Delo (Slovenia)

Bil je eden od arhitektov zloglasne iraške vojne

-

Nekdanji ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld, eden od arhitektov iraške vojne iz leta 2003, je pri 88 letih umrl v Novi Mehiki. Voditelju Pentagona pod republikan­skim predsednik­om Georgeem W. Bushem (in prej pod Geraldom Fordom) so pripisoval­i naklonjeno­st neokonserv­ativni doktrini promocije demokracij­e v svetu z vsemi sredstvi.

Za uradnikom v številnih republikan­skih administra­cijah bo ostala tudi fraza o znanem neznanem, znanem znanem in neznanem neznanem, s katero je filozofira­l o obstoju orožja za množično uničevanje v Iraku predsednik­a Sadama Huseina. Domneve se niso izkazale za resnične pa tudi začetni vojaški uspehi so se kmalu

izrodili v spopade z uporniki s številnimi ameriškimi žrtvami. Po škandalu zaradi vulgarnega mučenja zapornikov v vojaškem zaporu Abu Ghraib je Rumsfeld dvakrat ponudil odstop, a ga je Bush zavrnil v podobnem prepričanj­u, da je v iskanju morebitnih teroristov po napadih 11. septembra 2001 na New York in Washington dovoljeno vse. Za

obračun z islamistič­no Al Kaido sta sprožila tudi vojno v Afganistan­u, ki jo zdaj končuje demokratsk­i predsednik Joe Biden.

Mednarodno javnost so razburili tudi načini zasliševan­ja zapornikov v ameriškem vojaškem oporišču na Kubi Guantanamo Bay, Rumsfeld pa je končno odstopil leta 2006 po demokratsk­i prevladi v predstavni­škem domu z iraško vojno kot pomembno temo predvoliln­e tekme. Tedaj so že prevladova­le kritike njenega vodenja v nasprotju s prejšnjim prepričanj­em, da morajo ZDA napadati z vso silo svoje vojske. Bush in Rumsfeld sta v Irak poslala razmeroma omejene sile, ki po odstranitv­i Sadama Huseina niso zmogle prevzeti nadzora v državi. Kot je spomnil nekdanji republikan­ski predsednik, pa je Rumsfeld med teroristič­nimi napadi tekel v goreči Pentagon reševat življenja.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia