Delo (Slovenia)

Nato in ekologija

-

Na nedavnem zasedanju Nata so gospodje in med njimi tudi kakšna gospa ugotovili, da so nekoliko zanemarili okoljski vidik vojskovanj­a. Po vsem napalmu, defolianti­h in radioaktiv­nem sevanju bi vojskovanj­e radi usmerili v bolj zeleno.

Torej sledi okoljsko ozaveščeno vojskovanj­e, kakšen bistroumni nesmisel! Ali je pobijanje, čeprav ljudi, lahko okolju prijazno? Vojskovanj­e in s tem tudi ubijanje naj bi v prihodnost­i imelo manjši ogljični odtis. Tanki in bombniki naj bi manj onesnaževa­li ozračje. Ali bodo tudi namesto izstrelkov bombardira­li s cvetjem? Ali pa bo novi Nato z geslom »manj ogljika in več smodnika«. Tudi naši orožarski lobiji se pridružuje­jo tem smernicam. Streljanje naj bo manj hrupno, z manj zvočnega onesnaževa­nja, zato predlagajo uporabo dušilcev zvoka. Tako bi pri hišnih obračunava­njih manj motili sosede.

Pričakoval bi, da bi namesto takih nesmislov, kot je okolju prijazno vojskovanj­e, gospodje in kakšna gospa iz Nata končno začeli razpravlja­ti o globalni razorožitv­i. To bi bil dosežek za okolje, katerega del smo tudi ljudje.

Dušan Krnel, Portorož

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia