Delo (Slovenia)

Po novem šovu stotica tudi v poljskem obroču

Košarka Slovenska reprezenta­nca je prekosila osmo zasedbo z zadnjega SP za 35 točk in se še za korak približala OI v Tokiu

- Eduardo Brozovič

Poljski košarkarji so bili bistveno zahtevnejš­a ovira za slovensko reprezenta­nco kot Angola, a niti za trenutek niso mogli ogroziti njene druge gladke zmage v kvalifikac­ijah za olimpijske igre. Po 13. uspehu v 14 soočenjih z osmo zasedbo z zadnjega svetovnega prvenstva bodo Luka Dončić in soigralci danes uživali v dnevu brez tekme, od sobote pa bo šlo v Kaunasu zares in brez popravnega izpita. V polfinalu proti Venezueli in, upajmo, v nedeljo še proti zmagovalcu dvoboja med Litvo in Poljsko.

»Tudi jaz uživam, ko gledam naše košarkarje. Gre za imenitno in nesebično druščino. Predvsem naš napad deluje zares dobro, saj ob Luki vsi igrajo bolje,« se je po odlično opravljene­m delu kar smejalo Sekuliću, ki verjetno ni pričakoval tako gladkega uspeha. Poljaki so si veliko obetali od dvoboja in v uvodnih minutah so potrdili, da imajo vse prej kot slabo moštvo. Po vodstvu z 21:18 pa so uvideli, da so delali račun brez krčmarja in ob polčasu niso mogli verjeti svojim očem. Dosegli so 46 točk, kar je zelo lepa strelska bera, in zadeli deset trojk s 56-odstotnim izkoristko­m metov, a zaostajali s 17 točkami razlike. Slovenski košarkarji so bili namreč precej bolj raznovrstn­i in učinkoviti z vseh položajev ter v uvodnih 20 minutah dosegli le eno točko manj (63) kot dan poprej proti Angoli.

Skupino 200 navijačev, ki je pripotoval­a v Litvo, da bi spodbujala evropske prvake, je seveda najbolj navduševal Dončić s 13 točkami in 7 asistencam­i do glavnega premora, izjemno zadovoljni pa so bili tudi v minutah, ko je eden od največjih zvezdnikov lige NBA dobil zaslužek počitek. V kolektivno, lahkotno in samozavest­no predstavo se je uspešno vključil tudi Klemen Prepelič, ki zaradi bolečin v vratu ni igral v sredo, saj se je tako kot vsi drugi po najboljših močeh posvetil svojim nalogam. Občudovanj­a vredna je že prelevitev Jake Blažiča v agresivneg­a spremljeva­lca tekmečevih organizato­rjev igre, a tudi drugi so opustili klubske navade in razvade v dobro izbrane vrste.

Peta najvišja zmaga

Sprva je bilo sicer na trenutke očitno, da so že kar prelahko poteptali nemočno Angolo in da bi se lahko proti boljšemu nasprotnem­u moštvu nekoliko bolj posvetili obrambi. Toda v tretji četrtini so prejeli le še 14 točk in v zadnji 17, sami pa so v drugih 20 minutah zmogli še 49 točk in pri končnih 35 točkah razlike proslavili peto najvišjo zmago na vseh dosedanjih uradnih tekmah. Najbolj prepričlji­ve je Slovenija dosegla proti

Moldaviji (+55 leta 1993), Angoli (+50, 2021), Irski (+48, 1992) in Kosovu (+45, 2016). Poljsko je pred tem ugnala z najvišjo prednostjo v kvalifikac­ijah za EP 2005, z 82:62 v Mariboru, kjer je v reprezenta­nci debitiral Saša Dončić, Lukov oče, a se ni vpisal med strelce.

Dončić mlajši je bil včeraj vnovič najmočnejš­e slovensko orožje z 18 točkami in 10 asistencam­i v 22 minutah igre, Prepelič jih je dodal 17 v 15 minutah, Gregor Hrovat 16, Mike Tobey pa je bil prvi skakalec tekme z 10 skoki. Po tem, ko se je celotna dvanajster­ica vpisala med strelce in izkazala z različnimi miniaturam­i, je bil Blažič upravičeno zadovoljen: »Na splošno smo igrali zelo dobro. Naša druga peterka je imenitno umirila tekmece, zato je bilo v nadaljevan­ju vsem lažje.

Imamo odlično moštveno kemijo in si zaupamo.«

Poljski selektor Mike Taylor je skrušeno priznal: »Slovenija je igrala z obilo energije. Pomemben dejavnik je bil skok, ki smo ga izgubili s 27:44 in prejeli veliko košev v nasprotnih napadih. Slovenija je precej več kot Luka Dončić. Ima veliko vrhunskih igralcev in odlično moštveno strukturo okoli fantastičn­ega košarkarja.«

• Slovenija je potrdila prvo mesto v svoji skupini, na vrsti je Venezuela.

• Po tem, ko je Angolcem nasula kar 118 točk, jih je Poljakom 112.

• Peta najvišja zmaga na uradnih tekmah je še okrepila samozavest.

 ?? Foto FIBA ?? Luka Dončić (v skoku) je bil visoka ovira za Poljake tudi v obrambi. Desno Zoran Dragić, levo Mike Tobey.
Foto FIBA Luka Dončić (v skoku) je bil visoka ovira za Poljake tudi v obrambi. Desno Zoran Dragić, levo Mike Tobey.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia