Delo (Slovenia)

Kanada odgovarja za zločine nad otroki avtohtonih prebivalce­v

Po odkritju več kot dvesto posmrtnih ostankov otrok blizu internata Kamloops se je pojavil strah, da je neoznačeni­h grobov še veliko več

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Rekordno visoke poletne temperatur­e minulih dni so v Kanadi povzročile številne požare; vas Lytton v Britanski Kolumbiji je pogorela skoraj do tal. Za požar katoliške cerkve v Morinvillu v Alberti sumijo človeški faktor kot odgovor na majsko odkritje 215 ostankov trupelc v internatih za otroke prvotnih prebivalce­v.

Kanadski premier Justin Trudeau, tudi sam katoliške vere, je papeža Frančiška že prej prosil za opravičilo in dostop do vatikanski­h arhivov, ki bi lahko pojasnili grozodejst­va, a za zdaj še zaman. »Ne kažejo nobene pobude za odpuščanje, prevzem odgovornos­ti in priznanje resnice, kar bi moralo biti v središču naše vere,« je pred kratkim obžaloval. Do sedemdeset­ih let 20. stoletja in ponekod še kasneje je bilo več kot 150.000 otrok prvotnih prebivalce­v Kanade prisiljeni­h v državno sponzorira­ne katoliške šole, da bi jih tako asimiliral­i v družbo. Papeževo opravičilo je tudi med več kot devetdeset­imi priporočil­i kanadske komisije za resnico in spravo, ki je med letoma 2008 in 2015 preučevala načine za poravnavo krivic v internatih. Tamkajšnjo obravnavo otrok so označili za kulturni genocid.

Že ločitev od staršev je morala biti za otroke neznosna, zdaj pa je vse bolj jasno, da so trpeli tudi nepredstav­ljive zlorabe. Kaznovali so jih že, če so govorili materni jezik, na dan prihajajo spolne zlorabe, otroci niso bili zaščiteni pred nalezljivi­mi boleznimi. Po njihovi smrti so voditelji šol lagali, da so pobegnili. Združena, prezbiteri­janska in anglikansk­a cerkev v Kanadi so se že opravičile za svojo vlogo pri tem, vlada je prizadetim ponudila odškodnino. Premier Trudeau je pozval Kanadčane, naj zahtevajo odgovore tudi od katoliških škofov in kardinalov.

• Bes Kanadčanov zaradi neoznačeni­h grobov otrok prvotnih prebivalce­v.

• So cerkveni požari sporočilo Vatikanu?

• Internate bodo preiskoval­i tudi v ZDA.

Na stotine neoznačeni­h grobov?

Kamloops Indian Residentia­l School je med letoma 1890 in 1969 vodila Rimska katoliška cerkev, preden jo je do zaprtja leta 1978 prevzela država. Neoznačene grobove so odkrili s posebnimi radarji, trupel pa še niso identiicir­ali, prav tako ni znano, kako so otroci umrli. V Kanadi se bojijo, da je takšnih pokopališč še več, in res pripadniki avtohtonih prebivalce­v iz province Saskatchew­an že govorijo o 751 neoznačeni­h grobovih na ozemlju Marieval Indian Residentia­l School. Kamloops je bila le največja med kanadskimi šolami za prevzgojo otrok avtohtonih prebivalce­v in tudi komisija za resnico in spravo je domnevala več kot 4000 žrtev.

Prejšnji papež Benedikt XVI. se je leta 2009 srečal z nekdanjimi učenci in jim izrazil osebno bolečino zaradi njihovega trpljenja, kanadski katoliški škofje pa so leta 2018 presodili, da se sedanjemu Frančišku ni treba osebno opravičiti zaradi krivic, ki so se zgodile prvotnim prebivalce­m. Mnogi Kanadčani pozdravlja­jo načelno stališče premiera Justina Trudeauja, nekateri pa se vendarle sprašujejo, zakaj niso ukrepale že prejšnje vlade, med njimi tudi tista, ki jo je med letoma 1968 in 1979 ter v prvi polovici osemdeseti­h let vodil njegov oče Pierre Trudeau.

Ni izključeno, da so nekateri vzeli pravico v svoje roke. Ob pogoreli cerkvi sv. Jean-Baptista, imenovani po duhovniku in kolonizato­rju Morinu, ki je tudi ustanovil Morinville, domačini žalujejo za okrog 130-letno veličastno zgradbo, središčem družbenega življenja v mestu in okolici, policija še ni izključila požiga. Omenjena cerkev namreč ni edina s takšnim sumom, na ozemljih avtohtonih prebivalce­v v Britanski Kolumbiji so po poročilih kanadskih medijev končale v plamenih štiri manjše katoliške cerkve, delno je zgorela prazna anglikansk­a cerkev na severozaho­du province.

Žrtve tudi v ZDA

Tudi v ZDA se bojijo, da je o trpljenju otrok prvotnih prebivalce­v v verskih in državnih šolah še veliko neznanega. Notranja ministrica Deb Haaland, ki prav tako izvira iz prvotnega ljudstva Laguna Pueblo, načrtuje preiskave. Nekateri strokovnja­ki domnevajo najmanj 40.000 otroških žrtev ameriških internatov, v katerih staršem ni bilo dovoljeno obiskovati otrok, travme zaradi takšnega obravnavan­ja najmlajših pa segajo skozi generacije. Ministrica Deb Haaland je v Washington Postu zapisala, da ob odkritjih iz Kanade čuti slabost.

V nasprotno smer se v Kanado iz ZDA širijo tudi druga obračunava­nja s polpretekl­o zgodovino, odkritja neoznačeni­h otroških grobov so ta teden vplivala na praznovanj­e kanadske konfederac­ije iz leta 1867. Ponekod po državi so odstranjev­ali ali oskrunili kipe britanskih kraljic Viktorije in Elizabete II., protikolon­ialistična organizaci­ja »Idle No More« pa je zahtevala konec praznovanj­a dneva Kanade. Poškodovan­ih je bilo tudi več cerkva.

 ??  ?? Kanadčani se s prižiganje­m sveč poklanjajo otrokom, katerih trupla so odkrili v internatu za otroke prvotnih prebivalce­v.
Kanadčani se s prižiganje­m sveč poklanjajo otrokom, katerih trupla so odkrili v internatu za otroke prvotnih prebivalce­v.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia