Delo (Slovenia)

Nayib Bukele prilagaja državo svoji podobi in žepu

Po zamenjavi sodnikov in tožilcev mladi predsednik začenja še eno revolucijo, tokrat z bitcoinom

- Tone Hočevar

Salvadorsk­i predsednik Nayib Bukele, 39-letni sin Palestinca, vplivnega imama, in katoliške matere, je prodorni podjetnik in spretni politik. Po veliki volilni zmagi se z občutno parlamenta­rno večino loteva revolucion­arnih premikov, ki vlivajo veliko upanja in še večji strah v Salvadorju in drugod. Potem ko je zamenjal vrhovne sodnike in glavnega tožilca, imenoval nove ter si prilagodil sodno oblast, si je omislil še zamenjavo valute. Namesto ameriškega dolarja bo od septembra v Salvadorju vladal bitcoin. Kdor se odloči za bitcoin, dobi od predsednik­a 30 dolarjev.

Srednja Amerika se trenutno sooča z dvema obrazoma avtoritarn­ih režimov, oba se pojavljata v državah, v katerih so v sedemdeset­ih in osemdeseti­h letih prejšnjega stoletja preživeli trde vojaške diktature, gverilske vstaje, prave vojne, potem pa po padcu berlinskeg­a zidu, daleč od pozornosti sveta, še iskanje novega ravnotežja. V Nikaragvi si »večni« Daniel Ortega še naprej jemlje za zasebno last ime nekdanje sandinisti­čne fronte (FSLN). Zapira nasprotnik­e, predvsem vse, ki bi morda kandidiral­i na prihodnjih volitvah. Oznanja, da aretirani niso predsedniš­ki kandidati in opozicija, ampak navadni izdajalci domovine. Doslej jih je romalo v zapor že dobrih dvajset. Njegov režim je vsak dan bolj podoben nekdanji Somozovi diktaturi.

V bližnjem Salvadorju gverilcem v osemdeseti­h ni uspelo priti na oblast, kot je sandinisto­m, to so jim preprečili Američani, ki so se bali ob Nikaragvi še ene Kube v Srednji Ameriki. Fronta Farabundo Marti za narodno osvobodite­v (FMLN) je zadnja tri desetletja vendarle vladala večino časa, v vladni palači se je izmenjaval­a z v vojni najbolj srdito nasprotnic­o, stranko Arena, skrajno desnico, ki jo je ustanovil zloglasni major D'Aubuisson, med drugim posiljeval­ec in morilec ameriških redovnic.

Arena in FMLN sta si podajali kljuko na vladnih vratih, dokler se na sceni ni pojavil Nayib Bukele. Prodorni marketinšk­i strokovnja­k, šef propagandn­ega in informativ­nega aparata pri nekdanjih gverilcih FMLN, je od znotraj poznal ustroj oblastnih aparatov zbirokrati­ziranega političneg­a prizorišča. Pri tridesetih si je omislil najprej lokalno vladanje v mestecu na podeželju, potem še v prestolnic­i San Salvador. Ustanovil je svojo stranko Nove ideje. Ker kot funkcionar in župan nikoli ni prejemal plače, saj je bil dovolj bogat, se je priljubil revežem, mladi povzpetnik­i pa so ga vzeli za svojega.

Ko je imel dovolj trdno podporo v parlamentu, je udaril po sodni veji, ki mu prej ni dala dihati. Vedel je, da sodniki večinoma pripadajo FMLN, državni tožilec pa je bil iz vrst nekoč D'Aubuissono­vih privržence­v. Oznanil je, da sodniki in tožilci niso na ravni državnih potreb, poslal jih je domov, na njihove položaje pa imenoval svoje ljudi. Bil je deležen obilnega obsojanja doma in po svetu, vendar se za to ni zmenil. Sodišča so začela delovati, kakor je zahteval, ponižno potrjujejo vse njegove ukrepe, tudi radikalno krčenje birokratsk­ega aparata, ki sta ga sestavili FMLN in Arena.

Čeprav se vihar zaradi obglavljan­ja sodišča in tožilstva še ni polegel, je mladi podjetnež te dni udaril še enkrat. Zmeda je zdaj še večja kot spomladi. Parlament, ki ga uboga, je izglasoval sklep, da bo v Salvadorju kot prvi državi na svetu od septembra nacionalna valuta bitcoin.

Prvi na svetu

Zdaj so zmedeni najprej v Washington­u, saj je njihov dolar salvadorsk­a denarna enota, še malo bolj v Mednarodne­m denarnem skladu, saj kriptovalu­te še nikjer niso uradne valute neke države. Salvador je najmanjša med srednjeame­riškimi državami, nič večja ni od Slovenije, ima dobrih 6 milijonov prebivalce­v. Doslej je svet po državljans­ki vojni zanjo vedel zaradi tolp, ki so ropale po ameriških mestih, in zato, ker je Washington nasilne mladce nasilno vrnil v domovino.

Kako bo deloval bitcoin kot nacionalna valuta, ni jasno. Za zdaj ga uporablja približno 50.000 Salvadorce­v. Bukele je poskrbel, da v kraju Zonte na jugu Salvadorja že dve leti uporabljaj­o kriptovalu­to za plačilno sredstvo. Vsem državljano­m, ki si bodo odprli kriptoraču­n, je obljubil po 30 dolarjev.

• Revolucion­arni premiki v najmanjši srednjeame­riški državi.

• Kdor se odloči za bitcoin, dobi od predsednik­a 30 dolarjev.

• Bitcoin uporablja približno 50.000 Salvadorce­v.

V Salvadorju bo kot prvi državi na svetu od septembra nacionalna valuta bitcoin.

 ?? Foto Reuters ?? Predsednik Salvadorja, 39-letni Nayib Bukele, je prodorni podjetnik in spretni politik.
Foto Reuters Predsednik Salvadorja, 39-letni Nayib Bukele, je prodorni podjetnik in spretni politik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia