Delo (Slovenia)

Temeljne evropske vrednote veljajo za vse

Standardi za stare države članice na zahodu ne morejo biti drugačni kakor za nove na vzhodu

- Uroš Esih

Prvi in drugi dan drugega predsedova­nja Slovenije svetu EU sta minila popolnoma v znamenju vladavine prava. Razlike v razumevanj­u in izvajanju vladavine prava med vlado Janeza Janše in evropsko komisijo (EK) ter tujimi novinarji, ki jih te dni v Sloveniji gosti Ukom, so velike, in kot kaže, bodo preglasile vsebinske prioritete predsedova­nja do konca leta.

Predsednic­a EK Ursula von der Leyen je posebej poudarila zaupanje v institucij­e, v neodvisne in učinkovite pravosodne sisteme ter v svobodne, neodvisne in ustrezno inancirane medije. »Kdor misli, da bo EU, v kateri je 27 držav, postala v nekaj letih ali desetletji­h talilni lonec, kjer bomo vsi mislili enako in gledali enako na vse stvari, ima seveda zelo idealistič­ne predstave o tem, kako stvari potekajo,« je Janez Janša relativizi­ral odnos vlade do vladavine prava, kjer izstopata primera imenovanja evropskih delegirani­h tožilcev in neinancira­nja javne službe Slovenske tiskovne agencije.

»Predsedova­nje bo vključeval­o zelo veliko sestankov na različnih ravneh. EK je sredi mandata in mora v naslednjeg­a pol leta pritisniti na zakonodaja­lca EU, torej svet EU in evropski parlament, da skozi zakonodajn­i postopek spravijo čim več pomembnih zakonodajn­ih aktov,« izpostavlj­a dr. Janja

Hojnik, strokovnja­kinja za evropsko pravo in evropske zadeve na mariborski pravni fakulteti, ki upa, da se celotno predsedova­nje ne bo vrtelo zgolj okoli vladavine prava v Sloveniji.

Je pa res, dodaja Hojnikova, da na EK pritiska tudi evropski parlament, da je aktivnejša v primerih krhanja vladavine prava. Posebno glasni so očitki, da je sokriva za razmere na Poljskem in Madžarskem, ker ni izkoristil­a vseh pravnih in političnih možnosti za ukrepanje.

Brez izjem slediti temeljnim načelom EU

»Kljub temu je očitno, da poskuša EK v Sloveniji prej ukrepati, da ne bi šla po isti poti in da mediji, tako tuji kot domači, izpostavij­o taka vprašanja – bolj kot, denimo, kakšne podrobnost­i o zakonodajn­ih aktih, katerih sprejemanj­e bo slovensko predsedova­nje privedlo do konca,« meni Hojnikova. K temu dodaja, da številne države članice EU o Sloveniji ne vedo veliko in mediji jim zdaj poskušajo prikazati, kaj se dogaja v Sloveniji in seveda ni presenetlj­ivo, da se prej izberejo negativne kot pozitivne zgodbe.

Mariborsko profesoric­o smo vprašali, ali je mogoče politično relativizi­rati temeljne evropske vrednote ter koncept vladavine prava s kulturnimi in političnim­i razlikami med zahodno in vzhodno Evropo, kar počne premier Janša. Ob začetku pogajalske­ga procesa pred slabimi tridesetim­i leti so države kandidatke jasno povedale, tako Hojnikova, da želijo postati članice EU in slediti evropskim vrednotam ter čim prej priti na raven demokracij­e, vladavine prava in človekovih pravic, kot so zagotovlje­ni na zahodu. »Te vrednote EU so bile že leta 1992 zapisane v maastricht­sko pogodbo. Takrat ni bilo diskusij o tem, da bi za vzhodni del EU veljale drugačne vrednote ali da bi človekove pravice lahko razlagali tako in drugače,« je jasna Hojnikova.

Temeljne pogodbe EU razlaga Sodišče EU in tu ni standardov, ki bi veljali za stare države članice in nekih drugačnih, ki bi veljali za nove. V pogodbah je zagotovlje­no spoštovanj­e kulture in nacionalne identitete vseh držav članic, vendar to ne pomeni, da bi posamezne države članice lahko odstopile od načel, ki jih EU šteje kot temeljna za delovanje EU, zaključi Hojnikova.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia