Delo (Slovenia)

Zmerna poraba kuge z dvojnim srcem

Na preizkusu Priključno­hibridni ford zmore varčevati tudi, ko v akumulator­ju zmanjka energije

- Boštjan Okorn

Novi ford kuga se ni spremenil samo navzven, pač pa ponuja tudi osveženo izbiro pogonskih agregatov. Med na papirju zanimivejš­imi je lahko priključni hibrid (PHEV), pri katerem pa je vendarle treba upoštevati dvoje: ob večji teži je njegova varčnost odvisna od načina uporabe in vožnje, v Sloveniji pa ne boste deležni nobenih subvencij ob nakupu.

Nova kuga je s 4,6 metra dolžine pridobila nekaj centimetro­v, a glavna je vendarle oblikovna sprememba, ki je pri tem športnem terencu precej zmehčala linije in ga na videz pomanjšala. Pričakovan­o je kabina dovolj prostorna, celo na zadnji klopi bi se trije utegnili počutiti prav dobro, če v sredini sedeči nima predolgih nog. Tla so sicer ravna, a se tam v prostor za kolena zajeda sredinski predal. Prtljažnik je s 464 litri (slabih 40 litrov manj kot pri drugih kugah) še dovolj velik za ne pretirane potrebe, ima dvojno dno (tja smo shranili predvsem polnilne kable), prostornin­o pa je mogoče spreminjat­i tudi z vzdolžnim pomikom zadnje klopi. Bolj ali manj je neuporabno prekrivalo oziroma mreža nad prtljažnim prostorom, tako slabe rešitve že dolgo nisem videl.

V tokratnem testnem avtomobilu je seveda v ospredju pogon, sestavljen iz 2,5-litrskega bencinskeg­a štirivaljn­ika in električne­ga motorja. Skupaj zmoreta konkretnih 165 kW moči, a pričakovat­i zares velike zmogljivos­ti je pretirano – najbrž tudi zaradi uporabe brezstopen­jskega menjalnika, ki sicer ni posebej moteč. Seveda pa kuga s to kombinacij­o ne razočara med vsakdanjo vožnjo, ko brez težav premaguje vse vrste cest, pri tem pa suvereno požira ovinke. Dodatna teža akumulator­jev (približno 200 kilogramov), ki so v dnu vozila, vsekakor pomaga pri boljši legi na cesti, seveda pa je to težo nekako treba vedno znova voziti s seboj.

In tu naletimo na glavni kavelj (ni nujno, da je 22) tudi tega priključne­ga hibrida. Tovarna obljublja povprečno porabo 1,4 litra na 100 kilometrov, a na to številko se v realnem življenju nikar ne zanašajte. Akumulator je s 14,4 kWh dovolj velik za približno 50 kilometrov vožnje na elektriko, potem pa je vse odvisno od tega, kaj in kako počnete z avtomobilo­m. Kugi v prid gre dejstvo, da tudi po po tem, ko je v njem električne energije že malo, začne delovati kot učinkovit običajen hibrid (spominja me na prvega hibridnega mondea), zato se boste še pogosto vozili zgolj z električni­m motorjem (tudi, denimo, ob spustu na avtocesti). Običajna poraba med daljšo relacijsko vožnjo bo okrog pet litrov na sto kilometrov, če pa se boste na avtocesto podali s praznim akumulator­jem, računajte na približno sedem litrov na sto kilometrov. In, seveda, če se boste po mestu vozili s polnim akumulator­jem, porabe goriva ne bo (bo pa poraba elektrike!).

Kugi štejem v minus, da je polnilnik izjemno počasen (zmore zgolj dobre tri kilovate), zato skoraj odsvetujem uporabo javnih polnilnic, ki omogočajo polnjenje z 11 ali celo 22 kW. Na domači vtičnici se bo akumulator brez težav napolnil čez noč (ali pa čez dan na službeni).

Pri fordih vedno rad pohvalim voznikovo delovno okolje, ki je uporabna mešanica sodobnega in tradiciona­lnega. Tudi pri kugi ni nič drugače, vse je intuitivno in logično dostopno. Asistenčni sistemi delujejo dobro, omogočajo veliko prilagodit­ev, je pa res, da je bil radarski tempomat doplačan, prav tako sistem za zaznavanje mrtvega kota in električna pomoč pri odpiranju prtljažnih vrat. Žal priključni hibrid v opremi titanium nima LED-žarometov, kar je precej nerazumlji­vo, sploh glede na ceno in, ne nazadnje, tudi za razred, v katerem je ta avtomobil. A pri Fordu smo tovrstnih lukenj v opremi že kar nekako vajeni, pozornost, torej, ni odveč …

 ?? Foto Boštjan Okorn ?? Mehkejše oblikovne poteze novega forda kuge so značilne tudi za priključno­hibridno različico. Že navzven razkrivajo, da gre za mestnega terenca brez ambicij preganjati se po resnih terenih.
Foto Boštjan Okorn Mehkejše oblikovne poteze novega forda kuge so značilne tudi za priključno­hibridno različico. Že navzven razkrivajo, da gre za mestnega terenca brez ambicij preganjati se po resnih terenih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia