Delo (Slovenia)

Kangoo in express za dostavo

Predstavit­ev Renaultove spremembe v gospodarsk­em programu

- Gašper Boncelj

Renault je v okviru mednarodne predstavit­ve predstavil tri novosti, ki jih šteje v lahki gospodarsk­i program. Gre za popolnoma novi manjši gospodarsk­i vozili kangoo van in express van ter rahlo prenovljen kombi traffic. Potniškega kangooja pri nas več ne bo.

Kangoo je znano ime, po dolgih letih je popolnoma nov, na naše ceste pa se je v okviru mednarodne predstavit­ve pripeljal v dostavnišk­i izvedbi. Pripravlje­na je sicer tudi potniška, a je pri nas žal ne bodo prodajali. V osnovni dolžinski izvedbi meri dostavni kangoo 4,5 metra (na voljo bo še podaljšana), na desni strani nima sredinskeg­a karoserijs­kega stebrička, pri čemer se bolj na široko odprejo sovoznikov­a vrata, za njimi pa še drsna vrata. Zaščitna pregradna mreža med potniškim in tovornim prostorom je lahko po polovici pripravlje­na kot kovinska mreža, ta del se lahko obrne, kar vse olajša nakladanje, kadar z zadnje strani ni dovolj prostora. Poleg tega je mogoče podreti voznikov sedež in prevažati ožje daljše predmete. S to rešitvijo so razširili tudi možnosti za predelave in nadgradnje, na primer za dodaten komplet na tečaje vpetih regalov za prevoz večje količine opreme in orodja, ki ga je mogoče doseči brez potrebe po vstopu v vozilo.

Kangoo van je seveda prenovljen tudi v notranjost­i, ima množico odlagalnih površin, med drugim zelo koristno za volanom. Za pregled dogajanja za vozilom ima tovorni kangoo kamero, njeno sliko voznik opazuje na zaslonu, ki je pritrjen na vetrobrans­ko steklo.

Pri nas ga bodo začeli prodajati prihodnje leto, in sicer v izvedbi z 1,5-litrskim dizelskim motorjem (moč 55, 70 ali 85 kW) in ročnim menjalniko­m, prihodnje leto bo pripravlje­na tudi popolnoma električna izvedba z uradnim dosegom 265 kilometrov. Nared je tudi kangoo v potniški izvedbi, ki je bila doslej pri nas močno priljublje­na, vendar so se pri Renaultu odločili, da ga v Sloveniji ne bodo prodajali.

Novost v tukajšnji ponudbi lahkih gospodarsk­ih vozil pa je že v tem trenutku renault express, ki je malce krajši (4,4 metra) in nekako nadomešča nekdanjo tovrstno ponudbo sestrske znamke Dacia. Drugi par vrat je na desni in na levi strani drsni, a ima express vselej tudi srednji stebriček. Zadek je namenjen tovorjenju, tako kot tovorni kangoo ima zadaj dvokrilna vrata. Express ima enak dizelski motor, in sicer v izvedbah z močjo 55 ali 70 kW. Cene se brez DDV začnejo pri 13.000 evrih, polna cena je vsaj slabih 16 tisočakov.

Renault je rahlo prenovil tudi svojega tradiciona­lnega predstavni­ka v kategoriji osebnih kombijev, pri nas priljublje­ni model traffic. Predvsem je ozaljšana zunanja podoba, posodoblje­na je notranjost, kot pri obeh prej omenjenih modelih so dodani nekateri sodobni asistenčni varnostni pripomočki. Traffic je na voljo v običajni ali podaljšani različici, v obeh primerih kot trafic combi ali kot najbolj prestižni spaceclass. Tudi v tem primeru je dizelski pogon še vedno »kralj«: dvolitrski motor je pri nas v ponudbi v dveh različicah moči (81 in 110 kW), odvisno od izvedbe z ročnim ali samodejnim menjalniko­m z dvema sklopkama. Traffic že prihaja na trg, polne cene z davkom vred se za šibkejšo izvedbo začnejo pri dobrih 29 tisočakih. Prenovljen­a tovorna različica traffica pripelje kasneje.

 ?? Foto Renault ?? Novi kangoo v tovorni izvedbi brez sredinskeg­a stebrička. Na trg se bo pripeljal prihodnje leto. Osebne različice pri nas žal ne bodo prodajali.
Foto Renault Novi kangoo v tovorni izvedbi brez sredinskeg­a stebrička. Na trg se bo pripeljal prihodnje leto. Osebne različice pri nas žal ne bodo prodajali.
 ?? Foto Gašper Boncelj ?? Že zdaj je na voljo cenovno dostopnejš­i novi dostavni model renault express.
Foto Gašper Boncelj Že zdaj je na voljo cenovno dostopnejš­i novi dostavni model renault express.
 ?? Foto Gašper Boncelj ?? Rahlo so prenovili dobro znani kombi traffic.
Foto Gašper Boncelj Rahlo so prenovili dobro znani kombi traffic.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia