Delo (Slovenia)

Aljaž je Japonca odpihnil z londonske trave

Wimbledon Bedene in Juvanova odlična tudi v 2. kolu in zdaj že nestrpno čakata veliki izziv ob koncu tedna

- Siniša Uroševič

O tem, da ima slovenski tenis ob polčasu leta 2021 kaj pokazati, ni nikakršneg­a dvoma. Najbolj seveda ostaja podčrtan imeniten dosežek Tamare Zidanšek z uvrstitvij­o v pariški polfinale, toda tudi na tretjem turnirju sezone za grand slam, kultnem Wimbledonu, bi se lahko iz slovenskeg­a zornega kota lahko zgodilo še marsikaj. Včerajšnji četrtek je bil namreč brezhiben: Aljaž Bedene in Kaja Juvan sta preskočila tudi svoji drugi oviri.

Uvod v 4. dan Wimbledona 2021 je že ponudil nastop vodilnega slovenskeg­a teniškega igralca in kdor se je malo obiral pri prihodu na tribune, prav veliko dvoboja ni videl. Bedene se je namreč predstavil v tako prepričlji­vi luči kot že dolgo ne, sploh pa ob spoznanju, da gre za tako pomemben in odmeven turnir, kot je ta na jugu britanske metropole. Odpihnil je japonskega tekmeca Jošihita Nišioko po uri in 23 minutah igre (6:1, 6:0, 6:2), po takšni predstavi pa postal še bolj samozavest­en pred nadaljevan­jem, v katerem ga čaka veliki italijansk­i up Matteo Berettini, zdaj že na 9. mestu član elitne svetovne deseterice.

Toda ne nazadnje je tudi Japonec kot 58. na lestvici ATP pred najboljšim Slovencem (64.), pa tega na igrišču še zdaleč ni bilo opaziti. Natančnost in zbranost 31-letnega Ljubljanča­na je bila za zgled, med tistimi podatki, ki so v analizi najbolj razkrivali premoč, je bilo vsekakor razmerje asov (8:1), dobljenih točk po 1. servisu (92:48) ter iger na tekmečev servis (7:0). »Pravzaprav je bil pristop k dvoboju podoben kot dan prej, ohranjal sem zbranost, bil natančen pri prvih servisih in forehandih. In dobro se zavedam, da bo podoben učinek treba ponoviti tudi proti Berettinij­u, ki me je pred dvema letoma v 1. kolu Wimbledona premagal,« nam je iz Londona sporočil Bedene po zmagi za uvrstitev v 3. kolo.

Korak naprej z novim trenerjem

Kaja Juvan? Tudi dvajsetlet­nica, naša najbolj obetavna igralka pri teh letih in zdaj 102. na lestvici WTA, je navdušila stroko in poznavalce na tribunah z drugo prepričlji­vo predstavo zapored. Tokrat je bila boljša od francoske znanke Clare Burel. Slednja jo je denimo oktobra ugnala v 2. kolu Roland-Garrosa in bila takrat po ducatu let prva najstnica z uvrstitvij­o med 32 na največjem teniškem turnirju v domovini. Toda letošnji Wimbledon je postregel s povsem drugačnim scenarijem in krepko boljšo Kajino predstavo, pri katerih je očitno opazna tudi posebna zagnanost pod vodstvom novega trenerja, Belgijca Philippa Dehaesa. Nekoč je že Darjo Kasatkino pripeljal s 40. mesta svetovne lestvice na 10., zdaj, po dobrih dveh mesecih sodelovanj­a, želi vidneje graditi zgodbo o uspehu tudi s Kajo Juvan.

In pred slednjo bo zdaj na vrsti izjemen izziv: ob prvem wimbledons­kem koncu tedna se bo pomerila z ameriško najstnico Coco Gauff. Igralki, ki je pri komaj 17 letih na 23. mestu teniških igralk na svetu, že dolgo napoveduje­jo vlogo naslednice sester Serene in Venus Williams ...

 ?? Foto Paul Childs/Reuters ?? Drugi nastop Aljaža Bedeneta v letošnjem Wimbledonu je bil prav bleščeč.
Foto Paul Childs/Reuters Drugi nastop Aljaža Bedeneta v letošnjem Wimbledonu je bil prav bleščeč.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia