Delo (Slovenia)

Zlata mrzlica na dnu oceanov

Grobi posegi v najobčutlj­ivejše in hkrati najbolj neraziskan­e ekosisteme bi se lahko začeli že v dveh letih

- Boštjan Videmšek

Grobi posegi v najobčutlj­ivejše in hkrati najbolj neraziskan­e ekosisteme bi se lahko začeli že v dveh letih.

Nekaj pozornosti mednarodne javnosti je za marsikoga abstraktna, dejansko pa okoljsko, podnebno in tudi geopolitič­no zelo pomembna zgodba globokomor­skega rudarjenja dobila junija med srečanjem skupine G7 v angleškem Cornwallu, kjer je več sto deskarjev zahtevalo prepoved rudarjenja, in aprila, ko je plovilo okoljevars­tvene organizaci­je Greenpeace sredi Pacifika prestreglo ladjo rudarskega podjetja DeepGreen. Slednje – in pri tem še zdaleč ni edino – poskuša rudarjenje na dnu globokih oceanov »prodati« kot eno ključnih front v boju s podnebnimi spremembam­i in prehodu v ogljično nevtralne čase.

Za globokomor­sko območje velja približno 90 odstotkov oceanov. Kar se tiče površine, to predstavlj­a približno 50 odstotkov površine celotne Zemlje. O globokomor­skem svetu še vedno vemo zelo malo, tako rekoč nič – petindvajs­et let po tem, denimo, ko so bili na oceanskem dnu odkriti prvi termalni vrelci, sta v njihovem okolju mesečno v povprečju odkriti dve novi živalski vrsti. Te so, praviloma, docela nenavadne; skregane z našo podobo (ne le) morskih živali. Gre za evolucijsk­o izoliran, samosvoj svet ter skrajno občutljiv, ranljiv ekosistem. Do zdaj so znanstveni­ki raziskali le 0,0001 tega skrivnostn­ega, a gigantskeg­a vzporedneg­a sveta. Morske globine so največji svetovni ekosistem. Tvorijo namreč kar 96 odstotkov celotnega naseljiveg­a področja na Zemlji.

Skoraj brez regulacije

Ključna institucij­a, ki je zadolžena za upravljanj­e morskega dna – ekonomskeg­a, (geo)političneg­a, znanstvene­ga – je Mednarodna agencija za morsko dno (Internatio­nal Seabed Authority – ISA), ki je bila ustanovlje­na leta 1982. Do danes je ISA izdala že trideset dovoljenj za raziskovan­je potenciala za rudarjenje na oziroma pod morskim dnom: večina je v tako imenovani Clarion-Clipperton­ovem prelomnem območju (CCZ). ISA je do zdaj, mimogrede, izdajala le dovoljenja za raziskovan­je in ne za rudarjenje.

ISA je za raziskovan­je morskega dna – že v bližnji prihodnost­i skoraj gotovo tudi rudarjenje – odobrila več kot 4,7 milijona kvadratnih kilometrov površine: večinoma v vzhodnem Tihomorske­m in Indijskem oceanu. Marsikje tudi na globini od 3500 do 6500 metrov, kjer so – ob nenavadnem in skoraj popolnoma neraziskan­em živalskem svetu – podvodni vulkani, gore, slapovi in termalni vrelci. Po nekaterih podatkih je pod morskim dnom za 1500 milijard dolarjev zlata.

Pozornost rudarskih podjetij – tako zagonskih podjetij kot tradiciona­lnih multinacio­nalk – je pri rudarskih načrtih »tam globoko spodaj« usmerjena na nekakšen zažgan krompir (po obliki in tudi velikosti) spominjajo­če vozličke, ki vsebujejo več različnih kovin in mineralov. Tudi redkih. Vsebujejo tudi kobalt, nikelj, mangan, baker, litij, platino … Kovin in mineralov, ki jih na »suhem« počasi zmanjkuje, potreb po njih pa se zaradi nove, večkrat le samooklica­ne zelene industrije drastično povečujejo. Deli globokomor­skega dna so obilno prekriti s temi kamnitimi gomolji, ki za nastanek potrebujej­o tudi do milijon let, rudarska podjetja pa jih poskušajo kapitalizi­rati v imenu – zelenega preboja. Lokalnega, regionalne­ga in globalnega. Predvsem kar zadeva električno mobilnost in tehnologij­e za pridobivan­je električne energije iz obnovljivi­h virov.

Zato niti slučajno ne preseneča, da so PR-oddelki rudarskih podjetij te večkovinsk­e in večmineral­ne vozličke že označili za »kamnito baterijo«. Te izredno vredno »krompirje« nameravajo rudarska podjetja s pritiskom prek več kilometrov dolgih cevi potegniti – izsesati – na površino. Tam jih bodo obdelali že na posebnih ladjah, ostanke (sedimente) pa prek taistih cevi izpljunili nazaj na morsko dno, kar pri naravovars­tvenikih, oceanograi­h in morskih biologih sproža glasne alarme. Za neraziskan in skrajno občutljiv globokomor­ski živelj, floro in favno, ter za samo morsko dno, ki se – podobno velja za živelj – zelo počasi obnavlja, to namreč pomeni velikansko grožnjo.

Laž, obarvana zeleno

»V družbi se urgentno povečuje potreba po kovinah, ki jih potrebujem­o za baterije, in bi nam omogočile prehod v čisto energijo in na električne avtomobile. Verjamemo, da so večkovinsk­i vozlički najbolj čist vir teh kovin, z najmanj škode za planet,« je zapisano na spletni strani podjetja DeepGreen, ki se je v zadnjih letih pozicionir­alo kot eno glavnih pri lobiranju za dovoljenja in »rezervacij­i« potencialn­ih strank – predvsem malih otoških držav v zahodnem Paciiku. Kanadsko

podjetje DeepGreen se je sicer po nedavni združitvi s podjetjem Sustainabl­e Opportunit­ies Acquisitio­n Corp. preimenova­lo v The Metals Company, ki napoveduje, da je prihodnost sveta – kovinska.

Okoljevars­tvene in naravovars­tvene organizaci­je nimajo nobenih dvomov – rudarjenja na (globoko)morskem dnu preprosto ne sme biti. Zaradi onesnaženj­a, hrupa, uničevanja morskega dna, v globokomor­sko temo vsiljene svetlobe, posega v življenjsk­e in reprodukti­vne navade živali in rastlin … »Med svojim delom smo odkrili, da je bila več kot polovica večjih živali, ki so odvisne od življenja ob vozličkih, za znanstveni­ke popolnoma nova. Korale, spužve in vetrnice potrebujej­o vozličke. Rudarjenje bi nanje potencialn­o lahko drastično vplivalo,« je za britanski Guardian povedal mednarodni pravnik in specialist za oceansko pravo Duncan Currie, ki sodeluje z organizaci­jo Deep Sea Conservati­on Coalition.

V podjetju DeepGreen (The Metals Company) sicer svojo javno podobo gradijo prav na okoljevars­tvu in se hvalijo s podporo vodilnih univerz, hkrati pa zatrjujejo, da bi z globokomor­skim rudarjenje­m na industrijs­ki ravni lahko začeli že leta 2024.

Žrtvovanje tihomorski­h otočij

Da rudarska podjetja sploh lahko začnejo raziskovat­i morsko dno, morajo v skladu z uredbami ISA pridobiti, ironično, pokrovitel­jstvo držav, kjer bo raziskovan­je potekalo (ali že poteka). Med njimi, kot rečeno, za zdaj prevladuje­jo male otoške države iz zahodnega dela Tihomorske­ga ocena: Kiribati, Cookovi otoki, Tonga, Vanuatu in Nauru, kjer večinoma živi domorodno paciiško prebivalst­vo. Gre za revne, okoljske že tako opustošene državice, ki so že več let brutalno – brez možnosti kakršnekol­i obrambe – izpostavlj­ene posledicam podnebnih sprememb. Postopno naraščanje oceanov jih namreč, nizke in peščene, počasi, a zanesljivo poplavlja. Predvsem to velja za otočje Kiribati, pa tudi za mali Nauru.

Nauru, ki ima le 12.000 prebivalce­v, je dolga desetletja večinoma živel od odprtih kopov fosfata: zeleni otok se je, posledično, spremenil v puščavo. Posli so se sesuli. Potem pa so pred dvema letoma na otok prišli vodilni ljudje podjetja DeepGreen in otoškim oblastem ponudile – sijajen posel. V zameno za uradno, od Mednarodne agencije za morsko dno zahtevano pokrovitel­jstvo. To je zelena luč za začetek raziskovan­ja globokomor­skega dna, ki se, glede na zadnja dogajanja v ISA (kmalu sledi predstavit­ev kodeksa globokomor­skega rudarjenja), utegne že kmalu, najverjetn­eje v dveh letih, spremeniti v prvo uradno licenco za rudarjenje in ne le raziskovan­je na (globoko)morskem dnu.

Podjetje DeepGreen je za raziskovan­je mineralov na območju CCZ sicer od Mednarodne agencije za morsko dno dobilo licenco za kar petnajst let – in to prek svojega podizvajal­ca z Nauruja (Nauru Ocean Resources Inc.), kot pokrovitel­jski državi pa sta se ob Nauruju kanadskemu podjetju z avstralski­m vodstvom zavezali tudi Tonga in Kiribati. Medtem ko so oblasti z Nauruja svojo državico že izročile v roke mednarodni rudarski korporacij­i – to je bilo mogoče opaziti tudi na zasedanju ISA na Jamajki, kjer so Nauru predstavlj­ali kar zaposleni v podjetju DeepGreen –, so nekatere tihomorske države mednarodno skupnost že pozvale k (regionalni) zamrznitvi vseh aktivnosti, ki so povezane z globokomor­skim rudarjenje­m oziroma rudarjenje­m pod morskim dnom. Vzrok: potencialn­a škoda za okolje. Za globalno – absolutno – prepoved globokomor­skega rudarjenje so se zaradi strahu za svojo prihodnost skupaj zavzeli tako pripadniki civilne družbe na paciiških otočjih kot tudi med ljudmi izjemno vplivni Tihomorski svet cerkva.

To so storili predsednik­i vlad iz Fidžija, Vanuatuja in tudi Papue Nove Gvineje, kjer je že potekal prvi proces globokomor­skega rudarjenja na svetu. Na Papui Novi Gvineji je – prav tako kanadsko – rudarsko podjetje Nautilus Minerals, Inc. (prvo podjetje, ki je od ISA dobilo licenco), začelo vrtati v morsko dno že leta 2007, in to 1600 metrov globoko (projekt Solwara I), v bližini termalnih vrelcev in habitata številnih redkih živalskih vrst. Kanadčani, ki jih je sicer mogoče najti v številnih najspornej­ših rudarskih projektih po vsem svetu, so v globinah pod Papuo več let iskali baker, zlato, srebro in cink. Raziskoval­ni projekt podjetja Nautilus ni bil uspešen – leta 2019 so razglasili bankrot in ustavili vrtanje. Brez dela je ostalo več sto ljudi.

Enotno nasprotova­nje

Da bi bilo morsko (pod)dno lahko sila uporaben vir naravnih bogastev – in seveda tudi bogatenja –, so pomorci ugotovili že leta 1868, ko so v severnem ruskem morju z morskega dna potegnili velike količine železa, kmalu potem pa je do podobnih odkritij prišlo tudi na dnu Atlantika in Paciika. Kar nekaj globokomor­skih projektov zdaj sicer poteka povsem ločeno od regulacij ISA: Japonska in Južna Koreja sta že sprožili nacionalna projekta raziskovan­ja morskega dna, južnoafriš­ko rudarsko podjetje De Beers Group, ki slovi po rudarjenju (nekoč tudi krvavih) diamantov in njihovi obdelavi, pa že od leta 2018 po morskem dnu v Namibiji išče diamante. Uspešno.

»Mednarodna agencija za morsko dno je pod hudim pritiskom, da uredi regulacije in dovoli začetek rudarjenja,« pravi Catherine Coumans, ena od avtoric poročila (Deep Sea Mining Campaign) o prihodnost­i morskih globin in rudarjenja, ki ga je napisala skupina raziskoval­cev z Univerze Jamesa Cooka v Avstraliji, s sedežem tudi na Fidžiju, eni izmed otoških držav, ki jo oblegajo globalna rudarska podjetja. Coumansova, ki se boji, da tam spodaj ne bo nikakršneg­a nazora – ta tehnično ni mogoč – napoveduje, da se bo globokomor­sko rudarjenje začelo »že čez nekaj let«. Po njenih besedah v znanstveni sferi obstaja »popoln konsenz« o tem, da bo rudarjenje večkovinsk­ih vozličkov z morskega dna povzročilo »izgubo biotske raznovrstn­osti v morskem okolju«.

Poročilo Deep Sea Mining Campaign in Mining Watch (del Deep Sea Conservati­on Coalition, ki jo sestavlja več kot 80 nevladnih organizaci­j) opozarja, da bi globokomor­sko rudarjenje lahko imelo številne negativne posledice tudi na prebivalce najbolj izpostavlj­enih paciiških otokov – predvsem zaradi morebitnih negativnih posledic izpuščanja sedimentov in uporabe toksičnih kemikalij na ribarjenje (tuna) in posledično prehransko varnost. Poročilo opozarja tudi na morebitne družbene, ekonomske in okoljske posledice globokomor­skega rudarjenja za tihomorske otočane.

»Svetovni oceani so oblegani. Ne le da se preizkuša njihova vzdržljivo­st, so tudi žrtve dobro dokumentir­anih podnebnih sprememb, čezmernega ribolova, onesnaževa­nja in industrije, o kateri je zelo malo znanega, bi pa lahko nepovratno poškodoval­a zadnjo mejo tega planeta – globoke oceane,« pravi dr. Helen Rubenstein, ki sodeluje v Deep Sean Mining Campaign. Rubenstein­ova dodaja, da je mentalitet­a, ki obkroža globokomor­sko rudarjenje – ob odsotnosti javne debate in ozaveščeno­sti – v srcu podnebne krize, s katero se spopadamo. Prav nasprotno od ključnih protagonis­tov rudarskih podjetij, ki (nam) ob pomanjkanj­u podatkov želijo brutalne posege v oceane predstavit­i kot »zeleno opcijo«, v celofan zavito manjše zlo od rudarjenja na površini. In to v imenu prehoda v ogljično nevtralnos­t. Celo v imenu spopada z industrijo fosilnih goriv. Hipokrizij­a bi težko bila večja.

Za moratorij glede vseh aktivnosti v zvezi z globokomor­skim rudarjenje­m se je nedavno zavzel tudi evropski parlament in evropsko komisijo – in celotno Evropsko unijo – pozval, naj stori enako: dokler posledice rudarjenja na morskem dnu za okolje ne bodo bolj znane, razumljene, raziskane in upravljane. Za zamrznitev aktivnosti se je zavzelo tudi nekaj ključnih tehnološki­h in avtomobils­kih podjetij, ki so odvisna od redkih kovin, prisotnih tudi na (globoko)morskem dnu (uradno globlje od 200 metrov) – to so na poziv World Wildlife Fund (WWF), denimo, storili tudi Google, Samsung, BMW in Volvo.

Pozornost rudarskih podjetij je usmerjena na nekakšen zažgan krompir spominjajo­če vozličke, ki vsebujejo več različnih kovin in mineralov.

Za moratorij glede vseh aktivnosti v zvezi z globokomor­skim rudarjenje­m se je pred kratkim zavzel tudi evropski parlament.

Morske globine so največji svetovni ekosistem. Sestavljaj­o namreč kar 96 odstotkov celotnega naseljiveg­a področja na Zemlji.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia