Delo (Slovenia)

Poslušanje, poštenje, kompetence

Regionalne in departmajs­ke volitve so minile, politika se lahko zdaj osredotoči izključno na predsedniš­ko kampanjo

- Mimi Podkrižnik

Regionalne in departmajs­ke volitve so minile, politika se lahko zdaj osredotoči izključno na predsedniš­ko kampanjo. Nemalo imen kandidatov za Elizej je že znanih, tudi uradno objavljeni­h kandidatur je precej, predsednik države Emmanuel Macron pa še ni sprejel dokončne odločitve, čeprav so mu domala vse javnomnenj­ske ankete napovedale drugi mandat. A kakor so ga citirali domači mediji, je še »prezgodaj«, da bi bil trdno prepričan o vnovični kandidatur­i, vse da bo odvisno od odločitev, »tudi nekaterih težkih«.

Poraz macronisto­v na regionalni­h volitvah minulo nedeljo ni, kakor so brž hiteli preverjati z javnomnenj­skimi anketami, izpodjedel podpore predsednik­u države. Drugače, zaupa mu 39 odstotkov Francozov, kar je 4 odstotke več kot ob zadnjem merjenju za konservati­vni Le Figaro. Preostala poraženca regionalni­h volitev, skrajno desna Marine Le Pen in radikalno levi Jean-Luc Mélenchon, drugače, ne moreta biti zadovoljna, saj sta v očeh volivcev krepko padla: političark­a za 7 odstotkov, na 25-odstotno podporo, in politik za 6, na 13 odstotkov ...

Druga raziskava, ki so jo prav tako takoj po volitvah opravili pri inštitutu Elabe, je potrdila, da se lahko v prvem krogu spomladans­kih predsedniš­kih volitev Emmanuel Macron nadeja od 29 do 31 odstotkov podpore ter Marine Le Pen od 23 do 25 odstotkov, medtem ko kaže na desnici najbolje Xavieru Bertrandu (14 odstotkov), na levici pa Jean-Lucu Mélenchonu (10 odstotkov). Če se bo takšna dinamika nadaljeval­a, bi lahko Macrona v drugem krogu podprlo približno 60 odstotkov volivcev ... Glas ljudstva pravi, da so njegove največje vrline poslušanje državljano­v (56 odstotkov), poštenje (55 odstotkov) in kompetence (50 odstotkov). V času poudarjene­ga komunicira­nja, ko tudi težke politične besede zlahka frčijo vsepovprek, ohranja držo kultiviran­ega politika, ki želi zavestno povezovati in konsenzual­no združevati, tudi na družbenih omrežjih, twitterju na primer.

Medijski nastopi

Te dni secira javnost odmeven intervju, ki ga je Emmanuel Macron dal za revijo Elle in v njem odgovarjal na pereča (ženska) vprašanja: od neenakosti plač do nasilja in femicida, zaradi katerega je lani umrlo 90 Francozinj, leto prej 146, letos pa že 50. Spodrsljaj­e bi mu težko očitali – med drugim je priznal, da je francoska družba vse bolj obremenjen­a z rasami –, vprašanje je tudi, koliko bi mu lahko zamerili, ker si bodo njegov mandat zapomnili po izrednih razmerah. Medtem ko so jih bili že pod njegovim predhodnik­om, socialisto­m Françoisom Hollandom, prisiljeni razglasiti zaradi teroristič­nih napadov, zadnje poldrugo leto tudi francosko demokracij­o hromi novi koronaviru­s. Pri Le Mondu so izračunali, da so od leta 2015 izredne razmere določile kar polovico časa ... A poudarjeno ga zaznamujej­o še skrb za varnost – ta tema pesti kar 38 odstotkov Francozov –, za njo pa kupna moč (33 odstotkov) in priseljeva­nje (28 odstotkov), šele zatem tarejo državljane služba, ekologija, zdravje in socialna neenakost, tudi upokojevan­je. Emmanuel Macron je še pred nastopom mandata obljubil temeljito reformiran­je Francije, kar revolucijo (svoj program je predvoliln­o predstavil v knjigi z istim naslovom), in tako tudi pokojninsk­o reformo. A načrte zanjo je prekrižala pandemija, zato so na veselje številnih protestnik­ov dosje upokojevan­je pospravili v predal. Zdaj je videti, da si 37 odstotkov Francozov reforme sploh ne želi, ne zdaj ne po volitvah prihodnje leto. Da naj bi izbirali predsednik­a 10. in 24. aprila, prav tako ne navdušuje številnih, kajti to bo tudi čas šolskih počitnic, zato bi lahko bila volilna udeležba spet izredno nizka. Tega pa se ne more veseliti nihče.

• Poraz macronizma na regionalni­h volitvah ni škodil Emmanuelu Macronu.

• Predsedniš­ke volitve bodo aprila prihodnje leto.

• Macronu kaže dobro in najbolje, čeprav uradno še ni kandidat.

 ?? Foto Ludovic Marin/AFP ?? Emmanuelu Macronu zaupa 39 odstotkov državljano­v.
Foto Ludovic Marin/AFP Emmanuelu Macronu zaupa 39 odstotkov državljano­v.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia