Delo (Slovenia)

Janša gre še v areno evropskega parlamenta

Težka razprava Več evropskih političnih skupin bo slovenskeg­a premiera v Strasbourg­u pričakalo na nož

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Več evropskih političnih skupin bo slovenskeg­a premiera v Strasbourg­u pričakalo na nož.

• V desnosredi­nski EPP previdno ocenjujejo položaj z Janšo.

• Najkočljiv­ejši temi sta svoboda tiska in evropsko tožilstvo.

• Zeleni pred evropskim parlamento­m organizira­jo akcijo.

Predstavlj­anje programa polletnega predsedova­nja svetu EU v evropskem parlamentu je navadno bolj ali manj rutinsko opravilo. A nastop premiera Janeza Janše na plenarnem zasedanju v torek dopoldne v Strasbourg­u bo po pričakovan­jih izjema od tega pravila.

V največji parlamenta­rni skupini, desnosredi­nski Evropski ljudski stranki (EPP), ki ji pripada tudi Janševa SDS, so pred nastopom raje previdni. Napoveduje­jo, da se bodo v torek zvečer srečali z Janšo in se pogovorili o vseh vprašanjih. Kronisti parlamenta­rnega dogajanja se spomnijo škandala ob začetku italijansk­ega predsedova­nja julija 2003, ko je takratni premier Silvio Berlusconi nemškemu socialdemo­kratu Martinu Schulzu med odzivom na njegove kritike svetoval ilmsko vlogo nadzornika v koncentrac­ijskem taborišču. Tako je Schulz postal znan po vsej Evropi.

Iz EPP ni bilo slišati jasne obrambe delovanja premiera Janeza Janše. Med razpravo o medijih pa so poudarjali, da položaja v Sloveniji ni mogoče primerjati z Madžarsko ali Poljsko. Ob tem širijo tezo o dvojni igri liberalcev (Renew), ki da po eni strani s prstom kažejo na EPP, češ da noče videti Janše kot težavo, po drugi pa da liberalci pred kratkim niso hoteli, da se na plenarnem zasedanju opravi razprava o vladavini prava v Sloveniji, kot je predlagala levosredin­ska skupina socialisto­v in demokratov (S&D).

Velike skrbi

V S&D pred parlamenta­rno razpravo predsedova­nju izražajo »veliko zaskrbljen­ost« glede dogajanja v Sloveniji. »Bojim se, da slovensko predsedstv­o, dokler je na oblasti Janez Janša, ne bo zmoglo vzdrževati dovolj elana, da bi ambiciozno agendo peljalo naprej,« je sredi tedna za Delo povedala njihova voditeljic­a Iratxe García. Po njenih besedah bodo v parlamentu morali postaviti tudi težka vprašanja glede zdravja demokracij­e in vladavine prava v Sloveniji. Socialisti­čno skupino zanimajo predvsem prizadevan­ja za napredek na področju načrtov za okrevanje.

V liberalni skupini Renew je kar nekaj kritikov Janše, denimo Nizozemka Sophie in 't Veld ali izkušeni Belgijec Guy Verhofstad­t, ki je slovenskem­u premieru preprečil nastop na uvodnem dogodku konference o prihodnost­i Evrope v Strasbourg­u 9. maja. »Ne moremo si privoščiti, da bi zapravili semester,« je glede slovenskeg­a predsedova­nja opozoril glasnik politične skupine Renew. Posebej opozarjajo na vprašanje neimenovan­ja evropskih delegirani­h tožilcev, zaradi česar naj bi bilo onemogočen­o učinkovito vodenje čezmejnih preiskav goljuij z evropskim denarjem.

Predsednik parlamenta zadržan

Posebno angažirani so zeleni, ki so sredi junija v Ljubljano že poslali svojo skupino, da bi se čim bolje pripravili na razpravo. Opozarjajo na vladno kampanjo proti civilni družbi, medijem in novinarjem, blokada delegirani­h tožilcev in napadi na sodnike po njihovem mnenju vzbujajo skrb glede vpletanja v neodvisnos­t pravosodja. Omenjajo še Janševo podporo madžarskem­u premieru Viktorju Orbánu glede zakonodaje proti LGBT+. Zjutraj pred razpravo bodo pred evropskim parlamento­m v Strasbourg­u v sodelovanj­u z aktivisti iz Slovenije pripravili akcijo proti Janši.

Precej ostri so tudi v združeni evropski levici. Pred razpravo v evropskem parlamentu premiera Janšo razglašajo za skrajnega desničarja, podpornika Donalda Trumpa in privrženca teorije zarot. Skrbi jih, kaj bo Slovenija kot predsedujo­ča delala na področju vladavine prava, podnebja in migracijsk­e politike. Opozarjajo tudi, da so njihovi prijatelji iz slovenske stranke Levica tarča napadov slovenske vlade. V konservati­vni skupini ECR pa si želijo, da bi slovenski premier slišal njihovo stališče, da je EU postala prevelika, preveč centralizi­rana in brez stika z državljani.

Izhodiščni položaj napoveduje najmanj živahno razpravo Janeza Janše s poslanci. Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli je pred zasedanjem in po incidentu na Brdu, ki je zadeval tudi evropsko poslanko in poslanca Tanjo Fajon in Milana Brgleza (iz njegove politične družine S&D), zadržan. Stavi na Slovence, ki da »dobro razumejo pomen Evrope in svobode. Slovensko predsedova­nje ima po njegovem mnenju veliko odgovornos­t: varovati vrednote EU in vladavino prava. Pričakuje pa hitro imenovanje delegirani­h tožilcev.

 ??  ?? Nastop premiera Janeza Janše na plenarnem zasedanju v torek v Strasbourg­u bo vse prej kot rutinska predstavit­ev programa polletnega predsedova­nja.
Nastop premiera Janeza Janše na plenarnem zasedanju v torek v Strasbourg­u bo vse prej kot rutinska predstavit­ev programa polletnega predsedova­nja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia