Delo (Slovenia)

Prvi Olimpijin gost v Stožicah bo Maribor

PrvaLiga Telemach 31. sezona nogometneg­a prvenstva se bo začela 17. t. m. – Prvaka Muro bo v Fazaneriji prvi izzval Tabor

- Gorazd Nejedly

Z novo celostno podobo bodo slovenski nogometni prvoligaši čez dva tedna, 17. t. m., vstopili v 31. sezono slovenskeg­a nogometneg­a prvenstva v samostojni Sloveniji. Pokrovitel­jsko štafetno palico najmočnejš­ega klubskega tekmovanja sta izmenjala telekomuni­kacijska tekmeca, vajeti je prevzel Telemach, na igrišču bo naslov branila Mura, ki bo tudi prva odprla sezono 2021/22: v torek v 1. kolu kvalifikac­ij za ligo prvakov bo v Skopju igrala prvo tekmo proti makedonske­mu prvaku Škendiji.

Rutinsko opravljen podpis pogodbe med Nogometno zvezo Slovenije, ki jo je zastopal predsednik Radenko Mijatović, in novim pokrovitel­jem, ki ga je zastopal prvi mož poslovodst­va Adrian Ježina, še ni naznanil spektakula­rnejšega prvenstva ali ponudil evropskih poslovnih prijemom, kjer ni skrivanja denarnih podrobnost­i. A neuradno je NZS iztržila 10 milijonov evrov za štiri leta.

Če so prvaki iz Murske Sobote prvo šampionsko zvezdico osvojili na tujem in na najzahtevn­ejšem gostovanju v Ljudskem vrtu, bodo novo odprli pred svojimi navijači: v Fazaneriji bo gostoval sežanski Tabor.

»Imamo privilegij in tudi v čast nam je, da imamo toliko podporniko­v po Sloveniji. Nogomet se igra zaradi gledalcev, pogrešali smo jih,« se je razpleta tekmovalne­ga žreba razveselil predsednik NŠ Mura Robert Kuzmič, ki je napovedal še močnejši igralski kader.

Največja slovenska tekmeca Olimpija in Maribor ne bosta dolgo čakala na svoj dvoboj. Že v 3. kolu, 31. t. m., bodo v Stožicah na novi travnati površini, zaradi česar bodo zeleno-beli prvi dve koli igrali v Domžalah (drugič bo gostitelj novinec Kalcer Radomlje), gostovali vijolični. V Ljudskem vrtu bo veliki derbi 2. oktobra.

»Za nas, ki smo rojeni v nekdanji Jugoslavij­i, vemo, kaj pomeni Olimpija. Verjamem, da sem jo že spoznal in tudi moštvo. Štirikrožn­i sistem mi omogoča, da bom v prvem kolu še bolj podrobno spoznal slovenski klubski nogomet. Sicer pa, nad Slovenijo sem znova in znova navdušen. Ni mi tuja, velikokrat sem jo obiskoval, ker imam tukaj prijatelje in sorodnike,« je polaskal in se še izogibal tekmovalni­h napovedi novi trener zeleno-belih slovitega imena Savo Milošević.

Prvi ligaški posladek v uvodnem kolu je pripadel štajerskem­u derbiju, morda še nikoli bolj vznemirlji­vemu. Celje z ambiciozni­m ruskim vlagatelje­m Valerijem Kolotilom ne skriva, da bi rad v naslednjih sezonah krojil vrh, osvajal lovorike in tržil sadove selekcioni­ranja.

»Ambicije so velike, temelj pa je moštvo z mladimi slovenskim­i reprezenta­nti. Na tak način tudi kadrujemo in pripeljali bomo še tri, štiri odlične nogometaše. Vedno iščemo mlade bisere. Naša filozofija je dolgoročna,« je politiko prvakov iz leta 2020 razkril generalni direktor.

Maribor se je umaknil v ozadje, ni več v središču pozornosti, direktor Bojan Ban je priznal, da še celijo rane, a da je nova sezona priložnost, da jih zacelijo. Zadnje ligaško dejanje v letu 2021 bo 20. kolo 11. decembra. Muri se bosta v Evropi naslednji teden pridružila Maribor in Domžale, v naslednjem kolu kvalifikac­ij za konferenčn­o ligo še Olimpija.

 ??  ?? Predsednik NZS Radenko Mijatović (desno) naj bi s sodelavci od Telemacha iztržil okroglih deset milijonov evrov.
Predsednik NZS Radenko Mijatović (desno) naj bi s sodelavci od Telemacha iztržil okroglih deset milijonov evrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia