Delo (Slovenia)

Mohorič junak sladko-kislega dne na Touru

Dirka po Franciji V epski 7. etapi slovenski navijači obenem uživali in trpeli – Pogačar še v igri, Rogličeve bolečine prehude

- M. H.

Matej Mohorič (na fotografij­i) se je pridružil Primožu Rogliču in Tadeju Pogačarju na seznamu slovenskih etapnih zmagovalce­v na Touru. Kolesar iz Podblice pri Kranju je bil junak epske 7. etape, dolge kar 249,1 kilometra, ki je bila za slovenske navijače sladko-kisla. Medtem ko so se veselili Mohoričeve zmage, so spremljali tudi težave Pogačarja, ki kljub zajetnemu zaostanku za nosilcem rumene majice Mathieujem van der Poelom ostaja med favoriti za zmago, med katerimi pa ni več Rogliča, ki pred alpskimi preizkušnj­ami čuti posledice padca v tretji etapi.

Lani se je na Touru govorilo le o Tadeju Pogačarju in Primožu Rogliču, zdaj se je med slovenske legende velike pentlje vpisal še Matej Mohorič. Dobil je epsko 7. etapo, ki jo bomo pomnili še dolgo. Na žalost ne le po njegovem izjemnem uspehu. Tudi zaradi občutnega zaostanka, ki si ga je prikolesar­il Pogačar, in kalvarije Rogliča, za katerega je sanj o končni zmagi bržčas konec.

A najprej k velikemu junaku dneva. Mohorič je v kar 249,1 km dolgi preizkušnj­i od Vierzona do Le Creusota, najdaljši na letošnji dirki, dosegel, kar so številni od njega pričakoval­i že pred leti. Bržkone tudi sam, potem ko je bil svetovni prvak tako med mladinci kot mlajšimi člani do 23 let in je v prvih sezonah med profesiona­lci slavil odmevne zmage. Leta 2017 je bila njegova 7. etapa Vuelte, leto kasneje tudi 10. etapa Gira. Manjkal je samo še Tour, ki pa se mu je v težavnih zadnjih sezonah izmikal. Sedmim zmagam v letu 2018 je sledila le ena etapna na dirki po Poljski 2019, sledilo je sušno koronsko leto 2020. Obe sezoni je zaradi padcev končal predčasno, nekaj podobnega, če ne še kaj hujšega, se mu je obetalo tudi 16. maja letos, ko je v 9. etapi Gira kolesarske­mu svetu zaostal dih ob njegovem saltu mortale čez krmilo kolesa. Čudežno jo je odnesel brez hujših posledic in poldrugi mesec kasneje je na vrhu sveta. Kot novopečeni slovenski prvak je slavil svojo prvo zmago na Touru, kot drugi Slovenec za Rogličem je dopolnil zbirko zmag na vseh tritedensk­ih dirkah, za piko na i je oblekel pikčasto majico kralja gora in prejel rdečo štartno številko najbolj bojevitega kolesarja.

»Vesel sem, da mi je uspelo. Nisem pričakoval, da bom šel tako daleč od cilja sam v napad. Šprintal sem za točke na gorskem cilju in opazil, da se je za menoj odprla vrzel. Nadaljeval sem na vso moč in izšlo se mi je. Kilometer pred ciljem sem se zavedel, da bom zmagal, prevzela so me čustva, bržkone tudi zaradi padca na Giru,« je povedal 26-letni kolesar ekipe Bahrain Victorious, ki je zadnjih 20 km prekolesar­il sam v ospredju, na ciljni ravnini pa točil solze sreče.

Kmalu za tem je med ohlajanjem na trenažerju ob boku Pogačarju s širokim nasmeškom na obrazu dejal: »S Tadejem sva prijatelja, dirkava drug proti drugemu, ko pa nisva na kolesu, sva velika prijatelja in se veseliva drug za drugega. Zmagal sem že na Giru in na Vuelti, vendar je to nekaj povsem drugega, to je največja dirka na svetu.«

Pogačar še favorit, Roglič na nitki

Dosežek asa iz Podblice pri Kranju, ki je zdaj na 4. mestu tudi najvišje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku (3:01), je še toliko večji, ker je zmagal, čeprav so bila z njim v pobegu številna zveneča imena, na čelu z rumeno majico Mathieujem van der Poelom (Alpecin Fenix) in Woutom van Aertom (Jumbo Visma). Njun napad takoj po štartu je 108. Tour obrnil na glavo. Zamudili so ga kolesarji Pogačarjev­e ekipe UAE, ki je malodane sama poskušala obvladovat­i zaostanek. Ta je zrasel že na več kot sedem minut, vendar je Pogačar na koncu za rumeno majico zaostal še obvladljiv­ih 3:35 za skupno 5. mesto (3:43).

»Bilo je zelo težko, vsako sekundo od konca etape pa sem bolj ponosen na današnje delo, iz tega lahko vzamemo super lekcijo, da smo močni, imamo super ekipo. Fantje so garali, naslednja dneva bosta težka, vendar smo lahko optimistič­ni za naslednja dva tedna. Na koncu ni bilo prevelikih razlik, gotovo pa se bo drugače dirkalo od tu naprej,« je za TV Slovenija povedal Pogačar, ki ostaja prvi favorit, le da ne bo več branil sedanjega položaja, temveč napadal vrh.

Ta je zdaj zelo daleč za Rogliča, ki ni zdržal pospeška glavnine 20 km pred ciljem. Vanj je prikolesar­il 9:02 za Mohoričem in v skupnem seštevku zdrsnil na 33. mesto (7:22). Bolečine po padcu v 3. etapi so očitno prehude tudi za tako neizprosne­ga borca, kot je 31-letni Kisovčan. Njegova ekipa Jumbo Visma se bo v skupnem seštevku zdaj osredotoči­la na drugouvršč­enega van Aerta, po besedah direktorja Merijna Zeemana pa njegova usoda na dirki visi na nitki: »Če želi še kaj doseči na dirki, mora nekako okrevati. O tem se bomo še pogovorili, tudi o možnosti odstopa.«

 ?? Foto Philippe Lopez/Reuters ?? Matej Mohorič je zmagam na Vuelti in Giru dodal še prvenec na Touru.
Foto Philippe Lopez/Reuters Matej Mohorič je zmagam na Vuelti in Giru dodal še prvenec na Touru.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia