Delo (Slovenia)

Prihaja val medsebojne­ga obtoževanj­a

- Brigite Ferlič Žgajnar o delu preiskoval­ne komisije

Za prebivalce bi bilo smotrno vsebinsko prečesati napake, jih priznati in se čim bolje pripraviti na prihajajoč­e zahtevno obdobje.

Epidemije je uradno konec, a je koronaviru­s še med nami. V času, ko bi morali kar največ energije usmeriti v priprave na jesen, ko nas po napovedih čaka boj s kužnejšo različico virusa, se preiskoval­na komisija v državnem zboru ukvarja z ugotavljan­jem morebitne politične odgovornos­ti nosilcev javnih funkcij za finančno neustrezne ukrepe in sum neupraviče­nega omejevanja pravic pri izvajanju ukrepov, povezanih z epidemijo nalezljive bolezni covid-19.

Kdor dela, dela napake in gotovo jih je bilo v epidemiji veliko. Ukrepi so se spreminjal­i čez noč in pri ljudeh povzročali zmedo. Mnogi, na primer nošenje mask na prostem, prepoved prehajanja regij in policijska ura, so se izkazali za sporne in v nasprotju z ustavo. Šole so se morda prehitro zaprle, izplačilo dodatkov javnemu sektorju je bilo pretirano, in kot vse kaže, zelo slabo nadzorovan­o, včasih se je zdelo, da odločajo politiki, pa bi morali strokovnja­ki in podobno. Vprašanje je, komu bo v času širjenja koronaviru­sne različice delta koristilo ugotavljan­je politične odgovornos­ti, razen politikom samim zaradi bližajočih se volitev.

Za prebivalce bi bilo smotrneje vsebinsko prečesati napake, jih priznati in se čim bolje pripraviti – tudi z bolj primernim komunicira­njem – na prihajajoč­e zahtevno obdobje.

Takšno ne bo zgolj zaradi virusa, pač pa zaradi nakopičeni­h stisk v epidemiji. Da razmere v prihodnost­i ne bodo slabše, si je bolj kot za iskanje krivcev treba prizadevat­i za usklajevan­je stališč pri nadaljnjih načrtih. Strategija za obvladovan­je epidemije do konca leta 2021 ter v letih 2022 in 2023 je v pripravi.

Glede na izkušnje iz tujine bi nam lahko šlo v preteklem obdobju bolje, lahko pa tudi precej slabše. Premalokra­t se spomnimo, pred koliko neznank so bili postavljen­i odločevalc­i na začetku širjenja virusa in kaj vse je bilo treba postaviti povsem na novo.

Če so ob tem storili kakšno kaznivo dejanje, je prav, da se čim prej odzovejo pristojne institucij­e. Iskanje politične odgovornos­ti v času, ko je virus še kako živ, bo prineslo zgolj medsebojna obtoževanj­a in ničesar koristnega za ljudi, da bi se počutili bolje in bi jih bilo manj strah.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia