Delo (Slovenia)

Dobrodošli v Rogličevi poletni rezidenci

Kolesarstv­o Alpski konec tedna bo ob traso Toura privabil tudi vojsko slovenskih navijačev

- Miha Hočevar

V uvodnih etapah Toura skozi Bretanjo in osrednjo Francijo ste morda ob cestah pogrešali slovenske zastave. V naslednjih dneh jih ne boste. Velika pentlja prihaja v Alpe, kjer se vedno zbere največ naših kolesarski­h navdušence­v, ki bodo stiskali pesti za Primoža Rogliča, Tadeja Pogačarja, Mateja Mohoriča in Luko Mezgeca.

Vsi kolesarji, ki imajo resne namene na dirki po Franciji, vnaprej proučijo trase ključnih etap. Kljub temu Roglič in njegovi moštveni kolegi iz Jumba Visme ceste, po katerih bosta potekali 8. in 9. etapa, bržkone poznajo najbolje. Tignes je bil zadnji leti višinska pripravlja­lna baza nizozemske ekipe in tako rekoč poletna rezidenca Rogličeve družine.

Pogačar se je pripravlja­l onstran italijansk­e meje v Sestrieru, vendar tudi on ve, kaj ga čaka danes in jutri, ko bosta bržkone oba slovenska zvezdnika poskušala nadoknadit­i vsaj kakšno od debelih minut, ki sta jih izgubila v 7. etapi.

Danes je na vrsti alpsko ogrevanje, 151 km dolga preizkušnj­a od Oyonnaxa do Grand Bornanda. Začetek bo v Jurskem gorovju, cilj v Alpah, v zadnjih 50 km si bodo drug za drugim sledili trije vzponi prve kategorije: Côte de Mont-Saxonnex (5,7 km, 8,3-odstotni povprečni naklon), Col de Romme (8,8 km, 8,9 odstotka) in Col de la Colombière (7,5 km, 8,5 odstotka). Sledil bo samo še spust v Grand Bornand. Ko je nazadnje Tour leta 2018 šel čez to kombinacij­o zadnjih dveh klancev in spusta, je Julian Alaphilipp­e zmagal s poldrugo minuto prednosti pred zasledoval­ci.

Spontani slovenski ovinki

Slovenski navijači, ki jih je v velikem številu pričakovat­i na vzponu na Colombière, upajo, da bo v ospredju kdo od njihovih adutov. »Slovenskeg­a ovinka nismo natančno določili, ker se je večkrat zgodilo, da smo bili zanj dogovorjen­i, vendar so ga pred nami zasedli drugi. Zbrali se bomo tam, kjer se bo pojavilo največ slovenskih zastav,« je povedal Klemen Štimulak, nekdanji kolesar Adrie Mobil, ki organizira navijaške izlete na Tour in pričakuje, da bo v Alpah nekaj stotnij slovenskih navijačev.

Nekateri gredo na pot z agencijami, kombiji in avtobusi, drugi v lastni režiji z avtodomi. Vrhunec alpskega dogajanja bo brez dvoma 9. etapa (145 km) od Clusesa do Tignesa. Pet vzponov čaka karavano, edini ekstra kategorije je Col du Pré (12,6 km, 7,7 odstotka) sredi etape, veliki inale je Montée de Tignes, ki sicer ni strm (5,6 odstotni povprečni naklon), zato pa je ekstremno dolg, 21 km. Tudi tu naj bi navijači spontano ustvarili slovenski ovinek. Za Štimulaka je bolj kot lokacija v njem pomembno vzdušje: »Roglič, Pogačar, Mohorič, Mezgec, vsi so krasni fantje, enako bomo navijali za vse.«

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia