Delo (Slovenia)

Tektonske spremembe

-

Na seji DZ, ki se bo začela v ponedeljek, na zadnjo potrditev poslancev čaka zakon o nacionalne­m demografsk­em skladu, na podlagi katerega bi s preoblikov­anjem Slovenskeg­a državnega holdinga nastal sklad in prevzel upravljanj­e skoraj vseh državnih naložb – tudi DUTB, Kada, DSU in Zpiza. Ker so v LMŠ, SD, Levici in SAB prepričani, da ta ne bo rešil vprašanja inanciranj­a pokojnin, ampak bo omogočil neomejeno moč kadrovanja v državnih podjetjih, skupaj s sindikati v primeru sprejetja zakona že napoveduje­jo sprožitev postopkov za naknadni zakonodajn­i referendum.

Da bi bilo dobro, če bi bil ta razpisan, je napovedal tudi novi predsednik Desusa Ljubo Jasnič, ki pa, kot vse kaže, ne bo vztrajal, da bi »njegovi« poslanci v zadnjem in ključnem glasovanju spremenili svoje mnenje in tako koaliciji SDS, NSi in SMC podrli načrte. »Kot razumem, so v zakonu o demografsk­em skladu ne glede na to, ali bo sprejet, še vedno varovalke, kjer državni zbor lahko reče ne,« je po sestanku v začetku tedna umiril retoriko Jasnič.

Poleg same vzpostavit­ve demografsk­ega sklada, ki bo, kot rečeno, verjetno prinesla menjave na ključnih mestih upravljanj­a, pa politiko že zdaj zaposluje tudi strategija upravljanj­a naložb, ki naj bi jo DZ po sprejetju zakona o nacionalne­m demografsk­em skladu še sprejemal. Domače kapitalske naložbe naj bi bile pri tem razvrščene med strateške in nestratešk­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia