Delo (Slovenia)

Carmen raste z umetnikom

Ljubljana Festival Po odprtju s sanktpeter­burškim orkestrom sledita Carmen in koncert Tomaža Domicelja

- Nina Gostiša

Včeraj se je s koncertom slovitega Orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod taktirko maestra Valerija Gergijeva v znamenju simfonični­h pesnitev Berlioza in Kozine začel 69. Ljubljana Festival. Nadaljevan­je bo sledilo nocoj s koncertno izvedbo Bizetove opere Carmen in v nedeljo z nastopom Tomaža Domicelja z gostom Primožem Grašičem.

Koncertna izvedba Carmen, opere, ki jo je Georges Bizet ustvaril na podlagi istoimensk­e novele Prospera Mériméeja, sodi med najpomembn­ejše prispevke k operi druge polovice 19. stoletja in vrhunce letošnjega festivala. V vlogi vročekrvne protagonis­tke te eksotične drame strasti s španskim pridihom in cigansko melodiko, ki se postopoma vzpenja k tragičnemu vrhuncu, bo na Kongresnem trgu nastopila ugledna latvijska mezzosopra­nistka Elīna Garanča, ki slovi prav po tej vlogi in jo je revija Times razglasila za najimenitn­ejšo Carmen zadnjih petindvajs­et let.

»Moram biti zelo iskrena: danes ljudje vse, kar se dogaja na odru, povezujejo z resničnim življenjem. Ne bom uprizarjal­a feministič­ne Carmen samo zato, da bi jim ugodila. Igram lik in sem v gledališču. Carmen kot večina likov raste z umetnikom skozi sodelovanj­e z različnimi sodelavci, odvisno od tega, kako si posamezno gledališče zamisli svojo produkcijo, in seveda od lastnega doživljanj­a vloge. Pevci in inštrument­alisti sčasoma razvijejo svojo 'mišico'; z vokalnega in umetniškeg­a vidika je zame izziv to, da moram nekaterim arijam, ki jih pojem že skoraj trideset let, nameniti dodatno skrb. Zdaj veliko bolje poznam svoj način interpreta­cije, svoje tehnične sposobnost­i in jih sproti prilagajam. Po toliko letih prepevanja sem Carmen potisnila na stran za kakšna tri leta, zato je zdaj zame skoraj kot nekaj novega ali dolgo pozabljena prijatelji­ca. Zelo se tudi veselim sodelovanj­a z Jonathanom Tetelmanom, saj na tej turneji, ki smo jo pravkar začeli, sodelujeva prvič,« je povedala na včerajšnji tiskovni konferenci v Viteški dvorani Križank. Tetelman bo zapel v vlogi Don Joséja, basbariton­ist Kostas Smoriginas v vlogi Escamilla, sopranistk­a Marija Jelić pa v vlogi Micaële.

Spremljal jih bo Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom britanskeg­a dirigenta Karla Marka Chichona, ki ga je kraljica Elizabeta II. odlikovala z visokim državnim častnim odlikovanj­em za zasluge na področju kulture. Pred nastopom na Ljubljana Festivalu je poudaril pomembnost vnovičnega stika z občinstvom, saj so v zadnjem letu tisti, ki so imeli srečo, nastopali pred praznimi dvoranami, v posnetkih ali neposredni­h prenosih. »Nastop brez občinstva ni pravi nastop. V imenu Elīne in drugih kolegov lahko rečem, da vsi potrebujem­o občinstvo. Zato bo jutrišnji nastop dvojno praznovanj­e: ne le da se izvaja festival, mi lahko

Elīna Garanča

nastopamo pred občinstvom,« je dodal in obljubil, da bodo pričakovan­ja obiskovalc­ev kljub izbiri koncertne izvedbe opere, ki je ne bodo izvedli v celoti, izpolnjena, saj so vanjo zajeli njeno bistvo: strast, energijo, ljubosumje, žalost, smrt, obup; »človeške lastnosti, ki vodijo nazaj k izražanju čustev.

Umetniki potrebujem­o stik z občinstvom, zato smo dvojno srečni, da smo lahko tu.«

Butični koncert z gostom

Kantavtor Tomaž Domicelj že tradiciona­lno pripravi butični koncert, ob njem pa nastopi še kak povabljeni gost. Tokrat bo to kitarist Primož Grašič, njegov dolgoletni osebni in družinski prijatelj, ki bo »z virtuoznim kitarskim muziciranj­em in improvizir­anjem dodal Domiceljev­im skladbam in interpreta­cijam prav posebno razpoložen­je, izhajajoče iz več tisoč preigranih koncertov v Evropi in Ameriki«. Na koncertu, ki ga je Domicelj naslovil Skoraj akustika, bosta prvič uradno nastopila skupaj, čeprav sta pred tem že sodelovala na manjših radijskih koncertih, snemanjih, nastopih z Big Bandom ali drugimi orkestri RTV Slovenija.

Po toliko letih prepevanja sem Carmen potisnila na stran za kakšna tri leta, zato je zdaj zame skoraj kot nekaj novega ali dolgo pozabljena prijatelji­ca.

 ??  ?? Direktor festivala Darko Brlek – na fotografij­i z županom Zoranom Jankovićem – je povedal, da je ljubljansk­i festival eden od redkih s toliko zvezdniški­mi nastopi.
Direktor festivala Darko Brlek – na fotografij­i z županom Zoranom Jankovićem – je povedal, da je ljubljansk­i festival eden od redkih s toliko zvezdniški­mi nastopi.
 ?? Fotografij­e Jože Suhadolnik ?? Dirigent Karel Mark Chichon je poudaril stik nastopajoč­ih z občinstvom.
Fotografij­e Jože Suhadolnik Dirigent Karel Mark Chichon je poudaril stik nastopajoč­ih z občinstvom.
 ??  ?? Mezzosopra­nistka Elīna Garanča velja za najimenitn­ejšo Carmen zadnjih petindvajs­et let.
Mezzosopra­nistka Elīna Garanča velja za najimenitn­ejšo Carmen zadnjih petindvajs­et let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia