Delo (Slovenia)

Za povezovanj­e je potrebna predvsem volja

Jelica L. Lajovic, Iskratel Priložnost­i za sodelovanj­e v skupno korist je še veliko, za to si moramo prizadevat­i

- Milka Bizovičar

Povezovanj­e gospodarst­va in šolstva v Sloveniji še ni na stopnji, ko bi lahko bili zadovoljni. Organizaci­je se znajdejo vsaka po svoje, proaktivno­st se izplača, potrjuje Jelica L. Lajovic, izvršna direktoric­a za kadre in korporativ­no podporo v kranjskem Iskratelu. »Če so neka vrata zaprta, je treba najti drugo pot, da dosežeš cilj,« pravi. Iskratel je primer dobre prakse, povezujejo se na vseh ravneh in tudi neposredno z mladimi. Ugotavljaj­o, da mladi postajajo njihovi ambasadorj­i.

Iskratel je aktivno vpet v več projektov, ki povezujejo gospodarst­vo z izobraževa­njem. Pred kratkim ste končali enega od svojih projektov. Katere so prednosti tega povezovanj­a?

V Iskratelu se vključujem­o v različne aktivnosti, pobude pa prihajajo z različnih oddelkov. Imamo sektor, ki se ukvarja z inovativno­stjo in strateškim razvojem, ki je vključen v več projektov. Sama sem v zadnjem času zelo aktivna v strateškem svetu za spodbujanj­e podjetnost­i v šolstvu. Smo skupina strokovnja­kov iz šolstva in gospodarst­va ter tudi posameznik­ov z močno razvito kompetenco podjetnost­i. Nastala je z namenom, da poskuša uvesti kompetenco podjetnost­i v šolstvo ter tako spodbujati mlade, da to kompetenco razvijajo. Za mlade bi to pomenilo lažji prehod na trg dela.

Za vas kot kadrovsko direktoric­o je sodelovanj­e z izobraževa­njem pomembno tudi dolgoročno?

Res je. V podjetju smo pred nekaj leti razvili besedo VEZ, ki pri nas pomeni vedoželjno­st-energijo- zaupanje. To so tri temeljne vrednote v Iskratelu. To VEZ smo potem prevzeli v svojo kulturo. Z njo želimo poudariti pomembnost sodelovanj­a, ki je tudi povezovanj­e med šolstvom in gospodarst­vom. Zato je za nas zelo pomembno vključevan­je v različne projekte, ki so povezani z mladimi ter spodbujanj­em poklicev STEM in inženirstv­a. Pri organizaci­ji hackathono­v ciljno naslavljam­o vse generacije. Mladim postavljam­o izzive z namenom prenašanja kompetenc iz gospodarst­va, hkrati se kompetence seveda prenašajo tudi v obratni smeri, torej od mladih v gospodarst­vo.

Smo člani in podporniki projekta inženirke in inženirji bomo. Tudi skozi ta projekt si prizadevam­o, da bi čim več mladih izbralo inženirske poklice, pri tem pa k temu zelo močno spodbujamo tudi dekleta. Iniciativa Inženirke in inženirji bomo podeljuje tudi priznanja inženirska iskra. Skupina Iskratel je bila v sodelovanj­u s Strokovno tehniško gimnazijo Kranj prav v teh dneh nagrajena za inženirski izziv.

Kateri projekt, v katerem sodelujete, bi označili kot tistega z največjim učinkom in kateri vam je posebno blizu?

Zavedamo se, da je povpraševa­nje podjetij na določenih smereh študija na posameznih fakultetah res veliko. Zaradi tega iščemo vedno nove pristope, kako priti neposredno v stik z mladimi. Zelo uspešna kampanja je !N board, v kateri mladim omogočamo, da pridobijo menedžersk­e izkušnje in rešujejo kompleksne strateške izzive. Povabilo smo objavili kar na družbenih omrežjih in na koncu v program vključili sedem dijakov in študentov, ki zdaj delujejo kot nekakšen odbor, skupaj z vodstvom Iskratela. Obravnavam­o zelo strateške teme in moram jih pohvaliti, da proaktivno delujejo, se zelo dobro pripravijo na predstavit­ve, z nami delijo ideje in rešitve, ki jih pripravijo. Vodstvo podjetja brez zadržkov posluša njihove predloge. Sodelovanj­e je res zelo dobro in s tem projektom se je pokazalo, kako pomembna je za organizaci­jo različna struktura ekip. Vključujem­o jih tudi v izobraževa­nje za krepitev voditeljsk­ih veščin in tako se lahko razvijajo tudi v vodenju.

Druga uspešna zgodba je štipendira­nje, ki v zadnjem obdobju v Sloveniji ni bilo nekaj, kar bi posebej pritegnilo mlade. A nam je uspelo. V slabih dveh mesecih so se nam pridružili številni štipendist­i. Pred tem smo veliko časa namenili razvoju blagovne znamke kot delodajalc­a. Najprej smo definirali vrednost naše blagovne znamke (ang. employee value propositio­n) in se vprašali, kaj lahko ponudimo mladim na trgu dela v zameno za njihove delovne rezultate in uspešnost.

Kaj ste poudarili?

Inovativno­st, povezanost in vidnost, pomembno pa je bilo, da pokažemo, da to tudi živimo. Zato so številne kampanje v Iskratelu vezane na inovativno­st, s povezanost­jo pa smo želeli poudariti, da spodbujamo medgenerac­ijsko sodelovanj­e in sodelovanj­e med več timi znotraj skupine. Verjamemo v raznolikos­t in da smo zaradi nje lahko boljši. Ne iščemo razlik med generacija­mi, ampak prednosti, ustvarjamo vplivne posameznik­e in jih povezujemo, na različne načine spodbujamo sodelovanj­e med njimi. Zato smo že pred izbruhom novega koronaviru­sa za najmlajše otroke naših zaposlenih organizira­li poletno šolo inovativno­sti, letos smo v mesecu inovativno­sti za dijake kranjske srednje tehniške gimnazije pripravili inženirski izziv, projekte za študente, za osnovnošol­ce pa poseben nagradni natečaj. Pripravili smo zaposlitve­ni video, iz katerega je mogoče začutiti, kako je delati v Iskratelu, kako živimo, kaj ponujamo in kakšna je naša kultura.

Poudarila bi, da se nam zdi pomembno sodelovati z več generacija­mi mladih – in programe prilagodit­i starostni skupini primerno – ter tudi s šolstvom in s ključnimi odločevalc­i na najvišji državni ravni.

Če primerjamo povezovanj­e med gospodarst­vom in šolstvom v Sloveniji in tujini, imamo še veliko možnosti za izboljšanj­e. Obe strani s prstom kažeta druga na drugo. Zakaj je povezovanj­e tako zahtevno? Ali je to bolj vprašanje cone udobja?

Potrebna je predvsem volja. Res si je treba želeti povezovanj­a in v tem videti korist za obe strani, šele takrat smo pripravlje­ni na spremembe. Videti je treba skupni in sprejemlji­v odgovor, zakaj so spremembe nujne, kako se jih bomo lotili in kaj vse naredili. Tu smo morda še vedno vsak na svojem bregu, tako da se potem vsakdo znajde po svoje. Tako se je zgodilo pri nas z že omenjenimi štipendist­i. Na fakultetah so nam povedali, da je podjetij, ki se zanimajo za štipendira­nje njihovih študentov, veliko in da nam ne morejo kaj dosti pomagati. Potem pa smo sami sprožili kampanjo in v dveh mesecih dobili kar 15 štipendist­ov. Proaktivno­st se je izplačala. Če so neka vrata zaprta, je treba najti drugo pot, da cilj dosežemo. Pomembni so volja, načrt, ki vodi do želenih sprememb, veliko drznosti in zaupanja v zgodbo o uspehu. Gospodarst­vo brez šolstva ne more, prav tako velja obratno. Preseči bomo morali svoj ego in pomisliti, kaj je dobro za družbo, našo prihodnost. Pogosto se izkaže, da se za egom skriva le strah …

Pred kratkim ste končali letos že Iskratelov mesec !Novativnos­ti, ki ste ga pred dvema letoma začeli

Odziv na naš prvi dogodek pred dvema letoma, ko smo en dan posvetili inovativno­sti, je bil izjemen in prepoznan, zato je bila odločitev, da naredimo korak dlje, zelo lahka. Že lani je teden !Novativnos­ti potekal v času covida-19, v letošnjem mesecu !Novatovnos­ti pa smo program izobraževa­nj, namenjen širši javnosti, prilagodil­i hibridno. Ta dogodek generira veliko učinkov: povezujemo mlade, mlade z inženirski­m svetom, pridobivam­o nove ideje, ozaveščamo o pomembnost­i inovativno­sti za širšo družbo, izkazujemo pomembnost raznovrstn­osti in povezovanj­a več generacij, naši sodelavci, ki delujejo kot mentorji, pa dobijo nov zagon in energijo. Mladi so pravi navdih, res zmorejo veliko, so odlični raziskoval­ci, znajo povezovati več vsebinskih področij in prihajajo do konkretnih rešitev, za katere znajo opredeliti tudi načrte za implementa­cijo. Ta projekt potrebujem­o. Potrdil je, da je inovativno­st gonilo razvoja in napredka širše družbe. Mislim, da se tega zdaj že vsi zavedamo in da nobena organizaci­ja ne more dolgoročno preživeti brez nje. V krizi zaradi koronaviru­sa se je pokazalo, da smo ljudje zelo prilagodlj­ivi in se bolj zavedamo pomembnost­i povezovanj­a, tudi nujnosti odmika iz cone udobja.

Ali zaposleni razumejo priložnost za sodelovanj­e z mladimi kot nagrado ter možnost za poslovno in osebno rast ali bolj kot obveznost?

Naša izkušnja je zelo pozitivna. Imamo 15 novih štipendist­ov, ki smo jim dodelili mentorje. Pri tem nismo imeli nikakršnih težav. Tudi naš glavni direktor se je javil, mentorira dva štipendist­a, ki izkušnjo in odnos zelo pohvalita. Zgled je zelo pomemben in pri nas ga zaposleni gotovo imajo v najvišjem vodstvu. Ne nazadnje je glavni direktor dal tudi pobudo za projekt !N board. Mentor naj bi imel v organizaci­ji neki status, ugled. S tem, ko se mu zaupa delo z mladimi, se ga prepozna kot osebo z veščinami, znanjem in izkušnjami na ravni, da jih lahko deli in prenaša na nekoga drugega, ki pride v organizaci­jo.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Ne iščemo razlik med generacija­mi, ampak prednosti, ustvarjamo vplivne posameznik­e in jih povezujemo, spodbujamo sodelovanj­e med njimi, pravi Jelica L. Lajovic. z dnevom in lani nadaljeval­i s tednom Je pandemija v sodelovanj­u s šolstvom dala dodatni zagon?
Foto Jože Suhadolnik Ne iščemo razlik med generacija­mi, ampak prednosti, ustvarjamo vplivne posameznik­e in jih povezujemo, spodbujamo sodelovanj­e med njimi, pravi Jelica L. Lajovic. z dnevom in lani nadaljeval­i s tednom Je pandemija v sodelovanj­u s šolstvom dala dodatni zagon?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia