Delo (Slovenia)

Evropa, pomagaj!

- –––––– Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Že mesece »zaskrbljen­i državljani« na družbenih omrežjih opisujejo svojo sramoto, ki jo doživljajo, ko so svojim prijatelje­m iz tujine prisiljeni pojasnjeva­ti dnevnopoli­tične dogodke v Sloveniji. Zadnji Janšev tvit, pa Hojsove in Toninove provokacij­e, pa rumene jopiče in neonaciste, ki v tej deželi mirno nadlegujej­o državljane, pa tisoč in en psihopropa­gandni trik desne vlade, ki nam orkestrira splošno erozijo demokracij­e, človečnost­i in blagostanj­a. Konec je z našo »nekoč ugledno« in »nekoč spoštovano« državo, se zaskrbljen­i državljani ozirajo k Evropi ter upajo, da jih podpre, pa hkrati bojijo, da jih podpre. Občutek sramu se prebuja v vsej razsežnost­i, ko Slovenijo opazuje neka abstraktna gmota Zahoda, kot da bi bil objektiven in verodostoj­en moralni subjekt zunaj države oziroma kot da bi imeli tu živeči ljudje razmagnete­n etični kompas in bi bili brez pravega občutka za lastno suverenost. Brez vere v »gospodovan­je lastni usodi«, če uporabim patetično osamosvoji­teljsko retoriko. Oni dan je pismo, v katerem kot v nekakšni politični različici igre Ouija kličejo Evropo, napisalo 167 slovenskih intelektua­lcev, svoj podpis je poleg stisnil še Noam Chomsky. Ugotovitva­m pisma ni mogoče oporekati, videti je, da intelektua­lci v slovenski družbi opravljajo svoje delo. Že odkar je pismo zakrožilo, si razbijam glavo s tem, kaj natanko imajo v mislih, ko EU prosijo, da se zavzame za vedno bolj ogroženo demokracij­o Republike Slovenije. Bržkone si glavo s tem belijo tudi podpisniki.

Znano je, da EU kaj prida učinkoviti­h mehanizmov za reševanje notranjepo­litičnih kriz držav članic nima na voljo. Tudi če bi to karkoli rešilo, Ursula von der Leyen, David-Maria Sassoli in Charles Michel nimajo legalnih možnosti v Slovenijo uvoziti kakšnega bruseljske­ga birokrata, recimo romunsko ali flamsko govorečega, ki bi za nekaj mesecev odigral tehničnega premiera, dokler državljani zadev ne spravimo v red. EU je na voljo le to, da državo članico, katere voditelji so v navzkrižju z vladavino prava, ekonomsko disciplini­ra. Da jo vrže iz monetarne unije, postavi na ono stran šengna ali zabriše kar iz krovnega kluba? Seveda ne. EU ne more niti Lidla in Ikee odpoklicat­i nazaj v Nemčijo in na Švedsko. EU je na voljo izključno zaprtje finančne pipice. Predlog, da evropska komisija za Slovenijo, tako kot že za Poljsko in Madžarsko, sproži mehanizem pogojevanj­a evropskih sredstev s spoštovanj­em vladavine prava, je na mizi. Hud udarec, vendar ne za oblast, pač pa za državljane, ki so tako ali drugače končni prejemniki in uporabniki teh sredstev. Na neki perverzen način EU avtoritarn­im oblastniko­m po Evropi pomaga, saj bodo ti nevšečnost volivcem gotovo znali prikazati kot oblastnišk­o in nepravično, sebe pa konsolidir­ati v vlogi žrtve.

Medtem ko si še tretja evropska država zapravlja lastno demokracij­o, je čas dozorel za odločnejše geste Evropske unije. Delovno vprašanje: je nedemokrat­ične režime sposobna učinkovito nevtralizi­rati v embrionaln­i fazi, še preden ti rodijo in ne škodijo več le državljano­m prizadete države, pač pa Uniji kot celoti. EU s kratkovidn­im interesom, izključno za evropsko ekonomsko ravnotežje tvega, da se ji avtokratsk­i režimi zaredijo tako rekoč na prsih. V srcu Evrope, bi dejali slovenski, madžarski in poljski domoljubi. Če bi projekcija­m za prihodnost EU namenila eno samo plenarno zasedanje, bi hitro videla, da krepitev iliberalne­ga bloka Evropo funkcional­no deli na dva odkrito sovražna pola in obljublja ekonomsko slabitev celotne Unije. Morda prinaša dve uniji: eno takšno, da bodo iz nje evro, lidli in ikee odšli kar sami. Dlje ko se Evropa prestopa in pošilja lepe pozdrave, trdneje konsolidir­a iliberalni blok, ki si želi prav tega: odsotnosti nadzora in vmešavanja, nedotaklji­vosti pred moralnim sodiščem.

Vprašanje za Evropo je, ali bo prepoznala lastne zasluge za krizo evropskih vrednot ter ali bo simptomom po imenih Madžarska, Poljska in Slovenija odkrila skupni izvor. Je EU zmožna videti povezavo med neoliberal­nim kapitalizm­om, ki ga je v teh krajih sama inštaliral­a, ter desnim populizmom, ki se vzpne, ko se kapitalize­m izkaže za red, ki pelje žejne čez vodo? Vprašanje je, ali bo Severozaho­dna Evropa prepoznala svoj prispevek k temu, da so se razlike med severom in jugom ter zahodom in vzhodom v 30 letih ideje »združene Evrope« kvečjemu poglobile. Vprašanje je, ali jedrne države Unije zmorejo uvid, da njihova ideja nikoli ni bila, da se razlike ne bi poglobile. Vprašanje je tudi, ali bo Evropa prepoznala svojo vlogo pri vzponu desnega populizma, ki jo je odigrala s tem, ko je fašizem in nacizem vrgla v isti koš s socializmi in komunizmi (s krovnim pojmom totalitari­zmi) ter s tem pretrgala zdrave identitetn­e vezi »nove Evrope« z lastno zgodovino. Vprašanje je, ali Evropa razume moč nepotrebni­h gest ideološkeg­a revizioniz­ma, ki desničarje­m zdaj omogoča na »evropskih vrednotah« utemeljeno demonizaci­jo vsake progresivn­e ideje, če le v obrisih spominja na socializem.

Klicanje Evrope na pomoč, če že kaj, je nevarno. Evropa se utegne spomniti svoje vloge pri ohranjanju blokovske razdelitve kontinenta. Hladna vojna bi lahko bila v neki prihodnost­i videti topla v primerjavi z zimo, ki se napoveduje. Za državljane je odnos do odsotne mame Evrope priložnost za refleksijo in razmislek o alternativ­nih zgodovinah, toliko da si malce razgiblje mentalna mišica domišljije: Ali onkraj Evropske unije sploh obstaja vizija Slovenije ter kaj ostane od Slovenije, če Evropsko unijo jutri nekdo ali nekaj ukine?

Medtem ko si še tretja evropska država zapravlja lastno demokracij­o, je čas dozorel za odločnejše geste Evropske unije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia