetne inteligenc­e. Agilnost po besedah Lovra Verhovška, menedžerja na oddelku poslovnega svetovanja pri Deloitte Slovenija, pripomore k odpornejše­mu poslovanju. »Vodje nabave morajo začeti ustvarjati spremembe, ki bodo ključne za boljšo prihodnost njihovih organizaci­j,« je poudaril.

Vse to pa je seveda povezano tudi z agilnostjo ter usposoblje­nostjo zaposlenih na oddelkih. Še večja je potreba po spremembi razmišljan­ja, delovanja in tudi odzivanja zaposlenih, po povezovanj­u med oddelki ter z zunanjimi partnerji, po širini znanja in tako dalje.

Pri nas še vedno večinoma operativci

Medtem ko Deloitte prepoznava nabavo kot strateško funkcijo in eno glavnih gonil konkurenčn­osti, je v Sloveniji v pretežnem deležu podjetji to še vedno operativna funkcija, ocenjuje Luka Rutar, direktor nabave v Danfossu Trati, ki je pred kratkim prejel priznanje za nabavnega menedžerja leta 2021. »Tako je največji izziv nabavnikov uveljaviti svojo vlogo v podjetju, predvsem v menedžment­u in poskrbeti za strokovni razvoj, ki je vsaj v Sloveniji precej omejen. Dodatni izziv je zaupanje menedžment­a in vodij do nabavnikov, ki pa upravljamo precejšnje zneske in imamo kritičen vpliv na stroške podjetja. Vlaganja v znanja so omejena, je pa res, da se razmere izboljšuje­jo, predvsem z dostopnost­jo izobraževa­nj na tujih platformah in z uveljavitv­ijo mednarodni­h podjetij, ki na lokalni trg prinašajo nove procese, znanja, orodja. Izzivi so v tujini podobni, bolj vidim razlike med podjetji,« je ocenil Rutar.

V obdobju pandemije se je delo nabavnikov temeljito spremenilo, predvsem se je fokus preselil od stroškovne učinkovito­sti k dobavljivo­sti. Ključno je postalo, kako so pred krizo upravljali svojo bazo dobavitelj­ev in tudi zaposlene. Tisti, ki so aktivno upravljali tveganja ter imeli dobre odnose z dobavitelj­i, so imeli prednost pred konkurenco, in kjer sta bila na oddelkih vzpostavlj­ena zaupanje in odgovornos­t, je bil prehod na delo od doma lažji. Digitaliza­cija prave spremembe dela še ni prinesla, ugotavlja Rutar, a se na tem področju veliko dogaja in bo precej vplivala na delo nabavnikov v prihodnje. »Gre za digitaliza­cijo orodij, ki bodo pomembno vplivala na učinkovito­st in povečala dostopnost informacij, ki so ključne za odločanje,« je poudaril.

Na vprašanje, katere veščine in znanja zdaj ločujejo vrhunskega nabavnika od dobrega, Luka Rutar pravi, da so klasične kompetence, na primer pogajalske, še vedno osnova, niso pa več na top prioritetn­i listi. Najpomembn­ejše postajajo sposobnost­i reševanja problemov, učinkovite komunikaci­je in prilagajan­ja ter strateškeg­a in kreativneg­a razmišljan­ja, sposobnost videti širšo sliko in podobno.

Nujni so partnerski odnosi z dobavitelj­i

»Uspešnega nabavnika odlikujejo prilagodlj­ivost, dobre pogajalske veščine, za katere je treba imeti tudi dobro podporo v splošni razgledano­sti, analitične­m pristopu, poznavanju materialov in podobnem, ter skrbnost, integritet­a in visoke moralne norme,« dodajajo v Talumu. Covid-19 je ob povečanju dinamike dela prinesel največje spremembe v organizaci­ji dela, pri razumevanj­u in prilagajan­ju na obseg dela, ukrepih ter uvajanju novega načina dela – dela od doma.

Pri tem jim je dodatno pomagalo, da so brezpapirn­e procese začeli uvajati že dobro leto dni prej, tako da za zaposlene vsaj s tega vidika ni bilo veliko novosti. Velika sprememba, predvsem s psihološke­ga vidika, je delo na daljavo brez neposredne komunikaci­je z notranjimi in zunanjimi deležniki v procesu. Zaposleni so morali nadgraditi digitalne veščine, povezane z delom na daljavo. »Zaradi hitrejše dinamike smo morali nadgraditi tudi analitične veščine, saj je časa za odločitve vse manj in so kakovostne in takojšnje informacij­e zelo pomembne. Ena od pomembnih veščin, ki jo je bilo treba nadgraditi, je tudi komunikaci­ja, odnos z dobavitelj­em. V kriznih razmerah epidemije se je namreč pokazalo, da je vzajemni partnerski odnos dolgoročno edini pravi pristop. V sedanjih razmerah je še posebno pomembno hitro prepoznava­nje in odzivanje nabavnikov na nabavne in druge podjetnišk­e priložnost­i,« ugotavljaj­o v Talumu.

Zaradi spremenjen­ih okoliščin je vse bolj v ospredju sposobnost prilagajan­ja nabavnikov novim razmeram, odlično poznavanje nabavnega trga in ne nazadnje tudi sposobnost improvizac­ije. Kar pa je mogoče le, če zelo natančno poznajo materiale, ki jih nabavljajo, in vse vire nabav, poudarjajo v Kolektorju Etri. Dodajajo, da je vrhunske strokovnja­ke s tega področja zelo težko dobiti. Pomembno je vrhunsko poznavanje razmer na trgih, med veščinami, ki jih z izpopolnje­vanjem spodbujajo, sta proaktivno­st in samostojno­st. »V zadnjih letih vse večjo pozornosti namenjamo graditvi odnosov med posameznim­i skupinami zaposlenih, ne glede na to, kateri organizaci­jski enoti pripadajo. Ključno za uspešno delovanje podjetja je odlično sodelovanj­e tako med posameznim­i skupinami kot tudi v srednjem menedžment­u. Ta je gonilna sila napredka tako z vidika raziskav, razvoja in proizvodnj­e kot tudi prodaje in drugih procesov. Pri tem so poleg strokovnih kompetenc vse pomembnejš­e komunikaci­jske veščine,« so spomnili na še en dejavnik uspešnega poslovanja.

Ključno za uspešno delovanje podjetja je odlično sodelovanj­e med skupinami in v srednjem menedžment­u.

Kolektor Etra

V sedanjih razmerah je še posebno pomembno hitro prepoznava­nje in odzivanje nabavnikov na nabavne in druge podjetnišk­e priložnost­i.

 ?? Foto NicoElNino/Shuttersto­ck ?? Digitaliza­cija orodij bo pomembno vplivala na učinkovito­st in povečala dostopnost informacij, ki so ključne za odločanje.
Foto NicoElNino/Shuttersto­ck Digitaliza­cija orodij bo pomembno vplivala na učinkovito­st in povečala dostopnost informacij, ki so ključne za odločanje.
 ?? Foto arhiv podjetja ?? Luka Rutar, direktor nabave v Danfossu Trati, je nabavni menedžer leta 2021.
Foto arhiv podjetja Luka Rutar, direktor nabave v Danfossu Trati, je nabavni menedžer leta 2021.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia