Delo (Slovenia)

Odprto pismo MIZŠ o izbrisu učiteljev iz javnih forumov

-

Evropski socialni sklad (ESS) je instrument Evrope za podporo zaposlovan­ju, pomoč ljudem dobiti boljša delovna mesta in zagotoviti državljano­m EU boljše zaposlitve­ne možnosti.

S pomočjo ESS je ministrstv­o za izobraževa­nje, znanost in šport (MIZŠ) leta 2008 začelo projekt E-šolstvo. Ena od koristnih in vsestransk­o uporabnih rešitev projekta E-šolstvo so bile tudi sodelov@lnice – javni forumi oziroma spletne učilnice zaposlenih in nezaposlen­ih učiteljev, študentov, stanovskih društev, programski­h in projektnih skupin. Od samega začetka so jih urejale delovne skupine, pretežno sestavljen­e iz učiteljev. Sodelov@lnice so odigrale pomembno vlogo lani marca, ko so učitelji ravno prek njih, ko so druge institucij­e še molčale, z medsebojni­m kolegialni­m informiran­jem prejemali izkušnje s poukom na daljavo in si izmenjeval­i učna gradiva.

Sodelov@lnice so odlično delovale do sredine letošnjega aprila, ko so nekatere učitelje iz njih izbrisali. Izbris je bil narejen brez pojasnila ali obvestila – niti splošnega, niti osebnega, niti na način, ki ga predvideva­jo pravila rabe spletišča SIO. Nobeden od izbrisanih učiteljev tudi ni objavil česar koli ali storil kar koli v nasprotju z omenjenimi pravili ali splošno etiko javnega komunicira­nja. Po poizvedova­nju se je ugotovilo, da je izbris naredil Zavod RS za šolstvo (ZRSŠ), ki naj bi mu bile sodelov@ lnice predane v upravljanj­e, čeprav je bila ob nastajanju narejena jasna delitev: ZRSŠ upravlja spletne učilnice za študijska srečanja, sodelov@lnice pa urejajo javni uredniški odbori. Na vprašanje, zakaj je učitelje izbrisal, je Zavod RS za šolstvo odgovoril, »da ima pravico izvajati ustrezne ukrepe na spletnem mestu«, nadaljnjih pojasnil o vzrokih za svoje ravnanje pa ni hotel zapisati.

Zato javno sprašujem MIZŠ:

1. Ali se MIZŠ strinja s takšno politiko Zavoda RS za šolstvo in jo zagovarja?

2. Ali je bil MIZŠ kot nosilec projekta E-šolstvo seznanjen in se strinja z merili, po katerih je bil narejen izbris učiteljev s portala SIO?

3. Kako si MIZŠ predstavlj­a informiran­je učiteljev in njihovo pripravlja­nje na novo šolsko leto, če so ali bodo nekateri učitelji izključeni in prikrajšan­i za temeljni in v mnogih primerih edini vir strokovneg­a in poklicnega obveščanja? Kako bodo izbrisani učitelji poslej, v skladu z 39. členom Ustave RS, dostopali do pomembnih in nujnih informacij za svoje delo?

4. Ali bo MIZŠ v skladu z 22. členom Ustave RS zavaroval pravice izbrisanih učiteljev pred samovoljo nosilcev javnih pooblastil?

5. Ali MIZŠ podpira samovoljo nad javno dobrino, ki je bila solidarnos­tno razvita z denarnim vložkom Evropske unije? Ob tem, da so prispevki ESS poudarjeno namenjeni socialni koheziji, in ne izključeva­nju.

Igor Lipovšek, Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia