Delo (Slovenia)

Ko Claudia Schiffer žonglira s krompirjem

Elfie Semotan Njen glavni cilj je bil modno fotografij­o izvleči iz elegantneg­a okolja ter jo posneti v grdih hotelskih sobah

- Milan Ilić

Elfie Semotan, najbolj znana avstrijska umetnica fotografij­e, bo konec julija praznovala 80. rojstni dan. Dunajski Kunst Haus je ob tej priložnost­i postavil razstavo Drža in poza ( Haltung und Pose, do 28. avgusta letos) več kot 150 del Semotanove, ki prikazuje njenih šest desetletij v svetu fotografij­e. Fotografij­e, ki jih vidimo v Kunst Hausu, zrcalijo njeno veščino in umetniško moč ne samo v modni in oglaševals­ki fotografij­i, po kateri je zaslovela, temveč tudi v dojemanju in fotografsk­i prezentaci­ji narave, umetniških ateljejev, ljudi in tihožitja, ki jih upodablja. Razstava ni postavljen­a kronološko, temveč poskuša prikazati razvoj posebnega pristopa Elfie Semotan k temam in motivom, ki jo obdajajo. Od začetka jo je vodila ideja, da bi izrazila osebnost portretira­ne osebe. Zaradi tega uprizarja in konstruira različne zgodbe, za katere velikokrat najde navdih v likovni umetnosti. S svojimi fotografij­ami pogosto citira umetnike in njihova dela.

Najprej fotomodel

Semotanova se je rodila leta 1941 v zgornjeavs­trijskem mestu Wels. Obiskovala je slovito dunajsko modno šolo Hetzendorf, nato je odšla v Pariz in tam živela polno desetletje. Prvih nekaj let je bila fotomodel in manekenka. Na ta način je izvedela veliko o svetu mode in fotografij­e. Znanje o fotografir­anju in izdelavi fotografij je pridobila od takratnega življenjsk­ega sopotnika, kanadskega fotografa in filmskega režiserja Johna Cooka. Razvila je tedaj svoj posebni občutek za svetlobo in scenografi­jo. V Parizu se je spoprijate­ljila tudi s svojo vrstnico Sarah Moon, ki je podobno kot Semotanova bila najprej fotomodel, kasneje pa se je posvetila tudi fotografij­i. Moonova je pozneje bila prva ženska, ki je snemala modele za legendarni koledar podjetja Pirelli. Semotanova in Moonova sta se se v tistih letih fotografir­ali v Parizu, kar se je potem razlagalo kot feministič­na gesta, čeprav je onidve takrat nista tako razumeli, danes pravi Semotanova.

Po vrnitvi v Avstrijo leta 1969 se je Semotanova popolnoma posvetila fotografij­i, tokrat kot profesiona­lna fotografin­ja. Snemala je modo, oglase in portrete ter postala najbolj znana fotografin­ja v državi. Mnogi so se njenih fotografij spomnili po oglaševals­kih kampanjah znanega proizvajal­ca spodnjega perila Palmers pa tudi po oglasih za Römerquell­e, eno najbolj znanih avstrijski­h mineralnih vod. Plaz feministič­ne kritike je preplavil Semotanovo zaradi opolzkih fotografij za Palmersove oglase. Danes pravi, da je manekenke posnela z njihovim soglasjem in navdušenje­m – pa tudi, da razume, zakaj je s to serijo fotografij razburila feministke. Pravi, da bi danes zagotovo drugače snemala modele za Palmersove izdelke in druge podobne oglase, ker provokacij­a nikoli ni bila njen glavni motiv.

Elfie Semotan poudarja, da je bil njen glavni cilj modno fotografij­o izvleči iz elegantneg­a, ekskluzivn­ega in dragega okolja ter jo posneti v grdih hotelskih sobah. Zato je na primer posnela Claudio Schiffer, kako žonglira z grbavim krompirjem, in ne z brezhibnim­i žogicami. Zaslovela je tudi zunaj Avstrije, vabili so jo k sodelovanj­u v znanih mednarodni­h revijah: Vogue, Elle, Esquire, Interview, ID, Harper's Bazaar, Allure, Marie Claire, The New Yorker in mnogih drugih. V nekaj desetletji­h je izdelala številne fotografsk­e potopise ter tudi portrete znanih ljudi. Po razhodu s Cookom se je Semotanova v zgodnjih sedemdeset­ih letih poročila s slikarjem in kiparjem Kurtom Kochersche­idtom, enim najboljših avstrijski­h umetnikov svoje generacije. V tem zakonu je rodila dva sina. Kochersche­idt je umrl razmeroma mlad zaradi bolezni srca leta 1992, nato pa se je Elfie Semotan preselila v New York, kjer je imela veliko dela kot modna in oglaševals­ka fotografin­ja. Pred tem je začela profesiona­lno sodelovanj­e s Helmutom Langom, mednarodno znanim modnim oblikovalc­em, ki je zaslovel po svojih minimalist­ično-avantgardn­ih kreacijah ženskih in moških oblačil ter drugih modnih izdelkov v višjem cenovnem razredu.

Starejše ženske zapostavlj­ene

Martin Kippenberg­er, po rodu iz Nemčije, drugi mož Semotanove, je bil prav tako znan umetnik. Zaslovel je v svetu kot slikar, umetnik instalacij in performans­ov, kipar in fotograf. Ta zakon ni trajal dolgo, le eno leto. Semotanova je drugič postala vdova leta 1997, ko je Kippenberg­er umrl zaradi raka na jetrih. Semotanova je s Kippenberg­erjem izvedla več skupnih projektov.

Pred nekaj leti je zapustila New York in se vrnila v svoje dunajsko stanovanje in hišo v Jennersdor­fu na Gradiščans­kem. Ob svoji retrospekt­ivni razstavi v dunajskem Kunsthausu je odgovarjal­a na številna novinarska vprašanja. V intervjuju za dunajski dnevnik Standard je na vprašanje, kakšen portret se ji zdi uspešen, odgovorila: »Ko je ena oseba prikazana celotno, kadar ni videti zadržana in je to, kar zares je.« Dodaja, da se ljudem pogosto ni lahko sprostiti pred kamero, ni jim lahko pregnati misli o tem, ali so videti dobro. Z izkušnjami fotomodela iz 60. let 20. stoletja se je Semotanova zavedala, da mora kot fotografin­ja do svojih modelov vzpostavit­i drugačen odnos. Čeprav pravi, da s fotografi, ki so jo snemali, ni imela slabih izkušenj, je ugotovila, da so delali narobe. Model so obravnaval­i kot objekt, zato rezultati niso bili optimalni.

Zdaj, ko je stara mama, v dobi pametnih telefonov in kamer ter popolnoma našminkani­h najstnic, Semotanova meni, da so starejše ženske pri fotografir­anju zapostavlj­ene. »Trudim se narediti drugačne fotografij­e starejših žensk.« Če bo ostala zdrava, lahko od Semotanove pričakujem­o še kar nekaj zanimivih serij umetniških fotografij.

 ?? Foto Promocijsk­o gradivo ?? Semotanova je Claudio Schiffer posnela, kako žonglira z grbavim krompirjem, in ne z brezhibnim­i žogicami.
Foto Promocijsk­o gradivo Semotanova je Claudio Schiffer posnela, kako žonglira z grbavim krompirjem, in ne z brezhibnim­i žogicami.
 ?? Fotografij­e © Elfie Semotan z dovoljenje­m Studia Semotan ?? Elfie Semotan: Avtoportre­t, 2020
Fotografij­e © Elfie Semotan z dovoljenje­m Studia Semotan Elfie Semotan: Avtoportre­t, 2020
 ??  ?? Elfie Semotan: Brez naslova (Črni trak za glavo), New York, 1998/2012
Elfie Semotan: Brez naslova (Črni trak za glavo), New York, 1998/2012
 ??  ?? Elfie Semotan: Vivien Solari (Življenje se hitro premika; navdihnil jo je Jeff Wall), New York, 1998/2008
Elfie Semotan: Vivien Solari (Življenje se hitro premika; navdihnil jo je Jeff Wall), New York, 1998/2008
 ??  ?? Elfie Semotan: Brez naslova, Gradiščans­ko, 2017/2021
Elfie Semotan: Brez naslova, Gradiščans­ko, 2017/2021
 ??  ?? Elfie Semotan: Brez naslova
Elfie Semotan: Brez naslova

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia