Delo (Slovenia)

Delovno kosilo s čokoladno piko na i

Predsedova­nje svetu EU Slovenija trenutno ni samo predsedujo­ča, ampak tudi evropska gastronoms­ka regija

- Karina Cunder

Tole je jedilnik včerajšnje­ga delovnega kosila ob srečanju Vlade Republike Slovenije s kolegijem evropske komisije na Brdu pri Kranju: za predjed je bila pita z mlado špinačo, skuto s Poličarjev­e kmetije in črnimi tartufi, zraven so stregli chardonnay 2016 iz briške vinske kleti Movia. Glavna jed je na mizo prišla v obliki telečjega hrbta z medeno omako, mladega pečenega krompirja z zelišči ter karamelizi­ranim pastinakom in brokolijem.

Kuharski mojster z Michelinov­o zvezdico bo bdel nad gastronoms­ko ponudbo v Elegans hotelu Brdo, Vili Tartini, gradu Strmol in Vili Bled.

In še včerajšnja vinska spremljava: Duet letnik 2017, tudi iz Goriških brd, iz kleti Edija Simčiča. Za desert pa čokoladna tortica z malinovim sladoledom. Ker Slovenija trenutno ni samo predsedujo­ča, ampak tudi evropska gastronoms­ka regija, nas seveda zanima, kako bo s hrano na dogodkih, ki se bodo zvrstili v pol leta predsedova­nja.

Trideset kuharjev, tisoč obrokov

Za včerajšnji prvi dan predsedova­nja so v kuhinji Javnega gospodarsk­ega zavoda Protokolar­ne storitve RS – JGZ Brdo pripravili več kot tisoč obrokov, postreženi­h na raznih lokacijah, od zajtrkov do delovnega kosila in večernega sprejema, ki je bil v Vili Bled, navaja direktor zavoda Brdo Marjan Hribar. Ekipa, ki pripravlja hrano, šteje po njegovih besedah okrog trideset ljudi, glavni kuhar je Janez Šetina – ampak vseeno je prvo kuharsko ime za ta dogodek in tudi kasneje za gastronomi­jo, povezano s tem zavodom in njegovimi izpostavam­i, Tomaž Kavčič, gostilniča­r in chef Gostilne pri Lojzetu na Zemonu. Ob objavi tega sodelovanj­a so poudarili, da gre za prvo predsedova­nje katere koli države, pri katerem bo nad kulinariko bdel z Michelinov­o zvezdico nagrajeni kuhar.

Zakaj ravno on? »Tomaž Kavčič je dokazano eden največjih kuharskih mojstrov, sodeluje pa tudi s Slovensko turistično organizaci­jo že dvajset let. Pogovarjal­i smo se tudi z drugimi chefi, a smo se v razmišljan­ju najbolj ujeli z njim,« navaja Hribar. »Sodelovanj­e bo intenzivno; po pogodbi Tomaž Kavčič sodeluje na petdesetih glavnih dogodkih v okviru polletnega predsedova­nja, pogodba z njim pa je sicer podpisana za pet let,« pove sogovornik.

Spomnimo, kuharski mojster iz Vipave, ki je lani dobil tudi Michelinov­o zvezdico, ki si jo je zares želel, bo skupaj z zaposlenim­i bdel nad gastronoms­ko ponudbo tudi v novoodprte­m Elegans hotelu Brdo, Vili Tartini, gradu Strmol in Vili Bled.

Od Zdravljice do pametne stekleničk­e

Slovenija je za predsedova­nje pripravila tudi posebna protokolar­na darila. Kot so zapisali na spletni strani, ta odražajo izhodišča slovenskeg­a predsedova­nja in dejstvo, da je Slovenija letos evropska gastronoms­ka regija. Najvišje protokolar­no darilo – faksimile Zdravljice – bodo prejeli predsednic­e in predsednik­i držav in vlad ter institucij EU. Med darili visokim gostom so tudi rute in kravate ter manšetni gumbi z motivom panterja, pametna stekleničk­a Equa, ki s svetlobnim­i opomniki opozarja na redno pitje vode, udeleženci srečanj pa bodo dobili tudi različne gastronoms­ke pakete, ki jih bodo sestavljal­i pristni slovenski izdelki (med, tartufata, potica) in knjige s slovenskim­i tradiciona­lnimi recepti.

 ?? Foto Primož Predalič/Ukom ?? Za včerajšnji prvi dan predsedova­nja so v kuhinji JGZ Brdo pripravili več kot tisoč obrokov, postreženi­h na raznih lokacijah, od zajtrkov do delovnega kosila in večernega sprejema.
Foto Primož Predalič/Ukom Za včerajšnji prvi dan predsedova­nja so v kuhinji JGZ Brdo pripravili več kot tisoč obrokov, postreženi­h na raznih lokacijah, od zajtrkov do delovnega kosila in večernega sprejema.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia