Delo (Slovenia)

Digitalni nomadi za nacionalno živopisnos­t

Popandemič­ne spremembe Japonska vse bolj na široko odpira vrata prišlekom od zunaj, kar je dobra novica

- Zorana Baković

V pandemiji je veliko ljudi spoznalo, da nima smisla hoditi v pisarne in da si je mogoče življenje veliko bolje organizira­ti, če se delo opravlja prek spleta. Digitalni nomadi so končno dočakali svojih pet minut. Zdaj je le še vprašanje, katero mesto bodo izbrali in ga začasno spremenili v svoje prebivališ­če.

Azijska mesta so do zdaj pri tem zaostajala za evropskimi in ameriškimi, a sta med prvimi desetimi na seznamu, ki ga ponuja platforma Nestpick, kljub vsemu Tokio na šestem in Singapur na sedmem mestu. Ker se na prisotnost digitalnih nomadov vse bolj gleda kot na odsev splošne odprtosti, družbene razvitosti, zdravstven­e varnosti, stopnje svetovljan­stva, nato pa tudi inančne dostopnost­i, je za azijska središča to tudi vprašanje mednarodne­ga ugleda.

Vonj Hongkonga

Japonska je znana kot država, ki nujno potrebuje delovno silo, a je bila v tej državi ksenofobij­a še pred kratkim močnejša celo od racionalni­h analiz, da se bo gospodarst­vo brez širšega odpiranja vrat tujcem stežka prebudilo. Ko so se lani poleti po osrednjem tokijskem okraju Ueno širile vonjave kumina in karija, ko so objavljali oglase za inančne storitve v približno dvajsetih jezikih in v prodajalna­h nudili korejske slaščice, je bilo to znamenje, da večkulturn­ost vse bolj prodira v pore tradiciona­listične družbe. Tokio je vsaj v nekaterih delih mesta dišal kot Hongkong.

Japonska ima s 126 milijoni prebivalce­v (vsako leto jih je 400.000 manj) zdaj skoraj tri milijone priseljenc­ev. To je trikrat več kot pred 30 leti, v minulih dveh letih pa je ta sprememba očitna celo na ulicah. Veliko spremembo so v imigrantsk­o politiko uvedli leta 2019, ko so na podlagi novega zakona o imigraciji v naslednjih petih letih dovolili priselitev 345.000 novih delavcev. Tistim z nizko izobrazbo so izdali vizume za pet let, visokokval­iicirani pa lahko neomejeno ostanejo v državi.

Procesa postopnih sprememb ne spremljajo le politiki, ampak tudi sociologi, kulturolog­i, zgodovinar­ji in, seveda, mediji. Čeprav je bilo leta 2018 v vseh 47 prefektura­h prvič v zgodovini Japonske več nezasedeni­h delovnih mest kot tistih, ki so iskali delo, se ni nihče slepil, da bi lahko prihod številnih tujcev minil brez čustvenih odzivov. Pojasnilo za to ni le dolga zgodovina osamitve pred zunanjim svetom, temveč tudi vpliv ameriške okupacije po drugi svetovni vojni, ko so bile japonske meje proti Severni Koreji in Kitajski trdno zaprte. Zgodovinar­ji so celo zatrdili, da se je prav v desetletji­h po vojni oblikovala nova identiteta Japonske kot »samozadost­ne, edinstvene in etnično čiste nacije«.

V nasprotju z Evropo, je poudaril Eidži Oguma, profesor sociologij­e in zgodovine na tokijski univerzi Keio, se politično polarizira­nje na Japonskem ne vrti okoli

• Digitalni nomadi so končno dočakali svojih pet minut.

• So tudi lakmusov papir za stopnjo modernosti posameznih mest.

• Japonska je bila še pred kratkim zelo ksenofobna.

Japonski je vse bolj jasno, da je odprtost značilnost modernosti.

imigracije in nacionalne identitete. »Nacionalis­ti in skupine, ki nasprotuje­jo imigraciji (na Japonskem), predstavlj­ajo morda en ali dva odstotka volivcev,« je povedal. Z drugimi besedami, Japonci so, kadar so rasisti ali ksenofobi, v tem tako soglasni, da za politične stranke nima smisla, da bi vprašanje imigracije uporabljal­e kot iskro, ki bi zanetila ogenj družbenega razdora.

»Ksenofobič­ni nacionalis­ti so, kar zadeva politiko, v glavnem irelevantn­i,« pravi profesor Oguma. »Če bi že bil odziv (na povečano migracijo), bi se ta po vsej verjetnost­i začel v obliki območne vstaje proti Tokiu.« A kot pravi, se to kljub vsemu zdaj ne bo zgodilo, ker je skrajno desno krilo razdroblje­no na frakcije, od katerih si vsaka želi doseči nekaj drugega.

Ne glede na to bo politične posledice pandemije, ki jih bodo še povečale težave z organizaci­jo poletnih športnih iger v Tokiu, zagotovo čutiti takoj po tem, ko se bodo končale olimpijske in paraolimpi­jske igre. Septembra bodo namreč volitve predsednik­a vladajoče Liberalnod­emokratske stranke, oktobra pa bodo izvolili nov spodnji dom parlamenta. Če bo premier Jošihide Suga poražen na prvih, bo to dovolj, da se bo politično prizorišče znova vrnilo na začetek.

Ideja olimpijski­h iger, ki bi morale potekati lani poleti, ni bila le v tem, da se proslavi »okrevanje in ponovno izgradnjo« po uničujočem potresu in cunamiju, ki sta državo prizadela pred desetimi leti, temveč tudi v tem, da se predstavi Japonsko kot resnično moderno državo, ki je v vseh pogledih sposobna voditi 21. stoletje.

Dobre ocene

In tukaj se vračamo k vprašanju digitalnih nomadov, ki so svojevrste­n lakmusov papir tudi za stopnjo modernosti mest (ki, mimogrede, ni nujno povezana s stopnjo razvitosti). Država, ki na svojem območju omogoči bivanje tej kategoriji globalnih migrantov, si s tem zagotovo pridobi dobre ocene.

Pet mest je na vrhu seznama Nestpicka: Melbourne, Dubaj, Sydney, Talin in London. Takoj za

Tokiem in Singapurje­m je Hongkong – še vedno. Kitajsko inančno središče Šanghaj, ki velja za najbolj odprto mesto v tej državi, je šele na 73. mestu. Indonezija in Tajska bi se lahko hitro povzpeli navzgor, glede na to, da številnim digitalnim nomadom ugajajo okolje, podnebje in razmeroma sprejemlji­vi življenjsk­i stroški v teh dveh državah, a tam uradno še niso odobreni.

Japonski je vse bolj jasno, da je odprtost značilnost modernosti in da je v novem obdobju svobodne izbire kraja, iz katerega se bo človek odpravil na delo, povezano z internetom, najpomembn­eje preprečiti vnos okužbe. Tako se vrata te države pravzaprav pospešeno odpirajo zunanjemu svetu. Kulturna živopisnos­t pa je najboljša novica, ki bo tej državi dala novo energijo.

 ??  ??
 ?? Foto Toru Hanai/Reuters ?? Azijska mesta so do zdaj pri digitalnem nomadstvu zaostajala za evropskimi in ameriškimi, a sta med prvimi desetimi na seznamu, ki ga ponuja platforma Nestpick, kljub vsemu Tokio (na fotografij­i) na šestem in Singapur na sedmem mestu.
Foto Toru Hanai/Reuters Azijska mesta so do zdaj pri digitalnem nomadstvu zaostajala za evropskimi in ameriškimi, a sta med prvimi desetimi na seznamu, ki ga ponuja platforma Nestpick, kljub vsemu Tokio (na fotografij­i) na šestem in Singapur na sedmem mestu.
 ?? Foto Fabrizio Bensch/Reuters ?? Ideja olimpijski­h iger, ki bi morale potekati lani poleti, je bila predstavit­i Japonsko kot resnično moderno državo.
Foto Fabrizio Bensch/Reuters Ideja olimpijski­h iger, ki bi morale potekati lani poleti, je bila predstavit­i Japonsko kot resnično moderno državo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia